Kesä saapui kohinalla – sade ei…..

Viime kirjoituksen jäljiltä luonto on pukeutunut värikoodiin värikäs. Keltakukkaiset jylläsivät alussa, sen jälkeen tuli siniloistoa ja parastaikaa näkyy valkeaa, punaista, keltaista, sinistä ja vihreää eli kaikkia luonnon kirkkaita väriä. Luonto on kukkeimmillaan, eikä syyttä, sillä ensi viikollahan on jo Juhannus. Kesä kaikkine lämpöineen ja väreineen tuli yllättäin ja yllättävään ajankohtaan. Yllättävään ehkä siksi, että viime ”kesä” jäi pois ja tästä syystä moni meistä oli unohtanut, miltä suomalainen kesä ja lämpö tuntuu. Mutta nyt sen tunteen on saanut palautettua.

Sen sijaan on vaikea muistaa, miltä se sadepisara kuulostaa kesäisessä illassa. Siitä on kyllä aikaa, kun tuulilasin pyyhkimiä on saanut käyttää. Luonto huutaa vettä. Merkit kuivuudesta näkyvät paitsi iltauutisten säätiedotuksen metsäpalovaroituksina myös konkreettisesti viljelijöiden pelloilla. Sadettimet ovat ilmestyneet sellaisillekin pelloille, joilla niitä ei tavallisesti näe. Ja kun tiedämme, mihin aikaan vuorokaudesta sadetusta kannattaa tehdä, tiedämme myös, mitä se tarkoittaa viljelijän jaksamisen kannalta. Vuorokauden 24 tuntia ovat nyt kaikki käytössä. Tästä(kään) syystä luonnon monivärisyyttä ei viljelijän näkökulmasta katsottuna voi sanoa värikkääksi, koska pitkään kestänyt kuivajakso hävittää värit viljelymaisemasta. Viime vuoden sateet kuivuvat nyt – mielikuvamaiseman värit tältä osin ovat mustavalkoiset.

ELY-keskukseen on viime päivinä tullut paljon kyselyitä luomukotieläintiloilta. Kysymys on suora: Mitä tehdään, kun rehusadosta näyttää tulevan huono ja rehut eivät tule riittämään? Ohjeistuksena toimii sama kuin mitä kerroin tammikuun blogissa. Kurkkaa siis sinne. Mitä voi ja kannattaa nyt tehdä, on aktiivinen kysely rehun saatavuuden suhteen. Verkostoituminen auttaa monesti ja apu voi löytyä yllättävästäkin suunnasta. Myös ne tilat, jotka ennen ovat tuskailleet rehupaalien määrien suhteen, kannattaa olla yhteydessä kotieläintilojen suuntaan. Heinä kaikissa olomuodoissaan kiteytynee tänä vuonna konkreettisesti ns. myyntikasviksi, vaikka sitä ei hallintomaailmassa siksi edelläänkään lueta.

Saatiin siis tälle vuodelle kesä, mutta emme arvanneet, että sen mukana ei saapunut sade. Nyt ollaan menossa kesäkuun puolessa välissä ja huomenna, 15.6 on päätukihaun viimeinen hakupäivä. Vielä on aikaa reilu vuorokausi päättää, mitä lohkoille laitetaan ja mitä niille kylvetään 30.6 mennessä. Ensi viikon alkuun säätiedotus ennustaa paikoitellen runsasta sadetta. Ei haittaa, vaikka tulisi vähän reilummasta hanasta tällä kertaa. Kuulostellaan kattopeltejä ja toivotaan parasta, että sadetta myös saadaan.

 

Hyvää Juhannusta ja positiivista energiaa kentälle!

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja