Vuosi maaseutukuriirina

KOLUMNI

Kolme viikkoa sitten havahduin vuosipäivääni. Minulle tuli täyteen ensimmäinen vuosi maaseutukuriirina eli Etelä-Savon maaseutuohjelmien viestintähankkeen tiedottajana.

Takana on tapahtumarikas ja vireä vuosi maaseudulla ja uudella kotipaikkakunnallani, jonne olen päässyt juurtumaan kymenlaaksolaistaustoineni hienosti juuri uuden työni ansiosta.

Olen päässyt tutustumaan lampaiden ja lampurin päivään pertunmaalaisessa lampolassa.

Olen ollut mukana Etelä-Savon matkailusta kertovan Villen Vihreän kullan tien kuvauksissa ja tehnyt yhteistyötä sydämellisen Ville Haapasalon kanssa.

Olen oppinut uutta syöttämällä venäjän- ja englanninkielisiä tekstejä Villen videoihin YouTubeen.

Olen melonut pitkin Naarajokea keskellä villiä luontoa ja kuvaillut majavan pesiä sekä tutustunut pieksämäkeläisen räätälöityjä kanoottiretkiä järjestävän yrityksen, Xstreamsin, kelluvaan saunaan. Pistin nenäni Valamon luostarin hiljaiseen luostarielämään sekä Valamo Monastery Distilleryn viskin tuotantoon ja liiketoimintaan, joka on saanut tukea Ely-keskuksen kautta myös maaseuturahastosta.

Hämmästelin kesällä Linnansaaren kansallispuiston upeita maisemia ja ulkomaisten turistien virtaa. Löysin saaresta myös puihin viritettyjä telttoja, joissa matkailijat voivat yöpyä. Linnansaaressa nuori poika paistoi kesäkeittiössä muikkuja, joista matkailija sai oivan lähiruoka-aterian valmiina pöytään. Minulle selvisi, että saarella voi harrastaa myös paimenlomia askeettisissa ekohostelleissa.

Hurautin Satulinnan lähistöllä olevaan Karting-halliin, jossa testasin italialaisia OTL-merkkisiä sähkökartingautoja. Hirvensalmen autourheilijat olivat saaneet HauKarting-hankkeeseensa Leader-rahoitusta Veej´jakaja ry:ltä.

Osallistuin Joroisten Perhepuisto Huimaan avajaisiin ja pääsin kokeilemaan aikuisillekin soveltuvia uusinta teknologiaa olevia kuntoilulaitteita. Perhepuisto sai rahoitusta Rajupusu Leader ry:ltä.

Yksi vuoden kohokohta oli epäilemättä Piällysmies ry:n rahoittama kansainvälinen hanke ja siihen liittyen Amaze Me Leader -seikkailuseminaarista tiedottaminen sekä tietysti myös osallistuminen Skotlannin matkaan yhdessä eteläsavolaisten nuorten kanssa.

Maaseutukuriirin arki on täynnä hienoja hetkiä, sillä Etelä-Savossa on ahkeria ihmisiä ja esiin pulpahtelee toinen toistaan kiinnostavampia maaseuturahaston tukemia ”keissejä”. Minun tehtäväni on kertoa niistä teille eteläsavolaisille.

Hienoksi hetkeksi voi sanoa myös viime viikkoista ilmastoviisaat-seminaaria, jossa tutkijat kertoivat keinoista, joilla voi varautua ilmastonmuutokseen ja selviytyä siitä. Yhtä hienoa oli myös kuulla, miten moni maanviljelijä ajattelee jo nyt luontoa lähes kaikissa valinnoissaan.

Ei siis syyllistetä ketään, ei edes lihantuottajia, sillä ihminen on kuitenkin lihansyöjä, noin niin kuin luonnostaan. Mutta uudistumisen myötä, voimme vaihtaa pihvin silloin tällöin kasviksiin ja kalaan tai maistella rohkeasti vaikka herkku-heinäsirkkaa, jos se auttaa luontoäitiä.

Viime viikon tuorein uutinen oli myös juvalaiset juuret omaavan Kari Kaipaisen yrityksen, SunSpeltin, Spelttimurojen valinta vuoden luomutuotteeksi. Onnea siis siitä!

 

Tiina Judén

Kirjoittaja on Maaseutukuriiri-viestintähankkeen tiedottaja

 

En voinut millään kertoa kaikkea tässä koulumnissa, joten kaikki Maaseutukuriirin artikkelit sekä maaseutu-uutiset voit lukea edelleen näiltä verkkosivuilta: www.maaseutukuriiri.fi

Niiden myötä pääset mukaan Nestorinrantaan tai Sykkeeseen ja moniin muihin upeisiin juttuihin.

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja