Vesiasioita voi seurata Twitteristä

Vesiasiantuntija Varpu Rajala Etelä-Savon ELY-keskuksesta kertoo kevään vesiarvojen olevan aivan päinvastaiset, kuin viime keväänä.

Teksti ja kuvat: Tiina Judén

Tällä viikolla järvien vesimäärät kääntyvät sulavien vesien vuoksi nousuun. Vesiasioiden seuraamiseen on perustettu oma Twitter-tili, jota päivittävät vesiasiantuntijat Etelä-Savon ELY-keskuksesta.

Tälle keväälle on odotettavissa tavallista suurempia tulvia, jotka ajoittuvat todennäköisesti toukokuulle. Vesiasiantuntija Varpu Rajala kertoo, että tämän suuntainen kehitys lähti liikkeelle jo viime kesänä, kun Suomessa oli normaalia sateisempi kausi. Vuodenvaihteessa järvet olivat jo tulvakorkeuksissa, mutta helmikuun kova pakkasjakso sai ne hetkellisesti laskuun.

-Nyt on kuitenkin taas kummasti kertynyt lunta ja etenkin pääsiäisen jälkeinen lumimyräkkä nosti jälleen tulvariskiä, kertoo Varpu Rajala.

-Saimaa on iso valuma-alue ja lumen vesiarvo on nyt noin 180 millimetriä. Normaali vesiarvo tähän aikaan olisi 130 millimetriä. Erityisesti Pohjois-Karjalassa on valtavasti lunta. Eikä etelässäkään huonommalle jäädä, naurahtaa Rajala.

Puulan alueella vesiarvo on vesiasiantuntijan mukaan nyt 140 millimetriä, kun se normaalisti tähän aikaan on noin sata millimetriä.

-Saimaan ja Puulan valuma-alueilla tulva saattaa ajoittua vasta kesäkuun alkuun, Rajala ennustaa.

Pääsiäisenä jäätilanne näytti tältä Puumalassa. Avantouintikausi saanee siis vielä jatkua.

Puulan juoksutusselvitys alkamassa

Yksityiset ihmiset voivat myös seurata vesiarvoja ja pohjavesien korkeuksia Ympäristöhallinnon yhteisestä verkkopalvelusta osoitteesta www.ymparisto.fi.

-Riskirakenteita kannattaa tarkkailla itse, se on maalaisjärkeä, Rajala sanoo.

Etelä-Savon vesiasioiden Twitter-tilillä useampi asiantuntija tiedottaa esimerkiksi vedenlaadusta, vedenhoidosta, pohjavesistä, tulvista ja jäätilanteista. Tiedotuskanavaa voi jokainen myös kommentoida. Siksi kanavana on sosiaalinen media.

-Vesistöhankkeista voisin mainita Puulan padotus- ja juoksutusselvityksen, joka on vasta alkamassa. Ideana olisi kehittää Puulan säännöstelyä ja ehkä muuttaa lupaa joustavammaksi. Ilmastonmuutos on vaikuttanut säännöstelyn rytmiin, Rajala pohtii.

Tällä hetkellä puhutaan niin sanotusta Puulan kevätkuopasta, jolla veden pintaa alennetaan niin, että tulvavedet mahtuvat järveen. Rajalan mukaan pelkona on, että pinta jää alas, eikä sitä saada nostettua. Siksi haluttaisiin joustavampi lupa. Kymmeniä vuosia sitten laadittu lupa ei välttämättä enää vastaa tämän päivän tarpeita.

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja