Turvaa yksilölajien huippu-urheilijoille

Vasemmalta Jasmin Kähärä, Jessica Kähärä, Vilma Viitanen ja Miika Nykänen on valittu Saimaa Sport Pro Teamiin.

 

Olympiamitalin tavoittelu ja kansainvälinen menestyminen urheilussa on pitkäjänteistä työtä. Sitä ei rakenneta vuodessa tai kahdessa.

Saimaa Sport Pro Team on neljän Etelä-Savolaisen yksilöurheilijan: hiihtäjä Jasmin Kähärän, yleisurheilija Jessica Kähärän, meloja Miika Nykäsen ja nyrkkeilijä Vilma Viitasen tiimi, jota tuetaan Suomen ensimmäisellä yksilölajeja tukevalla hankkeella, jossa vain taivas on rajana. Ryhmää täydennetään seuraavan kerran Etelä-Savon Urheilugaalassa.

Näillä mukana olevilla nuorilla on kaikki edellytykset edetä urheilu-urallaan kansainväliselle huipulle. Siksi tiimin sparraajaksi ja esikuvaksi on saatu mikkeliläinen kilpamelonnan olympiavoittaja Mikko Kolehmainen.

-Jos meillä ei ole konkreettisia näyttöjä siitä, mikä on mahdollista, niin on vaikea uskoa sellaiseen. Siksi olen mukana innoittamassa urheilijoita, Kolehmainen kertoo.

 

Olympiavoittaja Mikko Kolehmaista voisi pitää näiden lahjakkaiden urheilijoiden kummisetänä, joka valmentaa myös nuorten henkistä kanttia.

 

ESLi:n aluejohtaja Heino Lipsanen kertoo, että urheilijat ovat yksi Etelä-Savon vetovoimatekijä ja siksi heidät on saatava myös pysymään Etelä-Savossa.

-Autamme taloudellisesti urheilijoiden kehittymistä yksilöinä. Lisäksi haluamme jatkaa tukea myös urheilun jälkeiseen elämään ja menestymiseen siellä, sanoo Lipsanen.

Taloudellista tukea ovat ensimmäisinä yhteistyökumppaneina antamassa Osuuskauppa Suur-Savo ja Suur-Savon Osuuspankki, jotka molemmat haluavat olla mukana maakunnan kehityksessä ja hyvinvoinnin lisäämisessä.

Lisää urheilijoiden tukijoita haetaan ulkopuolisen tuenkerääjän voimin. Tässä tehtävässä toimii SSPT:n taustajoukoissa jo vaikuttamassa ollut Jarmo Vuorinen, joka sanoo lähestyvänsä ensisijaisesti valtakunnallisia yrityksiä, jotka voivat hyödyntää urheilijoiden kansainvälistä näkyvyyttä.

-Raha ei ole helpossa urheilun tukemisessa. Toivomme yrityksiltä pitkäaikaisempaa yhteistyötä, kuin vain vuoden tai kaksi, Vuorinen sanoo.

Vuorinen painottaa myös urheilijan vuorovaikutusta ja kumppanuutta yrityksen tai yritysten kanssa.

-Urheilijan pitää osata pitää yhteyttä sponsoreihin ja kertoa missä mennään, sanoo Osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen, joka uskoo, että juuri valitussa tiimissä on todellisia Etelä-Savon olympiatoivoja.

Myös itsensä ilmaiseminen somessa on tärkeää Suur-Savon Osuuspankin markkinointipäällikkö Tarja Waseniuksen mielestä.

 

Huippu-urheilijoiksi ja huipputyypeiksi

 

Mikkelin hiihtäjien Jasmin Kähärä on yksi viime kauden menestyneimmistä nuorista urheilijoista. Hän saavutti 5 henkilökohtaista SM-kultaa ja viestikullan sekä U20 MM-sprintin 9. sijan ja kaksi maailmancupin starttia. Hän pitää erittäin hienona sitä, että urheilijan tukipalveluja on lähdetty kunnolla kehittämään.

-Saimme esimerkiksi esiintymisharjoituksia mediatilanteisiin ja haastatteluihin. Se tuli tarpeeseen, Kähärä kertaa.

Myös muut urheilijat pitävät tätä hanketta isona mahdollisuutena ja yhteisöllisyyden tukena. Yksilöurheilijat kun ovat jo pitkään olleet tukien osalta heikoimmassa asemassa.

-Tämä on valtakunnan tasollakin ensimmäinen tällainen hanke, sanoo meloja Miika Nykänen.

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja