Kesän kuivuus alensi satoja myös Etelä-Savossa

Maaseutukuriirin arkistokuva puimurin hytistä.

 

ELY:n tiedote 28.9.2018

Eteläsavolaisista viljelijöistä lähes 90 % ilmoitti viljasadon jääneen tavanomaista alhaisemmaksi.

Viljasatojen arvioitiin vähentyneen Etelä-Savossa eniten Mikkelin yhteistoiminta-alueella (Hirvensalmi, Kangasniemi, Mikkeli, Mäntyharju, Pertunmaa, Pieksämäki ja Puumala).

Satotason pudotus tavanomaiseen verrattuna oli Etelä-Savossa suurin kauralla. Mikkelin yhteistoiminta-alueella kauran sadon arvioitiin vähentyneen noin puolella tavanomaiseen verrattuna ja muilla alueilla vähennyksen määräksi arvioitiin noin 45 %. Ohrasadon määrä väheni vastaavasti Etelä-Savossa 41 %. Ruissadon osalta suurimmat sadon vähennykset kohdistuivat Itä-Savon yhteistoiminta-alueelle (Enonkoski, Savonlinna ja Sulkava), jossa ruissadon arvioitiin alentuneen 46 % tavanomaiseen satoon verrattuna. Vehnäsadon arvioitiin puolestaan vähentyneen eniten, noin 41 %, Rantasalmen yhteistoiminta-alueella (Joroinen, Juva ja Rantasalmi).

Etelä-Savon ELY-keskus, kuntien yhteistoiminta-alueet ja MTK-Etelä-Savo selvittivät elo-syyskuun vaiheessa kuluvan kasvukauden aiheuttamia vaikutuksia alueen maatiloille. Selvityksen tulokset perustuvat alueen viljelijöille suunnattujen verkkokyselyjen vastauksiin.

Sääolosuhteet vähensivät myös nurmisadon määrää kyselyn arvioiden mukaan Etelä-Savossa noin 43 %. MTK-Etelä-Savon kyselyn mukaan 23 % vastanneista ilmoitti, että säilörehun sato ei tule riittämään tilan kotieläimille.

Muiden viljelykasvien suurimmat sadon vähennykset olivat öljykasvien ja kuminan osalta Rantasalmen yhteistoiminta-alueella 48 % ja 42 % ja valkuaiskasvien osalta Mikkelin yhteistoiminta-alueella 40 %. Vihannesten ja perunan sadot olivat pudonneet eniten Itä-Savon yhteistoiminta-alueella: vihannesten 39 % ja perunan 36 %.

Itä-Savon alueen viljelijöistä 55 % arvioi poikkeuksellisen kuivuuden pahentaneen kasvustojen tauti- tai tuholaistilannetta. Rantasalmen yhteistoiminta-alueen vastaajista noin 20 % totesi uuden tuholaistulokkaan gammayökkösen tuhonneen jo muutoinkin alentunutta satoa. Tuholaisen arvioitiin alentaneen satotasoa tällä alueella noin 42 %.

Satotasojen alenemisen ja muiden satovahinkojen lisäksi tietoon on tullut useita tapauksia eri puolilta maakuntaa kuivuuden aiheuttamista kaivojen kuivumisesta.

Kuluneen kesän sääolosuhteiden johdosta 20-30 % vastanneista ilmoitti vähentävän tuotantoeläimiä, noin 13 % vähentää viljelyalaa ja 4 % ilmoitti lopettavansa viljelyn/kotieläintuotannon kokonaan. Noin 8 % vastaajista ilmoitti kuitenkin lisäävänsä viljelyalaa ja eläinmäärää. Hieman yli puolet vastaajista koki, ettei kuluneen kesän sääolosuhteilla ollut vaikutuksia tilan tulevaisuuteen. MTK-Etelä-Savon kyselyn perusteella maatilojen tilanne näyttäytyi kuitenkin ongelmallisempana, sillä 44 %:lla vastanneista tiloista ilmoitti maksuvalmiutensa riittävän maatalouden pyörittämiseen, mutta ei enää yksityistalouteen. Vain neljäsosalla vastanneista tiloista rahat riittävät molempiin.

Lisätietoja:

Johtava asiantuntija Ossi Tuuliainen, Etelä-Savon ELY-keskus, ossi.tuuliainen(at)ely-keskus.fi, p. 0295 024 098

Toiminnanjohtaja Vesa Kallio, MTK-Etelä-Savo, vesa.kallio(at)mtk.fi, p. 040 527 1039

Maaseutupäällikkö Kari Mikkonen, Mikkeli, kari.mikkonen(at)mikkeli.fi,  p. 044 794 2150

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja