Uusille poluille kertoo yrittäjän tarinan

TIEDOTE 17.4.2020

Dokumenttielokuva mikkeliläisyrittäjästä saa ensi-iltansa verkossa ensi viikolla:

Uusille poluille kertoo yrittäjän tarinan

Uusille poluille -dokumenttielokuva näyttää katsojalle, mitä mikkeliläisen yrittäjän elämässä tapahtui sen jälkeen, kun hän pakkasi tyttärinensä neljä hevosta ja koirat kyytiin ja muutti Espanjan Aurinkorannikolle asumaan joulukuussa 2016.

Filmi on tarina yrittäjyyden kiroista ja iloista, perheen merkityksestä ja siitä, mikä ihmiselle lopulta on elämässä tärkeintä.

Päähenkilö on ehtinyt toteuttaa monen suomalaisen unelmat eli hän muutti maalle, perusti yrityksen ja lähti etelän aurinkoon asumaan.

Filmin kuvaukset alkoivat loppusyksystä 2016, kun Mervi Sensio tyhjensi kotitilaansa Mikkelin Koivakkalassa ja valmistautui lähtöön.

”Elämä on seikkailu ja täynnä sattumuksia. Olen sanonut monien päätösten ja uuden edessä mieluummin kyllä kuin ei, ja se on vienyt minua ihmeellisiin juttuihin. Sitä on myös tämä dokumentti. Kun Päivi Kapiainen-Heiskanen ehdotti tätä, ajattelin, että mikäs siinä, tällaista en ole vielä tehnytkään. Ajattelin myös, että kun kerran lupasin puhua, niin puhutaan sitten kaikki, ilman suodattimia”, hän kertoo.

Viimeiset kuvaukset tehtiin Melina Mervi Elina Holmbergin kanssa Mikkelissä syksyllä 2019.

”Filmin kuvausvuosina elämässäni tapahtui isoja juttuja. Onkohan se syy, etten nyt muista juuri mitään, mitä olen filmille puhunut. Ensi-ilta on itsellenikin ensi-ilta! En myöskään tiedä, mitä tarinoita ohjaaja Päivi Kapiainen-Heiskanen on halunnut nostaa dokumenttiin. Voin tunnustaa, että vähän jännittää, mitä filmillä tapahtuu ja mihin olen taas kerran pääni laittanut”, Holmberg nauraa.

Uusille poluille on ohjaaja-käsikirjoittaja Päivi Kapiainen-Heiskasen neljäs dokumenttifilmi.

”Näin pitkän seurantadokumenttifilmin teon mahdollisti oikeastaan se, että tunnemme Melinan kanssa toisemme 1990-luvun loppupuolelta. Kun aloitimme kuvaukset loppusyksystä 2016, meillä ei ollut harmainta aavistusta siitä, kauanko ne kestäisivät tai minkälaisia vaiheita päähenkilön elämään tulisi. Tajusimme, että jos emme kuvaa nyt materiaalia, filmi jää ainakin varmuudella tekemättä. Ensimmäiset vuodet kuvasimme filmiä omalla riskillä. Apurahapäätöksen saimme keväällä 2019, minkä jälkeen teimme viimeiset kuvaukset Mikkelissä”, Kapiainen-Heiskanen kertoo. 

Filmin kuvasi ja editoi mikkeliläinen pitkän linjan videoammattilainen Harri Räisä. Espanjassa talkoilla kävi kuvaamassa myös toimittaja Eero Mattila.

”Pitkään ajattelimme, että tämä filmi kertoo Espanjasta, vaikkei kuvituskuvaa sieltä olisikaan. Sitten yhteinen tuttavamme Eero Mattila soitteli Tuusulasta, että pitikö sitä Merviä kuvata siellä Espanjassa, kun hän on menossa seuraavalla viikolla sille seudulle. Tein salamapäätöksen ja lähdin mukaan. Paikan päällä sitten kuulimme, että tulimme ns. viime tipassa, koska päähenkilömme oli jo lyönyt lukkoon päätöksen muuttaa takaisin Mikkeliin.”

Filmin teon mahdollisti Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahaston apuraha.

”Lopulta filmiin tuli vahva yhteiskunnallinen ja ajankohtainenkin painotus, sillä päähenkilö pohdiskelee monesta näkökulmasta yrittäjän asemaa tässä yhteiskunnassa.”

Musiikin sovittivat vanhoista espanjalaisista klassisista kappaleista ja omasta Hepokantri-kappaleestaan mikkeliläiset Kimmo Riipinen ja Tapani Heiskanen.

”Kolmessa viimeisessä filmissäni on eteläsavolaisvoimin tehty musiikki. Tämän filmin musiikin tekivät Octoband-yhtyeen kitaristi Kimmo Riipinen ja mieheni, rumpali Tapani Heiskanen.”

Filmin englanninkielistä ruutukäännöstä tekee parhaillaan helsinkiläinen kääntäjä Pekka de Groot.

”Kun käännös valmistuu, pystyn ilmoittamaan filmiä mukaan kotimaisille ja kansainvälisille festivaaleille. Tänä vuonna festivaalien aikataulut ovat vielä arvoitus, mutta mennään tilanteen mukaan.”

Dokumenttielokuvan ensi-ilta oli suunniteltu pidettäväksi mikkeliläisessä elokuvateatterissa, mutta se siirtyikin pidettäväksi verkon välityksellä.

Filmi saa ensi-iltansa lauantaina 25.4. klo 12 alkaen vimeon maksullisella on demand -kanavalla, jonne on suora linkki: http://www.vimeo.com/ondemand/uusillepoluille

”Verkossa on se etu, että filmin voi jättää vuokrattavaksi sinne vappuviikonlopun yli eli tuleepa testattua digitaalisen levityksen mahdollisuuksia myös tästä näkökulmasta.”

Filmillä on myös oma Facebook-sivu, jolta löytyy valokuvia ja muuta materiaalia: http://www.facebook.com/melinadocfilm

Uusille poluille on neljäs Kapiainen-Heiskasen ohjaama dokumenttifilmi ja kolmas eteläsavolaisesta aiheesta syntynyt. Häneltä ovat valmistuneet: Porot kuuluvat tuulelle (40 min, 2016), Kun koulu vapautui vankilasta (60 min, 2017), Toyota ja toppatakki (65 min, 2019) ja Uusille poluille (52 min, 2020). Kaikki neljä filmiä on editoinut Harri Räisä Kulttuuritalo Tempossa sijaitsevassa studiossaan. Filmien tuotantoyhtiö on Mikkelin Mediaali Oy.

Lisätiedot: Päivi Kapiainen-Heiskanen, sposti: paivi.kapiainen(at)mediaali,

Melina Holmberg, sposti: melina.holmberg(at)gmail.com ja

Harri Räisä: harri.raisa(at)dlc.fi

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja