Syksyn sadonkorjuuta….

Syksy on vahvistamassa otettaan. Sen huomaa monesta(kin) asiasta. Vielä viikko sitten yölämpötila oli reilu kymmenen astetta. Enpä tiedä kumpi herätti aamu kuudelta herkemmin: lukema ulkolämpömittarissa vai näkymä tuulilasissa. Joka tapauksessa molemmat kertovat samaa – kohti kylmempää ajanjaksoa ollaan menossa.

Päivän valjetessa aurinko herättää luonnon väriloistoon. Taivaan rannan tumman puhuvat pilvet vasten aurinkoa antavat hienon kajasteen keltaoranssisten lehtipuiden yllä. Luonto viestittää tulevasta kaamoksesta pistämällä nyt parastaan. Vielä ei kuitenkaan kannata latautua kaamosasentoon, vaan kannattaa nauttia sadonkorjuusta viimeiseen asti. Suurin osa sadosta on saatu jo korjattua – ollaan loppusuoralla menossa. Mukavasti eri puolilla maakuntaamme on järjestetty ja järjestetään sadonkorjuutapahtumia. On hienoa, että ihmiset löytävät tapahtumiin ja havahtuvat miettimään ruoantuotantoa ja tuottamista. Lähellä tuotettu on yksinkertaisesti parasta, tuttua ja turvallista – vaikka sitä ei tieteellisesti yhtäkkiä pystytä todistamaankaan. Oman pitäjän perunoista ja porkkanoista, tuoreesta ruisleivästä puhumattakaan osataan olla ylpeitä.

Sadonkorjuuta, suomalaista ruokaa ja ruoantuotantoa on myös isoissa otsikoissa viestitetty Helsingin Sanomien ja Maaseudun Tulevaisuuden kansilehdissä. Kotimainen ruoantuotanto pääsee parrasvaloihin ansaitusti samaan aikaan kun ulkomaailmasta kantautuu tietoa mansikoista, joihin on piilotettu neuloja. Siitä se turvallisuuden tunne varmasti muovautuu. Tuntuu käsittämättömältä moinen sabotaasi. Itselleni on ainakin pienestä pitäen opetettu, että ruoalla ei pidä leikkiä vaan sitä pitää osata arvostaa.
Arvomaailmamme muodostuu luonnollisesti asioista, joita arvostamme. Etelä-Savossa tunnustettiin viime viikolla Etelä-Savon maistuvin maaseutuyritys. Tunnustuksen sai hirvensalmelainen Siiriäisen luomutila:

”Hirvensalmentien ohikulkijoille emolehmäkarja tarjoaa näkymän elävään ja toimivaan maaseutuun. Anna ja Eerik ovat myös avanneet tilansa ovet tilavierailuille. Erilaisilla retkillä ja avointen ovien päivissä tilalla on vieraillut niin kuluttajia, asiantuntijoita, tiedotusvälineitä kuin koululaisiakin. Tila tuo aktiivisesti esille facebook -sivullaan eteläsavolaisen karjatilan arkea. Ilot ja harmit tuodaan esiin avoimesti, mutta silti aina positiivisessa ja tulevaisuuteen luottavassa hengessä. Kuvat välittävät tunnelmaa onnellisista eläimistä ja työlleen omistautuneista ja siitä innostuneista yrittäjistä.”

Siiriäisen kaltaisia onnistumistarinoita on hieno lukea ja jakaa myös toisille. Innostuminen ja onnistuminen tarttuu ja syysmyrskyn tavoin saa tuulta purjeisiin pitkin maakuntaa. Tulevana viikonloppuna maakunnassamme vietetään makujen maailmaa oman maakunnan tuotteilla. Ehdottomasti kannattaa klikata linkin http://www.visitsaimaa.fi/fi/saimaagastronomy/ taakse ja poimia kalenteriin itselleen maistuvin tapahtuma. Tällaisten yhteistyössä järjestettävien tapahtumien myötä jaksetaan pitkälle kaamokseen.

Värikästä ja nautinnollista syksyä kaikille!

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja