Videotietopalvelulla hyötytietoa vaikka Irlannista Enonkoskelle

Kuva ja teksti: Tiina Judén

Maanviljelijöiden on vaikea irrottautua tiloiltaan. Eläimetkin pitää hoitaa säännöllisesti. Pitkät koulutusmatkat ovat hankalia. Kuulostaako tutulta?

Siksi on kehitetty videotietopalvelu nimeltään maanosaaja.fi. Sieltä näkee ajankohtaisia luentoja ja videoita. Se on samalla sekä oppimisympäristö, että tiedonvälityssivusto. Kohderyhmänä ovat maanviljelijät, mutta yhtä lailla opettajat ja alan osaajat, sillä oppimateriaali on käytännönläheistä ja ajankohtaista.

-Helposti saavutettavan materiaalin ja sähköistyvän maailman myötä ainoa tapa toimia on verkossa, sanoo Maanosaajan projektineuvoja Sanna Tarkiainen Envitecpolisilta.

Kuva tietokoneen näytöltä palvelusta maanosaaja.fi.

 

-Tärkeintä on ajankohtaisuus. Maanosaaja.fi-palveluun päivitetään jatkuvasti ajankohtaista tietoa uusista hankkeista ja alan kehityksestä. Suomen parhaat asiantuntijat pääsevät puhumaan. Videoilla esiintyvät mm. viime viikolla A-studiossakin nähty tutkija ja viljelijä Tuomas Mattila Varsinais-Suomesta sekä tutkija ja luomuviljelijä Pentti Seuri Mikkelistä, Lukesta.

Maanosaaja.fi-palvelusta saa siis ilmaisia vinkkejä siitä, miten viljelyä voi tehostaa ja saada satoa paremmaksi. Rekisteröitymällä pääsee selailemaan Materiaaliaittaa, josta voi valita itseä kiinnostavia videotallenteita otsikoidusta videokirjastosta. Koska Maanosaaja on Etelä-Savon Ely-keskuksen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman rahoittama hanke, on tärkeää konkretisoida, kuinka paljon kävijöitä sivustolla on.

-Kävijäseurannan avulla voimme raportoida hankkeen etenemisestä rahoittajille, kertoo Sanna Tarkiainen.

Toimiva kompinaatio yrittämistä ja maanviljelyä

Yhä useamman maatilan toiminta muodostuu toimivasta kombinaatiosta, joka ei enää ole vain yhtä lajia. Videopalvelussa kerrotaan esimerkiksi irlantilaisesta Annaharvey Farmista, jossa pyörii ratsastuskeskus, majatalo, peltoviljelyä ja lihakarjaa. Täällä Irlannin Tullamoressa harrastetaan menestyksekkäästi myös viljelykiertoa eli viljellään säilöheinää, ohraa, kauraa, vehnää, härkäpapua ja rypsiä, kuten enenevässä määrin Suomessakin.

Pellon ravinnetehokkuutta lasketaan paljon myös Etelä-Savossa.

Uusiutuvaa energiaa

Maanosaaja-hankkeen aikana toteutuu vähintään 5 ja tuloksena käynnistyy vähintään 25 yritysvetoista uusiutuvan energian investointiprosessia.

Maanosaaja-hankkeessa on mukana ainakin toteutuneita biokaasuhankkeita uusiutuvan energian käyttöön. Näitä ovat muun muassa Bioson Oy Juvalta, BioSairila Mikkelistä ja BioHauki Haukivuoresta. Lumme Energia on myös mukana yhteistyössä ympäristöystävällisen energiantuotannon ja jakelun lisäämisessä.

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja