Valon pisaroita……

Marraskuun viimein päivä on käsillä. Pimeää on riittänyt riittämiin asti. Aivan pimeimpinä päivinä päivä ei ole ehtinyt edes avautua, kun laskeutuminen iltaan alkaa jo puolen päivän jälkeen. Hetkittäiset valon vilahdukset ovat olleet vähissä – ja ollaan kuitenkin Etelä-Savossa, ei kaamos Lapissa.

Valoa on kuitenkin olemassa. Kirkkain välähdys tuli viime viikolla Maaseudun Tulevaisuuden julkaiseman uutisen kautta. Uutisoinnissa kerrottiin, että luomutukien piiriin ei enää oteta uusia tiloja – syynä maaseutuohjelman rahojen loppuminen. Uutisoinnilla oli välitön vaikutus uutisen kohderyhmään eli luomuviljelijöihin ja eipä mennyt kauaakaan, kun uutinen saavutti heidät.

Epävarmuus luomun tulevaisuudesta, rahojen riittävyydestä aktivoitti myös ne luomuviljelijät, jotka ovat olleet jo pitkään luomussa. Uutinen herätti miettimään myös heidän tilan kehittämistä ja laajentamista. Kysymyksiä ennätti tulla lyhyessä ajassa hyvin monenlaisilta luomuviljelijöiltä ja niitä tulee edelleen. Ehkä eniten olivat huolissaan, jos näin voisi ”mitata”, ne viljelijät, jotka olivat viime keväänä lähteneet siirtämään tilaansa luomuun.

Maaseutuvirasto on www-sivustollaan tiedottanut asiasta MT:n lehtikirjoituksen jälkeen, ja tiedotus löytyy täältä http://www.mavi.fi/fi/tuet-ja-palvelut/viljelija/Sivut/luonnonmukainen-tuotanto.aspx Kannattaa vilkaista ja pysähtyä miettimään, mitä rahahanojen ehtyminen tarkoittaa oman tilan kohdalla, ts. mikä on tämän hetken tiedon mukaan mahdollista ja mikä mahdotonta. Rahojen loppuminen ei tarkoita kuitenkaan sitä, etteikö luomuvalvontaan voisi liittyä. Se on edelleen mahdollista. Ainoa mahdottomuus on se, että uutta luomusitoumusta ei kokonaanuusi, luomuvalvontaan ilmoittautunut viljelijä voi tehdä.

Tällä tiedolla siis mennään tänä päivänä. Luomukorvauksen hakemista koskeva valtioneuvoston asetus julkaistaan helmi–maaliskuussa 2019 ja sen jälkeen päivitetään tiedot lopullisista hakumahdollisuuksista. Paljon tai jonkin verran voi vielä tapahtua kevääseen mennessä, joten aivan heti ei pidä tyrmistyä uutisoinnin jälkeen. Luomua kuitenkin tunnustetaan hyvin laajalla rintamalla valtakunnan tasolla ja eri sfääreillä. Kuluttajat ovat löytäneet tuotteet hyllyistä – ja se on hyvä asia markkinoiden toimivuuden kannalta.

Jokainen meistä on jossain määrin päivitellyt nykyisiä sääilmiöitä pitkin kevättä, kesää, syksyä ja ”alkavaa talvea”. Jostain muutoksesta on kyse, ja mahdollisuus vaikuttaa asioiden muuttumiseen positiivisella tavalla on ihan meillä jokaisella. Uutisoinnin myötä sanat ilmastonmuutos, kestävä talous ja ruokaturvallisuus ovat tulleet tutuiksi. Luomu toimii linkkinä myös näihin positiivisella tavalla. Voimme tehdä arjessa valintoja, jotka ovat kestäviä pitkällä aikajänteellä ja jotka takaavat meille täällä kotimaisen ruoantuotannon, ruokaturvan. Parasta kannustinta tässä vaiheessa me kuluttajat voimme antaa suomalaiselle luomuviljelijälle valitsemalla näin joulun alla heidän valmistamiaan tuotteita. Se lisää watteja lampuissa ihan meillä kaikilla ja kantaa taas siihen asti, kun jotain uutta on tiedossa.

Hyvää alkavaa joulukuuta kaikille ja hyvää ensimmäistä adventtia!

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja