Vihreää hoitoa toimintakyvyn parantamiseksi

Green Care -ideologiaan perustuvaa Vihreä telakka -hanketta pyörittää oikealta hankepäällikkö Laura Vänttinen ja toiminnanohjaajat Joose Pitkänen ja Sara Kalpio.

 

Teksti ja kuvat: Tiina Judén

Green care on päivän sana. Se on puutarhanhoitoa, palstaviljelyä ja retkipolkuja. Green Care on yhteistä tekemistä ja sosiaalisia kontakteja. Lisäksi se voi olla mehiläistarhausta ja yrttien viljelyä tai vaikka lampaiden hoitoa ja kanojen ruokkimista, kuten Savonlinnan Vihreä Telakka -hankkeessa on suunnitteilla.

Piällysmies ry ja hankepäällikkö Laura Vänttinen polkaisivat käyntiin työelämän ulkopuolella olevien työ- ja toimintakykyä parantavan toimintamallin Vuohimäen kartanon alueella. Luontolähtöisen toiminnan avulla vireyttä lisäävä tapa kuntouttaa on alkanut 21. päivä toukokuuta.

Vihreä telakka -hanke toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Savonlinnan kaupungin työllisyyspalveluiden ja Työpaja Telakan kanssa ja se jatkuu vuoden 2019 loppuun saakka.

Hankepäällikön lisäksi toiminnanohjaajina toimivat nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja Joose Pitkänen ja sosionomi Sara Kalpio.

Nämä lampaat ovat Pertunmaalla sijaitsevasta lampolasta, mutta katsotaan saadaanko Vihreä telakka -hankkeen asiakkaillekin kesälampaita hoidettavaksi.

 

Luonto on loistava kuntoutuksen väline

-Luonto on loistava kuntoutuksen väline ja sillä on mittavat vaikutukset ihmisen hyvinvointiin. Uskon tähän toimintamalliin ja se on suurin syy, miksi lähdin tätä asiaa eteenpäin viemään, sanoo Laura Vänttinen.

Hän kertoo, että Green Carea puoltavia tutkimustuloksia on jo olemassa jonkin verran. Hyvinvointivaikutuksia on tutkittu viimeisten vuosien aikana aktiivisesti. Suomessa Green Care -toimintaa työhön kuntoutuksessa on kokeiltu ainakin Porissa, Helsingissä, Kuhmossa ja Jyväskylässä.

-Tämä on huippupaikka kokeilla, millä tavalla asiakkaat ottavat vastaan toiminnan ja innostuvatko he siitä. Asiakkaat tulevat pääosin Työpaja Telakan kautta. Tavoitteena on saada Green Caren pariin yhteensä jopa 80 mielenterveys- ja päihdekuntoutujaa sekä kehitysvammaista asiakasta puolentoista vuoden aikana, Vänttinen kertoo.

4 H vuokraa kaikille savonlinnalaisille puutarhapalstoja Vuohimäen kartanon alueella. Näistä palstoista muutama on vuokrattu Vihreä telakka -hankkeen viljeltäviksi.

 

Kalastusta ja luontoruokapäiviä

Kuntouttavana toimintana aloitetaan muun muassa muutaman 4H-yhdistyksen vuokraaman palstan viljely. Puutarhapalstoja voivat vuokrata kaikki savonlinnalaiset. Viime kesänä ahkerimpia viljelijöitä olivat Burmasta Suomeen muuttaneet savonlinnalaiset.

-Virkistyminen ja yhteinen tekeminen ovat toiminnan kantavia voimia.

-Siksi teemme yhdessä esimerkiksi retkipolun viitoituksen. Siinä meitä on luvannut konsultoida Olavin retkeilijät. Kerran viikossa rakennamme luontoruokapäivän luonnon antimista. Kalastus ja kasvimaa antavat luonnon antejaan, toiminnanohjaaja Joose Pitkänen suunnittelee.

Asiakkaat tulevat olemaan Vuohimäen kartanon ympäristössä ja toiminnassa mukana kuusi tuntia päivässä. Työnjako hankkeessa on selkeä. Laura Vänttinen koordinoi toimintaa ja pitää yllä yhteistyöverkostoa.  Toiveissa on kehittää yhteistyötä esimerkiksi Vuohimäen ratsastuskoulun kanssa.

Joose Pitkänen ohjaa muun muassa liikkuvia retkiryhmiä, lampaiden ja kanojen hoitoa sekä ruuan laittoa. Sara Kalpio keskittyy kiinteisiin ryhmiin ja lähiympäristöön. Tukikohtana on aitta ja kartanon pihapiiri.

Koko hankkeen tavoitteena on asiakkaiden toimintakyvyn parantaminen, sitoutus ja hyvä ilmapiiri.

Piällysmies Leader ry:n hanke on saanut rahoitusta  Euroopan sosiaalirahastosta (ESR).                                                                                                                                                                                                                                       

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja