Pää kylmänä ja sydän lämpimänä

Onko maaseutu ongelma, koska siellä halutaan asua ja kasvattaa lapsia, sinne halutaan postia, kelvolliset tiet, sähköä ja toimiva nettiyhteys? Joku saattaa tarvita jopa poliisia tai ambulanssia.

Maaseudulla on myös joillekin ongelma nimeltään maatalous. Kiiltävälle paperille painetusta lifestyle -lehdestä saamme lukea, miten upea asia ruoka on. Samassa lehdessä kompetenssirajoittunut kolumnisti tekee syväanalyysin maatalouden viheliäisyydestä. Varsinkin ”tehomaatalous” on kolumnistille kauhistus ja kuvituskuvana kosteasilmäinen nauta.

Mitä meille on tapahtunut? Onko jotain unohtunut koulumatkan varrella, onko vahvistusharha sivuuttanut faktantarkistuksen ja onko ismiviisaus syrjäyttänyt sivistyksen? Saattaisi olla (puolueettoman) tutkimuksen paikka.

Ruoan pitää olla halpaa, terveellistä, eettistä, turvallista, ravitsevaa, jäljitettävää, ilman maataloustukea tuotettua ja tarjolla 24/7/365. Ruoan on oltava sellaista, että minulla on puhdas omatunto sitä ostaessa, syödessä ja hukkaan heittäessä. Sellainen on todellista superfoodia.

Joidenkin mielestä tulevaisuuden ruoka pitää tuottaa ilman maataloutta, ilman aurinkoa ja yhteyttämistä. Mitäköhän hiilensidonnalle tapahtuu ilman yhteyttäviä kasveja? Onko näissä start-upeissa tavoitteena tilin vai vatsojen täyttäminen?

Mutta maatalous, se on harmillinen juttu. Maatalous tuhoaa vesistöt, lämmittää ilmaston, rääkkää eläimet, vie verorahat, käyttää EU-budjetin eikä tuoksukaan aina miellytä.

Maaseutunuoret kävivät syksyllä Helsingissä näyttämässä, miltä lehmä näyttää. Osa Y-sukupolven kansanedustajista närkästyi twitterissä. Lehmät eivät twitterissä ole, joten jatkoivat tärkeintä tehtäväänsä, märehtimistä. Jälkimmäisessä taisi olla enemmän järkeä.

Valistunut ihminen ymmärtää, että maaseutu ei ole ongelma. Valistunut ihminen tietää, että maaseudulla on ratkaisuja. Maaseutu antaa meille puhtaan ravinnon ja energian, turvallisen ja viihtyisän asuinpaikan, mahdollisuuden virkistymiseen ja ylläpitää luontosuhdettamme. Maaseutu vapauttaa meidät fossiilitaloudesta.

Valistunut ihminen muistuttaa, että maaseutu antaa konkreettisia eväitä henkiseen kasvuun. Ruokaa, puuta ja elämysten sekä inspiraation raaka-aineita. Valistunut ihminen ihmettelee, miksi maaseutu on ongelma usein niille, jotka eivät elä maaseudulla.

Maailmanhistorian suurimmat ihmisen aiheuttamat vahingot ovat olleet seurausta tietämättömyydestä ja sen mahdollistamasta manipuloinnista. Vuodesta toiseen.

Vaikka tästäkin kirjoituksesta voisi muuta päätellä, niin valtaosa ihmisistä on kuitenkin aivan täysijärkisiä. Yhteiskunnassa koviten huutavat marginaaliset ainekset sijaitsevat Gaussin käyrän ääripäissä. He eivät toisiaan kuule, kun enemmistön muodostama maalaisjärkinen massa on heidän välissään. Liekö tosin haluakaan kuulla.

Tuon suuren massan on pidettävä pää kylmänä ja sydän lämpimänä. Vain sillä tavoin voimme edesauttaa yhteiskunnallisen ymmärryksen ja ratkaisujen löytymistä, huutokilpailun sijaan.

P.S. Juuri saamamme tiedon mukaan maalle muuttamista suunnittelee vakavasti noin 844 000 suomalaista (lähde: Kantar TNS). Tervetuloa!

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja