Design- ja taidekäsitöille D.O.Saimaa -merkki

Kuvat, video ja teksti: Tiina Judén

Ensimmäiset design- ja taidekäsityötuotteet ovat saaneet tunnustuksekseen D.O.Saimaa -alkuperä- ja laatumerkinnän. Saimaan alueella tuotetuille elintarvikkeille ja ruokatuotteille vuosi sitten lanseerattu merkintä on nyt laajentunut.

Ensimmäiset merkin käyttöoikeudet tässä kategoriassa myönnettiin ennen joulua neljälle eteläsavolaiselle taitajalle. Merkkiä saavat nyt käyttää perinneveneitä valmistava Jarmo Jauhanen Rantasalmelta, KatiK design Varkaudesta, Little Big Woman ja Pauliina Rundgren HandiCrafts Mikkelistä.

– D.O.Saimaa -merkki on tae paikallisesta osaamisesta, korkeasta laadusta ja ympäristövastuullisuudesta, sanoo Etelä-Savon maakuntaliiton kehittämispäällikkö Heli Gynther.

Myös suunnittelu tapahtuu Saimaan alueella. Lisäksi valtaosa tuotteen valmistusprosessista tulee tehdä Saimaan alueella ja tuotteen raaka-aineen tulee mahdollisuuksien mukaan olla tuotettu Saimaan alueella.

Pauliin Rundgren on alusta asti uskonut tuotteisiinsa täysillä.

Pauliina Rundgren kertoo videolla HandiCrafts -tuotteidensa saamasta laatumerkistä. 

-Olen mielissäni laatumerkistä ja mielestäni olemme sen ansainneetkin, sillä kriteerit täyttyvät kaikilta osin selkeästi, Rundgren sanoo.

Yrittäjänä jo 19 vuotta toimineelle Rundgrenille tämä on jo kolmas laatumerkki. Kenkäveron vintillä sijaitsevan ateljee-myymälän seinällä ja tuotemerkeissä on jo ennestään Design from Finland ja Avainlippumerkit.

– Mitä enemmän D.O.Saimaa-merkkejä näkyy, sitä parempi. Siitä on selkeästi hyötyä Saimaan alueen yrityksille.

Handicraftsin tämän vuoden isoin projekti on kansainvälistyminen ja viennin keinojen miettiminen. D.O.Saimaa merkki lisää Saimaan alueen vetovoimaa. Myös ulkomaalaisten kävijämäärät ovat lähteneet nousuun. Suomella on nyt vetovoimaa matkailumaana.

Rundgren haluaakin panostaa tänä vuonna vientiin ja liikelahjapuoleen. Oman myymälän lisäksi verkkokauppa on tärkeä osa liiketoimintaa. Pauliina Rundgren Handicrafts tuotteilla on jälleenmyyntiä pienissä erikoisliikkeissä jo 150 paikkakunnalla Suomessa.

 

D.O. Saimaa –merkin hallinnoinnista ja sen myöntämisestä vastaa Etelä-Savon maakuntaliitto. Maakuntaliitolla on apunaan molemmissa kategorioissa oma asiantuntijaraati, joka käsittelee merkin käyttöoikeuden hakemukset.

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja