Enemmän kuin kolme yötä……

On jälleen se aika vuodesta, kun radiosta, televisiosta ja kaupan stereoista soitetaan jouluisia nuotteja. Kaupat ovat valjastaneet itsensä jouluun jo hyvissä ajoin – aivan kuten meistä jokainen päättää tehdä, ettei Joulu tänäkään vuonna pääsisi yllättämään ajankohdallaan.

Mutta niinhän siinä vain vuosi toisensa jälkeen tahtoo käydä ja niin töissä, kotona, harrastuksissa, sosiaalisessa mediassa kuin kaupan kassajonossa sitä asiaa ihmetellään yhdessä ja erikseen. Aika menee kuin siivillä ja me menemme siipien mukana sujuvasti. On siis loppukirin aika. Ota kuitenkin rennosti – älä stressaa. Helppoa sanoa, mutta vielä helpompi se on toteuttaa, kun sitä ei liikaa ajattele. Ollaanhan päästy jo näinkin pitkälle ilman suurta stressin painetta, joten pidetään sama suunta loppuun asti. Käy ostamassa vaikka glögiä ja laita se liedelle lämpenemään. Voisin suositella monia, mutta niin monta kuin on suuta ja maistajaa – niin monta on myös makuja. Jätän siis arvioinnin Sinulle itsellesi, ja hörppään omaa lempiglögiäni tätä kirjoitellessani.

Yhtä lailla makuasioista jatkaakseni, jokainen meistä rakentaa omannäköistä jouluista ruokapöytää jo mielessään. Uskoisin monelta löytyvän sieltä kinkkua, rosollia, lanttulaatikkoa, karjalanpaistia, erilaisia kaloja, rusinasoppaa, riisipuuroa mantelin kera jne. Lista on loputon ja varmasti moni toteaa joulun jälkeen odottaneen arkeen paluuta. Hassua, että panostamme muutamaan päivään kaikella volyymillä, mitä vain kauppakasseissa jaksetaan kotiin kantaa, ja kuitenkin huomaamme, että vähemmälläkin määrällä olisi selvinnyt. Kulutusvirta on tarttuvaa ja sitä tahtoo helposti mennä virran mukana. Mitäpä jos tänä jouluna keittiötouhuissa olisi harkintaa ja malttia mukana? Harkintaa voisi käyttää paitsi ruoan määrän myös ruoan alkuperän suhteen. Luonnollisestikin suosittelen suosimaan kotimaista ruoantuottajaa ja plussaa valinta tuottaa, jos tuotteesta löytyy luonnonmukaisesta tuotannosta kertova EU-lehtimerkki. Oikeilla valinnoilla, joista olen saattanut aiemminkin mainita, varmistetaan ruokaturvaa ja omavaraisuutta ruoantuotannon suhteen. Ja onhan se samalla äänetön kiitos viljelijälle ja viljelijän tekemälle työlle.

Kiitos siis kaikille etelä-savolaisille viljelijöille, sekä luomu että tavanomaisille, kuluneesta vuodesta ja tekemästänne työpanoksestanne maakunnassamme. On mukava ollut käydä vuoden aikana eri ruokapaikoissa lounastamassa, kun listalla on ollut tarjontaa etelä-savolaisilta tiloilta kotoisin olevia raaka-aineita. Makujen maailma on ollut maukas ja maittava. Kiitokset myös kaikille yhteistyökumppaneille, joiden kanssa luomuasioita ollaan viety jälleen kerran askeleen verran yhdessä eteenpäin. Kehitys on eteenpäin menevää. Jatkan glögin maistelua täälläpäin näyttöä – ja sen verran voin paljastaa, että sekin maku löytyy täältä meidän maakunnasta 😉

Hyvää Joulua!

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja