Kevät on muutosten aikaa

 

Meneillään oleva toukokuu on jo edennyt puoleen väliin. Vuodenajoilla on tapana yllättää ainakin itseni – eikä tämä kevätkään tullut hiipien. Viime viikolla aamupäivän aikana keskiviikkona mielestäni aamulla ei ollut vielä puissa hiirenkorvia, mutta puolen päivän aikaan ruokatunnilla maisema ikkunassa oli jo toinen. Lämpö ja keväinen sade laittoi boostia puihin.

Boostia on tullut tänä keväänä myös luomuun. Huhtikuun loppuun mennessä uusia luomuviljelijöitä alueellamme ilmoittautui yhdeksän viljelijää, joista yksi profiloituu mehiläistuotantoon ja loput kasvituotantoon.  Pinta-ala näiden uusien tilojen kautta nousee reilulla 150 hehtaarilla. Kehitys luomualan lisääntymisessä on maltillista niin Etelä-Savossa kuin muuallakin päin Suomea. Meneillään oleva siirtymäkausi ennen uuden ohjelmakauden alkua muotoilee samaa maltillisuutta kuin aiemminkin. Vähän kuin tyyntä myrskyn edellä – uutta nousuaaltoa odotellessa.

Mutta niistä muutoksista……

Keväällä muutoksia tehdään pelloilla mahdollisesti monta kertaa ennen kuin päädytään lopulliseen ”moodiin”. Syy muutoksiin on moninainen: Talvehtiminen ei ole saattanut mennä niin kuin syksyllä oli ajateltu, kysyntä markkinoilla on saattanut muuttua eri tavalla kuin oli ennustettu, kokeilussa oleva lajike ei olekaan menestynyt tilalla tai sitten talven aikana on saataville tullut uutuuslajike, joka muuttaa jo tehtyä viljelysuunnitelmaa tai sitten kevään sää ei mahdollistakaan sitä mitä alunalkaen oli suunniteltu.

Viljelykiertosuunnitelma on viljelijän tärkein työkalu, jolla huolehditaan viljelymaan tuottavuudesta nyt ja tulevaisuudessa, ja joka elää muutosten mukaan. Maan viljavuus ja monimuotoisuus ovat tärkeitä elementtejä luomuviljelyssä – ja myös tavanomaisessa viljelyssä. Toimiva ja tarkoituksenmukainen viljelykierto pitää rikkakasvit ja tuholaiset loitommalla. Huomioitavaa riittää palkokasvien määrässä sekä lohkolla toteuttavissa viljelytoimenpiteissä hyvää viljelytapaa noudattaen. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta pitää sisällään monta eri toimenpidettä, joista toimiva kokonaisuus koostuu. Nyt jos milloinkaan on aika päivittää tuo kiertosuunnitelma, jos se on tullut ”tiensä päähän”. Sen toimivuuteen tullaan kasvukaudella tehtävien tarkastusten aikana kiinnittämään huomiota tänäkin vuonna.

Sitten hieman toisenlaista muutosta. Tämä toukokuun blogi kaikessa lyhykäisyydessään jää kohdaltani viimeiseksi ELY-keskuksen asiantuntijan roolissa. Luomua ja siihen vahvasti yhdistettävää luomuvalvontaa en työpöydältäni hylkää, poista tai kadota. Sen ”sielukas” elämä jatkossa näyttäytyy toisenlaisen ruudun takaa siirtyessäni töihin kesäkuun alusta Ruokavirastoon. Vuosien varrella olen saanut erinomaista tietoa taskuihini Etelä-Savon ”luomuareenalta”. Kiitän teitä kaikkia tämän tiedon tuottamisessa. Tietoa on jaettu niin viljelijöiden, neuvojien, tutkijoiden, kouluttajien ja eri luomualan asiantuntijoiden ja hankeosaajien kanssa. Yksin asioita ei pysty kehittämään eikä viemään eteenpäin. Siihen tarvitaan vahvaa yhteistyötä ja toinen toistensa valmentamista, jotta päästään asetettuun maaliin.

Toivotan hyvää alkavaa kesää ja menestystä alkavalle kasvukaudelle! Kiitos 😊

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja