Jekku-jänö ja Kettu

”Tanssin taika jatkuu”

Joulun aika vaihtuu pian uudeksi vuodeksi. Tämä on myös muutosten aikaa ESLi:n Tanssin taikaa ja tasapainoa hankkeissa. Vanha hanke Rajupusu Leaderin ja Piällysmiehen alueilla päättyy 31.12.2022. Tässä rinnalla on kulkenut jo pari kuukautta uusi hankkeemme ”Tanssin taikaa ja tasapainoa tunteella”, joka tanssittaa Veej´jakaja ry:n alueella. Molemmat hankkeet ovat saaneet Leader-rahoitusta Euroopan maaseuturahastosta. 

Tanssin taikaa ja tasapainoa 2-hanke

Päättyvän hankkeen osalta on aika lausua lämmin ja suuri kiitos kaikille yhteistyötahoille ja sidosryhmille, rahoittajille, ohjausryhmälle sekä ennen kaikkea kaikille toimintoihin osallistujille tanssijoille. Kiitos kun olit mukana. Tanssi kuuluu meille kaikille!

Jos hanketta summataan numeroiksi niin tapahtumia ja kursseja järjestettiin toiminta-alueella n. 65 eri paikassa sisältäen mm. koulut, kylätalot, tanssilavat, palvelukodit, päiväkodit, piha-alueet jne. Tapahtumat ja kurssit jakautuivat kaikille seitsemälle hankepaikkakunnalle (Juva, Joroinen, Sulkava, Rantasalmi, Enonkoski, Heinävesi ja Savonlinnan maaseutualueet).  Vähintään lukukauden (kevät, kesä tai syksy) kestäviä kursseja oli n. 15 kpl.  Lisäksi tanssillisia teemapäiviä tai hanke mukana muissa teemapäivissä yhteistyötahona yli 20 kertaa ja hankkeen viikonloppukursseja/lyhyt kursseja oli n. 20 kertaa hankeaikana. Hankkeen järjestämiin koulutuksiin osallistui yhteensä n. 120 henkilöä. Yhteistyökumppaneita hankeaikana oli n. 60, jotka edustivat hyvin monipuolisesti eri tahoja ja organisaatioita. 

Hankkeen ohjauksiin, opetuksiin ja koulutuksiin osallistui yhteensä n. 5800 henkilöä, joista naisia oli n. 75 %. Lukumäärä sisältää kaikkien toimenpiteiden yhteenlasketun henkilömäärän. Osallistujien ikähaitari vaihteli sylilapsesta n. 90-vuotiaaseen ja eritoten kesällä myös vapaa-ajan asukkaita oli mainiosti mukana sekä kotimaasta että ulkomailta. Sukupolvet myös kohtasivat tanssin kautta ja parhaimmillaan lattialla oli kolme sukupolvea yhtä aikaa tanssimassa.

Tanssin taikaa ja tasapainoa tunteella -hanke

Tanssin taikaa ja tasapainoa tunteella -hanke alkoi loppuvuodesta 2022 vieden tanssin iloa Leader Veej´jakaja ry:n toiminta-alueen kuuden kunnan alueelle (Hirvensalmi, Kangasniemi, Mikkeli pl. kaupunkikeskusta, Mäntyharju, Pieksämäki ja Puumala). Hanke edistää osallistujien toimintakykyä, kehittää tasapainoa ja tunteiden käsittelyä musiikin ja tanssin keinoin. Hanke on nyt aiempiin tanssihankkeisiin verrattuna rajatumpi kohderyhmältään ja tarjonnaltaan. Tanssinopetusta ja -ohjausta tarjotaan maaseudulle erityisryhmille (soveltava liikunta), seniori-ikäisille sekä varhaiskasvatusikäisille lapsille. Kohderyhmiä liikutetaan tanssin keinoin pääosin palvelukeskuksien, hoivakotien, toimintakeskuksien ja palvelukotien sekä varhaiskasvatuksen yksiköiden omissa tiloissa. Hankkeessa koulutetaan (vertais)ohjaajia esim. ikäihmisten tanssiliikunnan tueksi.

Erityisryhmät hankkeen kohderyhmänä on vahva teko osallisuuden lisäämisestä heikompiosaisille sekä heille kenelle avoimeen tanssitarjontaan osallistuminen on haastavaa tai mahdotonta esim. liikkumisen rajoitteiden takia. Tarve ja kysyntä näiden kohderyhmien liikuttamiseen tanssin keinoin nousi esille aiempien tanssihankkeiden toteutuksen, keskustelujen ja palautteen myötä.

Uuden hankkeen avoimia kurssi- ja tapahtumamainoksia lisätään hankkeen Facebook-sivulle ja nettisivulle, sekä Maaseutukuriirin tapahtumakalenteriin. Linkit sivuille ovat alhaalla! Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Uuden hankkeen myötä vuoden 2023 kalenterini on jo täyttynyt huimaa vauhtia. Vielä löytyy kuitenkin tilaa uusille yhteistyötahoille eli otathan yhteyttä, mikäli kiinnostuit!

Hyvää ja liikunnallista uutta vuotta 2023!

Tanssillisin terveisin

Mari Kurtti, Etelä-Savon Liikunta ry
projektipäällikkö ja tanssinopettaja (YAMK)
mari.kurtti@esliikunta.fi  puh. 0440 225 422

Tanssin taikaa ja tasapainoa tunteella -hanke on saanut Leader-rahoitusta Veej´jakaja ry:ltä Euroopan maaseuturahastosta. Kokonaisrahoitus on 77.000 €, josta julkisen tuen osuus on 66.212,30 €.   Toteutusaika 01.11.2022 – 29.2.2024.

  
https://www.esliikunta.fi/hanketoiminta/tanssin-taikaa-ja-tasapainoa/ https://www.facebook.com/tanssintaikaajatasapainoa
https://www.maaseutukuriiri.fi/kalenteri/

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja