Paikallista mansikkaa juhannuspöytään

Varhaislajikkeet, kuten Honeoye, Flair, Rumba ja Polka-mansikat ehtivät toripöydille keskikesän juhlaan. Kuvat: Tiina Judén.

 

Lämpimänä alkanut kesä on jouduttanut mansikkakasvustojen kehittymistä. Metsät ovat jo täynnä kypsiä metsämansikoita ja torit ja myyntikojut kutsuvat juhannuksen viettäjää.

Etelä-Savossakin saadaan juhannuspöytiin maukasta, paikallista avomaan mansikkaa. Eniten tarjolla on varhaislajikkeita, kuten Honeoye, Flair ja Rumba, mutta myös ensimmäiset Polka-mansikat ehtivät toripöydille keskikesän juhlaan.

Tavanomaista lämpimämpi ja vähäsateinen alkukesä on kuitenkin rasittanut kasvustoja. Toukokuun helteet kääntyivät kesäkuun alussa hallaöiksi, jotka aiheuttivat paikoin merkittävää tuhoa ja satotappioita mansikkakasvustoissa. Kastelua on tarvittu runsaasti.

Kuivan ja aurinkoisen sään ansiosta marja on kuitenkin hyvälaatuista ja makeaksi kypsynyttä. Satomäärässä ei päästä huippuvuosien tasolle, mutta todennäköisesti lähelle tavanomaista satotasoa.

Pääsatokausi alkaa Etelä-Savossa jo juhannuksen jälkeisellä viikolla, mutta koska kasvuolosuhteet vaihtelevat maakunnan eri osissa, marjaa on saatavilla useamman viikon ajan. Jos heinäkuun alku on helteinen satokausi jää tavanomaista lyhyemmäksi.

Säilöjien kannattaa siis olla ajoissa liikkeellä. Myöhäisemmät lajikkeet ja satotaimi-istutukset takaavat kuitenkin sen, että herkuttelumarjoja on tarjolla pitkälle loppukesään asti.

Hyvää Juhannusta!

 

Kuva on Puumalan satamasta.

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja