”Kevät keikkuen tulevi”

Pääkuva: Tanssit alkaa. Kuvaaja: Tiina Judén

Kevät on hienoa aikaa, luonto heräilee ja valo lisääntyy.  Lintujen liverrys soi korvissa ja joutsenten paluu kotilammelle herkistää vuosi vuodelta yhä enemmän – siinä on jotakin taianomaista.

Tanssin taikaa ja tasapainoa -hanke Veej’jakajan alueella on päättymässä huhtikuun 2021 loppuun. Hankealueen kuuden kunnan alueella: Mikkeli (pois lukien ydinkeskusta), Hirvensalmi, Kangasniemi, Mäntyharju, Pieksämäki ja Puumala on tanssittu ensin lähiohjauksin ja Koronan myötä pääosin etäohjauksin reilut 1½ vuotta. Loppuraportti ja muut hankkeen päättymiseen liittyvät tehtävät ovat viimeistelyä vailla.

Numeroina jos hanketta summataan, niin osallistujia oli yhteensä huikeat reilut 6500 (kaikki osallistujat yhteensä laskettuna jokaisessa tanssikerrassa erikseen). Tanssipaikkoja oli reilut 60 eri puolilla toimialuetta ja yhteistyökumppaneina oli n. 80 eri tahoa/organisaatiota. Hankesuunnitelman mukaiset tavoitteet saavutettiin ja monelta osin myös ylitettiin reilusti. Koulutimme ohjaajia paritanssin ohjaamiseen nuorille /Hulluna Humppaan ohjaajakoulutuksen myötä. Keväällä 2021 pidettiin kaksi kertaa Tuolitanssia ikääntyville vertaisohjaaja-koulutus sekä kaksi kertaa Tanssin taikaa ja iloa varhaiskasvatukseen -koulutus varhaiskasvatuksen ammattilaisille. Osa hankkeen kautta pilotoiduista kursseista löysivät uuden ”kotipesän” ja jatkuvat myös hankkeen jälkeen.

Teimme monipuolisesta yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Yhteistyöverkostoon kuuluivat paikalliset toimijat mm. kyläyhdistykset, eläkeläisjärjestöt, urheiluseurat, yritykset, koulut, palvelutalot, päiväkodit, kuntien liikuntatoimet, aluejohtokunnat, jne. Verkostoon kuuluivat myös vierailevat tanssinopettajat ja -ohjaajat, tanssiseurat sekä kansalais- ja seutuopistot. Lisäksi hanke teki yhteistyötä muiden eri hankkeiden kanssa hyvin poikkihallinnollisesti.

Parhaimmillaan samalla tanssilattialla oli mukana kolme sukupolvea. Ikäjakauman nuorin oli äitinsä rintarepussa mukana Lavis-tunnilla. Iäkkäin tanssija oli 104 vuotta ja yhdessä tanssimme valssia tuolitanssien ”Kultaisen nuoruuden” tahtiin. Muistoihini tallennan hymysuin kaikki tanssin kautta koetut yhteiset hetket, ilosta tuikkivat silmät ja toisinaan hieman hämmentyneet katseet; mihin jalkojen ja käsien nyt pitikään mennä.

Päällimmäisenä on kiitollisuuden tunne siitä, että olen saanut tehdä sellaista työtä, jota voin pitää suorastaan sydämenasiana. Samalla olen voinut kohdata upeita ihmisiä, verkostoitua hyvin poikkihallinnollisesti eri tahojen kanssa ja yhdessä miettiä miten mahdollistamme tanssin ohjauksen ja opetuksen jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä. On toki myönnettävä, kun alkukeväästä 2020 pandemia laittoi kaikki suunnitelmat uusiksi, niin hetki piti istahtaa ja piirtää uusi mind map siitä, mitä ja miten nyt jatketaan eteenpäin digiloikkaa samalla tehden.

Ottaisimme vielä mieluusti palautettanne hankkeen taipaleesta sekä vinkkejä uusia tuulia varten. Täytäthän lyhyen webropol-kyselyn (linkki alla) ja osallistut samalla hankkeen kenkäpussin arvontaan. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Annathan palautetta 9.5.2021 mennessä. Kiitos!
Linkki:  https://link.webropolsurveys.com/S/E2C32D117D2CDB3C  

Vielä kerran Lämmin Kiitos rahoittajalle, seurantaryhmälle, kaikille yhteistyötahoille ja sidosryhmille sekä ennen kaikkea kaikille toimintoihin osallistujille tanssijoille. Tanssi kuuluu meille kaikille!

Hyvää kevättä ja kesää 2021 teille kaikille. Toivottavasti saamme vastata Kesälavojen tanssiinkutsuun tulevana suvena!

Tanssillisin yhteistyöterveisin

Mari Kurtti, Etelä-Savon Liikunta ry
projektipäällikkö ja tanssinopettaja (AMK)
mari.kurtti@esliikunta.fi  puh. 0440 225 422

Hanke on saanut Leader-rahoitusta Veej´jakaja ry:ltä, Euroopan maaseuturahastosta.

 

 

 

Katsaus tulevaan:

Toukokuun 2021 alusta hankkeen tanssiaskeleet siirtyvät hieman idemmäksi. Uusi hankehakemus Piällysmiehen ja Rajupusu Leaderin alueille alueiden väliseksi hankkeeksi sai myönteisen rahoituspäätöksen toimintaryhmiltä sekä Ely:ltä keväällä 2021. Uusi hanke Tanssin taikaa ja tasapainoa 2 jatkaa entistä monipuolisempana tanssin ilon viemistä 7 kunnan alueella. Nyt suuntana ovat Enonkoski, Heinävesi, Joroinen, Juva, Rantasalmi, Savonlinna (maaseutualue) ja Sulkava. Tervetuloa mukaan!

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja