Unimunat Pieksämäeltä maailmalle

Kuvassa yrittäjä Jussi Piispanen Pieksämäeltä.

 

Kuva ja teksti: Tiina Judén

Pieksämäkeläisen yrittäjän Jussi Piispasen lamppu syttyi vuonna 2011, kun lentomatkustamisen kurjuus, pitkät lennonvaihtojen odotusajat ja lattialla nukkuminen lentokentillä alkoivat riittää.

-Tavattuani toisen paljon lentomatkustuksesta nauttineen, Esko Koikkalaisen, me päätimme, että asialle pitäisi tehdä jotakin. Minulla on myös kaveri, Jukka Hämäläinen, joka oli tehnyt pitkän uran ilmailualalla niin Finnairilla, kuin British Airwaysin johtoportaassa. Kerroin hänelle ideani Unimunasta, kapselista, jossa voisi nukkua tai levätä lentokentällä, Piispanen kertoo Etelä-Savon Kauppakamarin järjestämän Yrittäjärahoituspäivän väliajalla, Pieksämäellä.

Idea oli siis lyhykäisyydessään se, että matkustajan ei tarvitse poistua lentokentältä, käydä läpi ylimääräisiä turvatarkastuksia ja etsiä hotellia, jos vaihtoväli ei ole kovin pitkä.

Jukka Hämäläinen uskoi ideaan ja teki tiiviin markkinatutkimuksen soittamalla kollegoilleen maapallon eri puolille. Hän on auttanut valtavasti GoSleep-yrityksen myynnissä ja markkinoinnissa.

 

Tuotekehityslainaa hyvälle idealle

Piispasella oli start up -yritykseensä vankka yrittäjäkokemus teollisuustukkukaupasta ja metallipajapuolelta. Hyvän lisän innovaatiotuotteelle antoi työkokemus paikallisen puhelinoperaattorin ITC-puolelta.

-Minulla oli myös tieto hankkeista takaraivossani. Kun lamppu syttyy, yrittäjä saa Suomessa hyvin apua alkuvaiheeseen asiantuntijoilta. Meillä apu tuli Tekesiltä (silloiselta Keksintösäätiöltä). Ensin tulivat mukaan riskisijoittajat ja sitten Ely-keskus. Meille tämä merkitsi lisää vahvistusta uskolle, että tästä mennään eteenpäin ja haimme Tekesin tuotekehityslainaa, Piispanen kertoo.

Lepoa ja yksityisyyttä hektisyyden keskelle

Lentokenttien lisäksi tuote kiinnostaa toimistotahoja, vastaanottoja ja avokonttoreita. Pitkät päivät aikaansaavat levon ja yksityisyyden tarvetta. Tämä on huomattu etenkin työnarkomanian luvatuissa maissa, kuten Japanissa ja USA:ssa.

Unituolissa on sähköistetty flat-asento ja kuomun saa kiinni. Kuori on rei´itetty, joten kapselista näkee ulos, mutta ulkoa ei näe sisään. Tilassa voi myös työskennellä rauhassa.

Lentoasemilla tuote on emännöity. Alue-emäntä pitää huolen podien siisteydestä, rahastaa, hoitaa asiakkaalle herätykset, peitot ja tyynyt. GoSleep eli unituolit ovat avoinna 24/7 ja niitä on noin 20-30 per HUB-lentokenttä. Tunnetuimpia yhteistyölentokenttiä ovat tällä hetkellä muun muassa Abu Dhabi, Amsterdam, Dubai, Hampuri, Helsinki, Kuola Lumpur, Madrid, Moskova, Mumbai, New York, Tallinna ja Tokio.

Tuotesuojapatentti haettiin heti alussa PCT-Patentilta. Yrittäjä Piispasen mukaan unimuna on hinnoiteltu high season- ja low season-mukaisesti ja käyttöhinnat vaihtelevat siksi 5 ja 15 dollarin välillä per tunti. Halutuin paketti maailmalla on kuitenkin ollut rajoittamaton unlimited-palvelu, johon kuuluvat tyyny ja peitto. 49 dollarin hintaan tuolia voi siis käyttää niin pitkään, kuin odottaminen kerralla vaatii.

 Kuva: GoSleep

Unimunia on jo monillakansainvälisillä lentokentillä. Matkustajat arvostavat rauhaa ja yksityisyyttä pitkillä lennoilla.

 

Miten pieksämäkeläismies uskalsi lähteä maailmalle?

-Rallienglannilla mennään, sanoo Piispanen. Kun ei kuuntele suomalaisia konsultteja, voi huoletta touhuta maailmalla. Suuri osa ihmisistä pitää suomalaisia luotettavina, mutta liian kiltteinä. Ei meidän tarvitse olla ylpeitä, eikä röyhkeitä, mutta on uskottava omaan asiaansa. Kunnioitusta ei anneta, se otetaan, tiivistää Piispanen.

Tekesillä ja Team Finlandilla on netissä tunnustelupalvelulomake yrittäjille, joilla on laajempia kasvuvisioita. Asiantuntijat vastaavat kyselyyn noin viikon sisällä ja siitä voi saada potkua uuteen innovaatioon.

Tänä päivänä rahoituksen suunnittelu vaatii laajaa perehtymistä rahoitusvaihtoehtoihin, jotka ovat hyvin paljon muutakin, kuin perinteisiä pankkipalveluita.

Pienen tai keskisuuren yrittäjän pää voi helposti mennä pyörälle toisiaan täydentävistä rahoitusratkaisuista, joissa on useita vaihtoehtoja etenkin kasvuyrityksille. On siemenrahoittajia, joukkorahoittajia, pääomasijoittajia, eurooppalaisia esirahoitusinstrumenttejä, bisnesenkeleitä ja pankinjohtajia.

Yrittäjärahoituspäivässä puhuneen Eeva Grannenfeltin mielestä koskaan aiemmin velkaantuminen ei ole ollut näin edullista, kuin se on nyt.

-Koskaan ennen ei ole ollut käytössä tällaista rahoitusmahdollisuutta, kuin EU:n investointipankki, joka ei edes tavoittele voittoa.

EIP ei tavoittele voittoa, vaan tukee rahoituksellaan Euroopan kasvua ja työllisyyttä sekä EU:n erilaisia poliittisia tavoitteita.

Grannenfelt kertoi, että mitä isompi hyödyke, sitä harvemmin sitä halutaan myöskään ostaa yrityksen omaan taseeseen.

-GoSleep Unituolit ovat hyvä paikallinen esimerkki siitä, että tuotteen oli pakko lähteä vientiin nopeasti, sanoo Grannenfelt, jolla on pitkä sijoittajakokemus.

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja