Etelä-Savossa lämmettiin luomulle…..

Silloin joskus kauan sitten –vähän pienempänä tyttönä – lempiohjelmiini kuului Pikku Kakkonen. Parasta ohjelmassa oli ohjelman tunnusmusiikki postitusosoitteesta. Kaikki, jotka vähäänkään ko. ohjelmaa ovat seuranneet silloin ja nyt, tietää, mistä melodiasta on kyse. Toiseksi parasta oli, kun kuoria ohjelmassa avattiin ja esiteltiin lapsien lähettämiä vesiväri- ja puukynäpiirustuksia.

Nyt vähän isompana tyttönä tuota ohjelmaa ei ole tullut enää niin intensiivisesti seurattua, mutta tunnusmusiikki on jäänyt soimaan takaraivoon edelleen ja eniten se soi sisälläni täällä töissä ”maagisen” luomuvalvontaan ilmoittautumisen ns. deadline päivänä 30.4.

Ja niinhän se soi reilu viikko sitten, kun availin tänne ELY-keskukseen saapuneita kirjelähetyksiä. Kuvia ne eivät juurikaan sisältäneet, enemmänkin kirjallisia tuotoksia ja kuvauksia oman tilan toiminnasta. Eivätkä lähettäjinä olleet lapset, vaan aikuiset, luomuun siirtyvät rohkeat viljelijät. Hieno määrä, 19 uutta luomuviljelijää ilmoittautui mukaan luomuvalvontaan ja viisi jo luomussa olevaa viljelijää lisäsi tuotantoaan eläimiin. Joukkoon mahtuu niin avomaanvihanneksia, puutarhakasveja, normi peltoviljelykasveja, mehiläisiä, emolehmiä ja lypsylehmiä. Pinta-alallisesti lisäystä tuli yli 800 hehtaaria. Luomun vahva, tasainen kasvu jatkuu maakunnassamme hillityn hallitusti. Hillityn hallitusti juuri siksi, että kaikkien näiden uusien yrittäjien kanssa olen saanut jakaa hyviä keskusteluja, tulevaisuuden suunnitelmia ja mahdollisuuksien kartoittamista. Käydyt keskustelut ovat osoitus siitä, ettei kukaan heistä suinpäin ja hetken mielijohteesta ole tarttuneet luomuun, vaan ajatusta toimintamallin muuttamisesta aiemmasta joksikin toiseksi, on ollut mielessä jo jonkin aikaa.

Miten luomun lisääntyminen näkyi valtakunnan tasolla? Kaikissa Ely-keskuksissa on tuota Pikku Kakkosen tunnusmusiikkia saatu varmasti rallatella. Alustavien laskelmien mukaan yli 450 tilaa olisi liittynyt valvontajärjestelmään, joten luomun osalta taidettiin kaikissa maakunnissa tehdä ennätystuloksia sitten miesnaismuistiin. Miksi luomu kiinnostaa, vastauksia on varmasti monia, mutta uskoisin vahvan luomutuotteiden kysynnän lisäksi innostukseen liittyvän myös tietynlaisten arvojen vakiintumisen ja aiemmin niin itsestään selvien asioiden uudelleen arvostamisen. Luomuun kytketään ekologisuuden ja taloudellisuuden lisäksi sosiaalisuus ja kulttuurillisuus. Olipa viljelijä tavanomaista- tai luomutuotantoa harjoittava yrittäjä, nuo kaksi ensimmäistä kohtaa toimivat varmasti ykkösagendana kannattavan ja pitkälle kantavan yritystoiminnan peruspilareina. Luomussa ympäristön huomioiminen osana viljelystoimia korostuu tavanomaista enemmän. Tavanomaista tuotantoa hitusen enemmän myös korostuu sosiaalisuus ja kulttuurillisuus. Ainakin näin viranomaisen näkökulmasta katsottuna, olen tämänkin kevään aikana kuullut lukuisia eläviä tarinoita kasvustojen talvehtimistuhoista, eri lajikevalintojen merkityksestä, uusien vasikoiden syntymätarinoista. Parhainta on kohdata asiakas kasvotusten ja nähdä se into, mikä uudella, nuorella tai vähän varttuneella viljelijällä on, kun hän palauttaa lomakkeita ja haluaa vielä varmistaa kaiken olevan kunnossa. Varmistus siis vielä siitä, ettei epähuomiossa jää tekemättä jotain sellaista, mikä veisi taloudellista tulosta kenties alaspäin.

Aiemmin kirjoitin blogiin valmentavasta otteesta. Selkeästi valmentava ote väreilee ilmassa maakunnassamme ja varmasti muuallakin Suomessa. Viljelijät, neuvojat, viranomaiset ovat istuneet samaan veneeseen ja vetoliike eteenpäin on yhteneväinen ja samansuuntainen. Paljon meillä on tosin vielä tekemistä, jotta vene kulkee jatkossakin sulavaliikkeisesti, mutta nyt se tärkeä ensimmäinen notkahdus rannasta on jo hyvin lähtenyt. Sulavasta liikkeestä kertoo mm. tämän vuoden uusien luomuun siirtyvien yrittäjien määrä. Hyvät onnistumiset ja esimerkit jo luomussa olevilta tiloilta ovat valaneet uskoa luomua harkitsevalle viljelijälle. Hyvällä neuvonnalla uskoa ollaan entisestään vahvistettu yhdessä viranomaisten kanssa. Voimme siis kaikki olla tulokseen tyytyväisiä – teimme tämän yhdessä!

Hyvää kevään kulkua kaikille – ensi kuussa jälleen hallinnollisia muistutuksia päivämääristä ja kerrontaa kentältä.  Nautitaan nyt alkavasta lämmöstä ja vihreydestä! Sekään ei ole aina itsestään selvyys……

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja