Kevättä odotellessa…..

Näkymä ikkunasta ulos, lukema lämpömittarista ja päivämäärämerkintä kalenterista kertovat, että kevät ei ole ainakaan heti kynnyksellä – korkeintaan kulman takana. Muutama vuosi sitten tähän aikaan lumipeitteisyydestä ei ollut tietoakaan – sen sijaan kevät alkoi kasvattaa versojaan lämpimimmillä seinämillä. Vuodet eivät ole veljiä keskenään ja toivoa sopii, että tänä vuonna eron edelliseen vuoteen verraten huomaa heittämällä – myös kesän kohdalla.

Mutta ennen kuin päästään tuohon auringon lämmittämään seinämään, täytyy meidän elää vielä hetken aikaa talvessa ja käytetään se aika hyödyllisesti tietoa hakien.

Nyt on siis hyvä aika tai oikeastaan korkea aika herätä suunnittelemaan tulevaa kasvukautta. Vaikka kevät on myöhässä, tällä kertaa hallinto on ajoissa, sillä jo nyt löydät itsellesi luettavaksi luonnonmukaisen tuotannon vuoden 2018 sitoumusehdot täältä: http://www.mavi.fi/fi/oppaat-ja-lomakkeet/viljelija/Sivut/Luonnonmukaisen-tuotannon-korvauksen-sitoumusehdot.aspx .

Maaseutuviraston sivuilta löydät hyvän tiivistelmän luomusitoumuksiin liittyvistä asioista: http://www.mavi.fi/fi/tuet-ja-palvelut/viljelija/Sivut/luonnonmukainen-tuotanto.aspx. Viime vuoden tapaan uutta luonnonmukaisen tuotannon sitoumusta voit hakea viimeistään 15.6.2018 lomakkeella 215 ELY-keskuksesta. Lomake 215 löytyy sinulle täältä http://www.mavi.fi/fi/oppaat-ja-lomakkeet/viljelija/Documents/viljelijatukilomakkeet/215.pdf

Kirjoittamassani tammikuun blogissa toimii edelleen linkit, jotka johdattavat sinut puolestaan Eviran www-sivuille. Käytä linkkejä hyödyksesi varsinkin siemenasioissa ja hae tietoa sieltä ja tarvittaessa kysy Ely-keskuksesta. Nyt kannattaa nähdä hieman vaivaa asioiden selvittämiseen, ettei jää sitten viime tippaan. Kevät yllättää aina ja kiireessä tuppaa unohtumaan asioita, joita toisinaan voidaan kutsua myöhemmin termillä inhimillinen virhe. Jokainen meistä tunnistaa, tietää ja tiedostaa, miten inihimillinen virhe hallintomaailmassa käyttäytyy – sitä on hyvin hankalaa jälkeen päin selittää – toisinaan sillekin löytyy selvitys aikanaan.

En halunnut sinua tietoisesti johdattaa tuonne nettimaailmaan, vaan halusin linkeillä herätellä tulevaan kevääseen. Ensi viikon tiistaina 27.3 klo 12-15 näitä linkkejä avataan paremmin Etelä-Savon ELY-keskuksessa. Iltapäivän aikana käydään läpi luonnonmukaisen kasvituotannon ja eläintuotannon painopistealueita vuonna 2018. Lisäksi käydään korvauspuolen asioita läpi eli nuo edellä mainitut linkit ääneen kerrottuna.

Katsotaan myös mihin luomu on uudella ohjelmakaudella menossa, eli avataan ovea uuteen luomuasetukseen siltä osin, mitä nyt on tiedossa. Esittelen myös viime kuussa mainitsemaani uutta tulevaisuuden toimintamallia, Agrodite 2025.

Aikataulu on rakennettu väljäksi, joten olet tervetullut iltapäivään omien kysymyksiesi kanssa. Etsitään niihin yhdessä vastaukset ja kerrataan ennestään opittua. Ilmoittautumiset marja.pulkkinen@ely-keskus.fi 26.3. mennessä.

Tule siis paikalle kuulemaan, näkemään ja keskustelemaan – nähdään Elyssä ensi viikolla!

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja