Särjessä on järkeä
Teksti, kuvat ja video: Tiina Judén
Tänään keskiviikkona Kenkäveron edustalla kuhisi kalan ystäviä. Tarjolla oli maukkaita särkikaloja täysin maksutta.
Särki kerrallaan -poistokalastustapahtuma innosti mikkeliläisiä hakemaan tuoretta kalaa ämpärikaupalla. Tapahtuma on osa Ruokahukka ruotuun, katse vesistöihin -hanketta, joka on Maa- ja kotitalousnaisten valtakunnallinen kampanja ja yksi hallituksen kärkihankkeita.
Tapahtumassa opastettiin ihmisiä hyödyntämään niin sanottuja ”roskakaloja” paremmin ruuanlaitossa. Niiden maukkaudesta hyviä esimerkkejä olivat yhteistyökumppaneiden, kuten Kissakosken Puula-Särpimen maistiaisiksi järjestämät savustetut särjet ja Jyväskylän Korpilahdelta tuleva Järki särki.
Syrjityn särjen tie salonkikelpoiseksi elintarvikkeeksi.
-Tarkoitus on herätellä kotitalouksia huomaamaan tämän ruotoisen kalan herkullisuus. Samalla järjen käyttö kotitalouksissa vähentää myös päästöjä vesistöihin, sanoo tapahtuman pääjärjestäjänä toimiva Maa- ja kotitalousnaisten maisema- ja ympäristöasiantuntija Saara Ryhänen.
Oikein käsiteltynä särjessä on siis järkeä. Tapahtumaan osallistunut Helga Hänninen kertoi maistiaiskatoksessa, että särjen maun salaisuutena on riittävä kypsennys.
-Minä laitan särjet kolmesti myllyyn ja sekaan sipulia, pippuria ja suolaa sekä kananmunaa ja korppujauhoja. Sitten pyöräytän niistä kalapullia ja kyllä ovat hyviä ja vaivan väärtti, Hänninen kehuu.
Maa- ja kotitalousnaisten Mervi Kukkonen kertoo, että suomalaiset heittävät ruokaa pois noin 20-25 kiloa henkeä kohti vuosittain. Se tekee yhteensä noin 120-160 miljoonaa kiloa vuodessa.
-Se on aika järkyttävä määrä, kun laitamme sen jossain kuluttajatapahtumassa näytille. Savolaiset ainakin sanovat, että ei me niin tehdä, Mervi Kukkonen nauraa.
Vesistöjen hoitokalastus parantaa vesien laatua
Etelä-Savon kalatalouskeskus hallinnoi ja järjestää poistokalastusta kuluvan kuukauden aikana. Kalastajina toimivat paikalliset kalastajat. Poistokalastus korjaa vinoutunutta kalastoa ja torjuu rehevöitymistä.
-Tämä on hyvä aika tehdä hoito- ja poistokalastusta, kun norppien suojelu estää verkkokalastuksen, sanoo Kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Rauno Jaatinen.
Kalatalouskeskuksen tavoitteena on poistaa Mikkelin edustalta noin 45 000 ”roskakalaa”. Kalastusalue on Heimarista Kenkäveron edustalle.
-Tällä alueella noin 99 prosenttia on roskakalaa ja vain prosentti petokaloja. Veden laatu on kuitenkin parantunut valtavasti, mutta nykyään kalastetaan vähemmän, Jaatinen kertoo.
Poistokalastusta tehdään rysillä. Kalastusta rahoittavat ELY-keskus ja Mikkelin kaupunki sekä Mikkelin kalastusalue.
Kenkäveron tempauksessa pääjärjestäjä Ruokahukka ruotuun, katse vesistöihin -hankkeen lisäksi ovat: Ravinnepiika-hanke, Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria Etelä-Savo, Luonnonvarakeskus, Etelä-Savon kalatalouskeskus, Omavesihanke, Suomen luonnonsuojeluliiton Suur-Savon yhdistys, Fisu Posti -hanke, Etelä-Savon ELY-keskus ja Puula Särvin.
Katso myös video: