Kuvituskuva kesäpäivästä tanssilavan edessä ihmisiä kävelemässä.

Tehdään vuodesta 2023 Elävän perinnön juhlaa

Museovirasto ja ympäristöministeriö kannustavat edistämään elävää kulttuuriperintöä erityisesti tulevana vuotena. 

Elävä perintö eli aineeton kulttuuriperintö on viime vuosina noussut yhä vahvemmin esiin suomalaisessa kulttuurikentässä. Vuonna 2023 vietämme Elävän perinnön teemavuotta koko Euroopassa. Euroopan kulttuuriympäristöpäivien (European Heritage Days) vuoden 2023 teema on Elävä perintö. Samalla juhlistetaan 20-vuotiasta Unescon yleisopimusta aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta.

Elävä perintö on mahtava voimavara kaikkialla Suomessa ja teemavuosi osaltaan auttaa sen tunnistamisessa ja hyödyntämisessä.

Elävä kulttuuriperintö ympäröi meitä kaikkialla. Se on läsnä jokapäiväisessä elämässämme niin arjessa kuin juhlassa. Yhteisöt tuottavat, säilyttävät ja välittävät heille tärkeää elävää perintöä esimerkiksi syömällä, kertomalla juttuja, pelaamalla, musisoimalla, käsitöitä tekemällä ja tarkastelemalla ympäröivää maailmaa sekä luontoa heille ominaisilla tavoilla. Elävä perintö on tärkeä identiteetin ja vetovoimaisuuden rakennusaine niin paikallisille kuin matkailijoille.

Viime vuosina aineeton kulttuuriperintö on tunnistettu niin laissa kuntien kulttuuritoiminnassa, museolaissa kuin hallitusohjelmassakin. Teemavuoden tavoitteena on, että teema tulee tutuksi kaikkialla Suomessa. Tästä videosta opit lisää elävästä perinnöstä ja teemavuodesta (8min).

Nyt halutaan toteuttajia mukaan suunnittelemaan elävään perintöön liittyviä toimintaa ja tapahtumia. Työn tueksi on syksyn mittaan tarjolla asiantuntineuvontaa, työpajailua ja pieni työkalupakki museoviraston toimesta.

Meillä maakunnassa on jo hyvää kokemusta elävän perinnön edistämisestä Etelä-Savon AIKU-hankkeesta, jossa rahoitettiin aineettoman kulttuuriperinnön hankkeita, joita parasta aikaa myös toteutetaan. Teeman alla toteutuu tai on toteutunut mm. saariston elävään perintöön liittyvää toimintaa, sanataidefestivaali sekä lähiruokaan ja lavatansseihin liittyviä hankkeita.

Tervetuloa mukaan elävän perinnön työhön! Lisätietoa vuodesta on tulossa joulukuussa.

****************

Elävän perinnön työ liittyy Unescon yleissopimukseen aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta. Tarkoituksena on tukea yhteisöjen edellytyksiä harjoittaa ja siirtää elävää aineetonta kulttuuriperintöään sukupolvelta toiselle. Laaja-alaiseen työhön kuuluvat esimerkiksi koulutus, tutkimus, tallennus ja viestintä. Osana sopimusta kootusta Elävän perinnön wikiluettelosta löytyy jo yli 200 esimerkkiä 250 taholta viidellä eri kielellä kaikkialta Suomesta! Sopimuksen toteuttamisesta vastaa Museovirasto / Leena Marsio leena.marsio@museovirasto.fi 029533 6017

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät (European Heritage Days) on Euroopan suurin yleisötapahtumien kokonaisuus, johon osallistuu vuosittain 20 miljoonaa ihmistä. Tätä Euroopan neuvoston ja Euroopan komission yhteistä ohjelmaa toteutetaan myös Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailulla ja European Heritage Days Stories -hankerahoituksella. Vuoden 2023 teema on Elävä perintö. Aloitetta koordinoi Ympäristöministeriö / Hanna Hämäläinen hanna.p.hamalainen@gov.fi  0295 250 095

 

Teksti on mukailtu Leena Marsio, Museovirasto ja Hanna Hämäläinen, Ympäristöministeriö kirjeestä Leader-ryhmille.

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja