Kuka korjaa virheet?

Voisiko joku kuvitella tilannetta, jossa Suomessa palkansaajajärjestöltä kiellettäisiin osallistuminen palkka- ja työsuhdeneuvotteluihin? Varmaan voisi, mutta kuvitelmaksi se jääkin. Ja saa jäädäkin. 

Maatalousyrittäjien järjestäytymisellä on Suomessa yli 100 vuoden historia. Etelä-Savossa maatiloista lähes 90 % on MTK:n jäseniä. Meillä ollaan järjestäytymisessä hieman yli valtakunnan keskiarvon.

Maatilat myyvät tuotteensa pääosin teollisuudelle ja teollisuudesta merkittävä osa on osuuskuntataustaista. Erityisesti tämä tilanne on vallitseva kotieläintuotannossa.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana ovat lisääntyneet niin sanotut lyhyet toimitusketjut, joissa tuotteet myydään joko suoraan kuluttajalle tai muulle paikalliselle ostajalle. Näitä ovat muun muassa Reko -ryhmät ja Facebookin kautta tuotteitaan markkinoivat tilat. Keskeistä näissä on laskuttavien välikäsien karsiminen sekä tuottajien ja kuluttajien kohtaaminen.

Vuosien saatossa yhtiörakenteet ovat muuttuneet niin, että elintarvikkeita jalostava teollisuus on valtaosin osakeyhtiömuotoista ja isoimmat toimijat pörssiyhtiöitä. Äänivalta ja omistus on kuitenkin vahvasti osuuskunnilla niin maidossa kuin lihassa.

Kun Suomessa ruoan raaka-aineen tuottajia on edelleen runsaasti enemmän kuin raaka-aineen ostajia, ei yksittäinen tuottaja voi juurikaan vaikuttaa tuotteista saamaansa hintaan. Hinta tulee annettuna eikä vaihtoehtoja usein juurikaan ole, jos myyt vuodessa satojatuhansia litroja tai kiloja. Joskus hinnan saatat tietää vasta, kun maito on jo purkissa tai eläin teuraana.

Tuottajaosuuskuntien historia Suomessa on menestystarina. Ilman niitä maataloutemme ja elintarvikeketjumme olisi erilainen kuin nyt. Tuskin parempi ja teollisuus tuskin edes suomalaisessa omistuksessa.

Menneet menestykset eivät kuitenkaan kanna tämän päivän viljelijää. Tarvitaan tekoja tässä ja nyt. Näistä teoista ylivoimaisesti akuutein on tuottajahintojen nostaminen. Tässä työssä eturintamassa ovat tuottajien omistamat yritykset, niin lihatalot kuin meijerit sekä kaikki muut, joissa tuottajilla on äänivaltaa ja omistusta.

Jos minä kirjoitan tähän jutun loppuun, paljonko maidosta, lihasta, viljasta, porkkanoista, perunasta tai mistä tahansa muusta pitäisi maksaa, rikon kilpailulainsäädäntöä. Suomen lainsäädäntö kieltää tuottajien edushenkilöiltä heidän työnsä tekemisen. Tuottajahintojen nostamista kannatan ja kehotankin siihen. En anna suositusta tasosta.

Suomessa lakeja säätää eduskunta. Lain säätäminen alkaa hallituksen esityksestä tai kansanedustajan aloitteesta. Kilpailulainsäädäntö kaipaa nopeaa uudistamista, koska se ei kanna huolta elintarvikeketjun kestävyydestä. Itse asiassa nykyinen kilpailulainsäädäntö heikentää sitä.

Löytyykö Suomesta joskus sellainen eduskunta ja hallitus, joka saa tämän modernisoinnin liikkeelle? En suosittele hengityksen pidättelemistä sitä odotellessa. Etten saa syytettä kuolemantuottamuksesta.

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja