Tervehdys luomuviljelijä ja luomua harkitseva viljelijä !

Talvimaisema Salonsaaresta kuvattuna. 

Heti alkajaisiksi toivotan Sinulle hyvää kuluvaa vuotta 2018. Toivottavasti tuleva vuosi tuo tullessaan viime vuodelta menetetyn kesän, auringon, lämmön ja sadon. Neljän vuodenajan sijasta saimme nauttia talvesta ja keväästä. Kesä meni lähinnä kesää odotellessa, ja kuin huomaamatta oltiinkin jo hämärässä syksyssä. Parhaimmillaan ja pahimmillaan tuo sadonkorjuu kesti joillakin aina joulukuun alkupäiville asti. Nyt on muutama kuukausi aikaa ns. hengähtää ennen uutta kasvukautta. Sitä odotellessa muistuttelen mieleen muutamia luomuun liittyviä hallinnollisia asioita, joita jo nyt kannattaa laittaa muistilistalle tai jopa työnalle.

Asiaa siemenistä

Heikon kasvukauden jälkeen osa teistä on jo lähtenyt miettimään tulevaa satokautta ja siellä viljeltäviä kasveja. Viljelykierto saattaa vaatia muutoksia, mikäli viime kesän kasvustot eivät onnistuneet siinä laajuudessa kuin alkuperäinen suunnitelma oli laadittu. Mikäli kasvustoja tarvitsee uusia ja siemenvarastoja täydentää, kannattaa siemenasioissa olla ajoissa liikenteessä. Huono siemenkesä näkyy myös niitä tarjoavien varastoissa, joten nopeat syövät hitaat.

Luomusiemenille sekä tavanomaisille siemenille riittää nyt ottajia, joten lyhyt kertaus: Ensisijaisesti hanki tilallesi luomusiementä. Jos luomua ei ole saatavilla, sitten katse tavanomaiseen siemeneen. Tavanomaisen siemenen kohdalla muista huolehtia poikkeusluvan hankkimisesta ELY-keskuksesta – ellei laji ole Eviran yleisessä luvassa. Muista myös tarkistaa vanhat varastot tilallasi: Mikäli viime kaudelta jäi käyttämättä tavanomaisia siemeniä, niille myönnetty ELY-keskuksen lupa koski vain kasvukautta 2017, eikä ole siis enää voimassa.

Tässä vielä linkki, josta saat apua siemenasioihin https://www.evira.fi/yhteiset/luomu/kasvit/siemenet-ja-taimet/ – ja tietenkin tarvittaessa soitto tai sähköpostiyhteydenotto ELY-keskukseen vielä varmistaa tilanteesi. Siemenasioihin liittyen tuli viime vuoden keväällä pieniä tarkennuksia, joten voit tarkennukset siltä osin tarkistaa voimassa olevan kasvituotannon ohjeista, mikä löytyy tämän linkin takaa: https://www.evira.fi/yhteiset/luomu/luomun-lomakkeet-ja-ohjeet

Rehuasiaa luomukotieläintiloille

Luomukotieläintiloille infona näin vuoden alkuun voisi painottaa luomurehujen riittävyyttä. Muutamia kyselyitä asiaan liittyen on tullut, joten kertauksena vielä, että lupa käyttää luomueläinten ruokinnassa tavanomaisia rehuja tulee toimijakohtaisesti hakea erikseen Evirasta. Toimintaohjeet siihen löytyy täältä: https://www.evira.fi/yhteiset/luomu/ajankohtaista/.

Kyseessä siis ei ole eikä koskaan ole ollut yleinen poikkeuslupa, vaan aina toimijakohtainen lupa. Jos poikkeusluvan hakeminen tulee ajankohtaiseksi tulevana keväänä, muista liittää hakemukseen mukaan maaseutuelinkeinoviranomaisen lausunto tapahtuneesta satovahingosta. Lähtökohta kuitenkin on, että ensisijaisesti tulee aina käyttää luomurehua.

Luomutarkastuksista

Parhaillaan ELY-keskuksessa suunnitellaan kuluvan vuoden luomutarkastusten jaksottamista. Osa tiloista tarkastetaan kasvukauden ulkopuolella alku – ja loppuvuodesta – osalle tarkastus tehdään kasvukauden aikana. Kun tarkastaja ilmoittaa tarkastuksesta helmikuussa, varaa valmiiksi jo tutuksi käyneet asiakirjat ja muistiinpanot, niin tarkastus sujuu nopeasti. Neuvo 2020-palvelua kannattaa hyödyntää, mikäli haluat vielä varmistaa, että kaikki on tilallasi ok.

 

Arkista asiaa siis tällä kertaa – ensi kerralla jotakin uutta, kertauksena vanhaa ja katsaus tulevaan. Tästä vuosi lähtee hyvin käyntiin – lämmetään luomulle!

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja