Maataloutta on helpompi oppia tekolehmää lypsämällä

Elmo Turunen pääsi viime syksynä koululaisryhmän kanssa kokeilemaan tekolehmän lypsyä. Kuva: Anu Pitkänen, Anttolan koulun opettaja.

 

Teksti: Tiina Judén

Mitä pienempi lapsi, sitä aidompi kysymys

Koululaiset pääsevät Savonlinnan seudulla maatilavierailuille ensi syksynäkin. MTK Savonlinnan seutu ry:n sihteeri Sanna Hämäläinen kertoo, että kirjeet kaikille Savonlinnan alueen kouluille lähtevät jälleen viimeistään huhtikuussa.

Kirjeissä on tietoa mahdollisuudesta tutustua maatalouteen livenä. Kosketus multaan ja aitoihin maaseudun elinkeinoihin on kaikonnut monen lapsen elämästä. Yhä useampi opettajakin on maataloutta opettaessaan pitkälti painetun tekstin varassa.

Kokemukset lypsykarjatilalla tai luomuleipomossa opettavat usein enemmän kuin kirjasta luettu tieto.

– Osuuskunta Itä-Maito oli tuonut maitotilalle lainaksi tekolehmän, jonka kanssa lapset pääsivät kokeilemaan käsinlypsyä. Jotkut kysyivät ensin, että onko pakko. Kokeiltuaan he halusivatkin sitten lypsylle uudestaan, kertoo Sanna Hämäläinen iloisesti.

Kokemukset kouluvierailuista ovat olleet kaikkien mielestä pelkästään positiivisia.

-Lapsilta itseltään tulee paljon hyviä ja aitoja kysymyksiä. Mitä pienempi lapsi, sitä aidompi kysymys, Hämäläinen toteaa.

Neljäsluokkalaisten opetussuunnitelmassa on kotimainen maatalous

Neljäsluokkalaisten opetussuunnitelman yhtenä aiheena on kotimainen maatalous. Neljäsluokkalaiset ovatkin yksi maatilavierailujen pääkohderyhmistä. Vierailulle ovat kuitenkin halunneet myös 1.-3. ja 5.-luokkalaiset ja jotkut seitsemänsien luokkien kotitalousryhmät. Apuna tutustumisretkien maatilakierroksilla ovat olleet Savonlinnan OKL:n opettajaharjoittelijat.

Maatilavierailulla kierretään paikkoja ja katsellaan maanviljelijän opastuksella navetassa maidontuotantoon liittyviä asioita, koneita sekä peltoviljelyasioita. Lisäksi vierailuun liittyvät tehtävärastit, video ja tietokilpailukysymyksiä. Päivän päätteeksi lapsille on tarjottu makkarat, pillimehut ja jugurttia. Maistiaiset saatiin Tuottajain Maidolta ja HKScanilta.

Vierailujen tavoitteena MTK:lla on näyttää lapsille ihan oikeaa toimintaa maaseudulla. Vierailut opettavat lasta haistamaan, kokemaan ja näkemään omin silmin uusia asioita. Maatilapäivään pääsi syyslukukaudella tutustumaan 200 lasta ja 120 lasta tavoitettiin kouluilla pidettävillä oppitunneilla.

Viime syksynä Savonlinnan seudun MTK järjesti koululaisvierailuja Sanna ja Markku Hämäläisen lypsykarjatilalla, Sari Saari-Muhosen ja Jari Muhosen lypsykarjatilalla sekä Tiina ja Perttu Muhosen emolehmätilalla ja luomuruisleipäleipomossa.

Myös MTK Joroinen järjesti vastaavanlaisia vierailuja maatiloille viime syksynä. Maataloussäätiöltä saatavien avustusten yhtenä perusteena on käyttää koululaisia maatiloilla. Bussimatkatkin kustannetaan.

Maaseutu avautuu lapsille parhaiten elämyksellisesti, näkemällä ja kokemalla.

Tässä kuvassa on oikea lypsyrobotti. Kuva: Anne Nykänen

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja