Kellojen kilkatusta virtuaaliseen työpajaan 7.4

Kansanperinne tietää kertoa, että kellokeskiviikkona lehmien kaulaan laitettiin kellot. Lehmät saattoivat päästä jo laitumille kirmailemaan. Nyt kun ulos katsoo, ilma on kyllä kirmailemisen oloinen, mutta maa on vielä talven jäljiltä kylmyyttä hohkava ja järvet lepäävät harmaantuvan jääkannen alla. Vielä ei ole kellojen aika laitumilla.

Annetaan siis maan sulaa vielä ja jäiden lähteä rauhassa. Kevät yllättää meidät kuitenkin joka vuosi eri tavalla – niin kuin vuodenajat aina. Paitsi kevät, moni saattaa tulla yllätetyksi myös muuta kautta, esimerkiksi siementilauksen yhteydessä. Moni tekee nyt viljelysuunnitelmia tulevalle kasvukaudelle, ja kun sopiva laji ja lajike sopii suunnitelmaan, sen saatavuus saattaa suuren kysynnän vuoksi vetää pakkaamojen varastot nollille luomusiementen osalta. Muistathan tällöin olla yhteydessä ELY-keskukseen mahdollisen eräkohtaisen luvan osalta, jos käytät muuta lisäysaineistoa kuin luomua. Yhteydenotolla varmistat käyttöluvan tulevalle kasvukaudelle. Samalla kerromme sinulle uudesta  asiointikanavasta luvan hakemiselle. Kuluvan kuun aikana Ruokavirasto on saanut valmiiksi poikkeusluvan sähköisen asioinnin hakemisen Touko-palvelun kautta. Parhaiten Toukon löydät, kun klikkaat itsesi suomi.fi-sivulle ja kirjoitat hakukenttään ”Touko”. Muutama viljelijä on hakemusta jo sitä kautta laittanutkin ja palaute on ollut positiivista: ”Tämähän on nykyaikaista!”

Edelleen käyttöluvan hakeminen paperilla on mahdollista, mutta Toukon kautta vähennämme konkreettisen paperin määrää, joka kuitenkin tämän hakuprosessin aikana on jonkinmoinen ja toivottavasti myös nopeutamme asiasi käsittelyä.

Tarkastukset kentällä etenevät kevään tavoin. Osalle tehdään tarkastus etänä, osalla käydään itse paikan päällä. Moni onkin toivonut paikan päällä käyntiä, koska luomutarkastajan kanssa keskustellaan tarkastuksen aikana monista asioista, joista on hyötyä tilan toiminnassa, jopa tilan kehittämisessä. Sosiaalisia kontakteja arvostetaan tällaisena rajoitettuna aikana entistä enemmän – aivan kuten terveyttäkin. Kuten kaikkialla muuallakin, myös luomuvalvonnassa menneen vuoden tavoin huolehditaan riittävästä fyysisestä etäisyydestä, hyvästä käsihygieniasta sekä kasvomaskien käytöstä. Luomun varmentamista tehdään terveys edellä. Kerrothan siis, jos tilallesi sovittu tarkastuskäynti ei saattaisikaan onnistua. Käynti ajankohtaa voidaan tällöin katsoa myöhemmäksi, kun olosuhteet sen sallivat.

Olemme siis jälleen samassa tilanteessa kuin vuosi sitten oltiin. Nyt vain yhtä taitoa rikkaampina. Mikä hetkeksi pysähdyttää, se myös hetkessä kehittää. Opittujen uusien etäyhteysmenetelmien avulla on mahdollista jatkaa niitä kokoontumisia virtuaalisina, joita muutoin toteutettaisiin pöydän ääressä – kahvikupposen kera. Yksi tällainen mahdollisuus osallistua virtuaaliseen työpajaan on pääsiäisen jälkeen keskiviikkona, 7.4. Luomun työpajassa taotaan uutta säveltä ja nuotitusta jo horisontissa siintävälle uudelle EU:n ohjelmakaudelle. Jos kalenterissasi on tilaa keskiviikkona aamupäivällä, klikkaa itsesi pöydän ääreen. Ajatuksesi ja ideasi ovat tervetulleita. Tällaisen monipaikkaisen arjen vallitessa mukaan voit tulla jo pelkästään senkin perusteella, että vietät aikaasi Etelä-Savossa ja haluat vahvistaa maakuntamme luomutuotantoa.

 Linkki ilmoittautumiseen: https://e.eventos.fi/forms/maaseutu/03e29e12-831c-11eb-a21a-ee6a04371b85

Nähdään ja kuullaan työpajassa – ennen sitä kuitenkin hyvää Pääsiäistä ja alkavaa huhtikuuta!

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja