Mörkö sängyn alla?

En ole kovin usein elämässäni pelännyt mitään. Varmaan lapsena lapsen pelkoja, mutta niistä ei ole muistijälkiä jäänyt. Lapsuus, nuoruus ja koko elämä on pääosin kohdellut hyvin, joskus jopa erinomaisesti. Viime vuosina tosin siitäkin edestä vedellyt pitkin korvia.

Nyt myönnän pelänneeni. Olen nähnyt kummallisia painajaisia, jotka ovat herättäneet keskellä yötä eikä uni ole enää tullut.

Sain ensimmäisen koronaan liittyvän kysymyksen jäseneltämme (siis MTK:n jäseneltä) helmikuun lopulla. Kysyttiin, miten kotieläintilalla olisi hyvä varautua? Sain keskusliitosta nopeasti ohjeet, jotka noudattivat hyvin niitä, joilla mennään tänäänkin.

Maaliskuun alkupuolella istuin kokouksessa, jonka aikana aloin pohtia, millä tavoin vakuutusturva mahtaa suhtautua, mikäli viljelijä sairastuu koronaan tai joutuu karanteeniin? Laitoin kyselyn vakuutusyhtiöön ja sain nopeasti vastauksen.

Sähköpostihistoriaa katsoessa seuraava kysymys oli, millä tavoin tuottajaosuuskunnat ovat ohjeistaneet tiloja koronaan liittyen? Samaan aikaan myös Ruokavirastolta ja ETT:ltä alkoi tulla ohjeita sekä nettisivuille vastauksia koronasta esitettyihin kysymyksiin.

Seuraava merkittävä jälki löytyy whatsappista 10.3., kun aloin koota Itä- ja Keski-Suomen erikoiskasvivaliokunnan kokousta koolle. Ensimmäisten viestien joukossa luki: ”Toinen, mikä itseä huolestuttaa on tuo koronatilanne ja, mitä mahdollinen tapaus tilalla vaikuttaa tilan toimintaan?”.

Suurempi huoli vielä tuolloin oli ulkomailta tulevien kausityöntekijöiden lupien hidas käsittely, mutta tilanne kehittyi tästä nopeasti. Tuosta hetkestä tähän päivään (26.3.) valiokunnan viestiketjussa on 319 viestiä, jotka liittyvät 99 % kausityövoimaan ja koronaan.

Torstaina 12.3. aamulla päätin, etten enää osallistu kokouksiin muutoin kuin etäyhteydellä. MTK antoi kaikille työntekijöille saman suosituksen iltapäivällä.

Koronan vaikutuksista tähän mennessä on jokainen varmasti saanut hyvän kuvan, mikäli on yhtään seurannut tiedotusvälineitä. Näitä ei ole tarpeen kerrata.

Järjestössä tilanne otettiin sekä vakavasti että nopeasti työn alle. Yhteenkään vähättelevään kommenttiin en törmännyt. Koneisto on toiminut ja nopeaan tahtiin luotiin sekä tilannekuva että toimenpidelistat siitä, mitä pitää tehdä. Ja nämä ovat myös joka päivä päivittyneet, kun tilannekuva on tarkentunut.

Erityiskiitos omalta osaltani jo tässä vaiheessa kaikille jäsenille, jotka ovat jaksaneet antaa rakentavaa palautetta siitä, mitä tarpeita heillä. Siitäkin huolimatta, että huoli oman tilan ja yrityksen tulevaisuudesta on ollut käsin kosketeltavan suuri.

Vaikka maakunnallinen organisaatiomme on pieni, kannustava jäsenkunta saa sen tuntumaan suurelta. Se motivoi ja auttaa jaksamaan. Edunvalvonta on yhteispeliä, jossa kaikkia tarvitaan.

Koronakriisi jatkuu ja meidän jokaisen pitää jaksaa toimia sen mukaisesti. Minimoidaan tartuntavaara, ei oteta turhia riskejä, huolehditaan omasta jaksamisesta, varmistetaan maatilan toiminnan jatkuvuus parhaalla mahdollisella tavalla, soitetaan läheisille, kavereille ja kollegoille, kysytään kuulumisia ja tuetaan toisiamme.

Minä ainakin myönnän, että korona on pelottanut ja pelottaa. Pelkään sitä perheessä olevien vakavasti sairaiden riskiryhmään kuuluvien perheenjäsenten takia, pelkään sitä iäkkäiden vanhempieni takia, pelkään sitä muiden läheisteni takia ja pelkään sitä kenen tahansa kohdalle sattuessa.

Onko tällainen pelko rationaalista tai tarpeellista? Ehkäpä ei, mutta minkäs teet. Nyt kannattaa mieluummin ylireagoida kuin alireagoida. Onko pelko vienyt minulta toimintakyvyn ja kyvyn tehdä töitä? Ei ole, päinvastoin työtä tekemällä olen näyttänyt pelolle pitkää nenää. Raskasta se on ja valehtelisin, jos väittäisin jotain muuta.

Amerikkalaisissa elokuvissa on yleensä lopussa jokin paatoksellinen opetuksentapainen. Koronan opetusta emme vielä tiedä. Ehkäpä se lopulta tuo meitä lähemmäs toisiamme pakottamalla ensin ottamaan etäisyyttä.

ps. Tiedätkö, mitä mörkö yöllä pelkää? Sitä, että Chuck Norris on sen sängyn alla.

Kirjoittaja Vesa Kallio on MTK-Etelä-Savon toiminnanjohtaja. MTK-Etelä-Savon alueella toimii 17 maataloustuottajien yhdistystä, lyhyemmin MTK-yhdistystä. MTK-yhdistykset ovat maanviljelijöiden, metsänomistajien ja maaseutuyrittäjien paikallisia edunvalvojia ja vaikuttajia. 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja