Carpe Diem…..

Se on kuulkaa hyvät lukijat KEVÄT! No, aivan kohinalla tuo kevät ei meinaa tulla – siitä pitävät huolen ilmavirtaukset, jotka kiikuttavat välillä kylmää ja välillä lämmintä ilmamassaa. Hetkellinen lämpöaalto ennättää muuttua seuravan päivän räntäsateeksi ja päinvastoin. Kuitenkin pienen askelin edetään eteenpäin ja luonnossa alkaa näkymään keväisiä merkkejä niin maanteillä kuin maanteiden ulkopuolella. Meidän maakunnassamme ei toivottavasti tarvitse turvautua kumiveneeseen, kun peltojen kasvukuntoa talven jäljiltä käy katsomassa. Sen sijaan korkealla maastovaralla varustettu auto on pop, sillä sivutiet pettävät yllättävistä kohdista tänä keväänä. Kelirikko on monin paikoin tosi paha.

Paitsi ulkona- kevään eteneminen näkyy myös sisätiloissa täällä hallinnossa. Alku vuonna toimeksi annetut kasvukauden ulkopuoliset tarkastukset alkavat olla loppu suoralla ja niiden osalta arvosana tullee olemaan kiitettävä 9-. Mitään suuria poikkeamia ja laiminlyöntejä ei ole tarkastuksilla tullut vastaan – hyvä ohjesääntö kuitenkin on, että ennen varsinaista toimintaa kannattaa aina tehdä tarkistavia ja tarkentavia kysymyksiä neuvojalta, toiselta viljelijältä, Elystä. Etukäteen selvittely on aina helpompaa kuin jälkiselvittely.

Sitten sananen siemenistä. Mitä myöhempään siemenhankintaa lykkää sitä haasteellisempaa on haluttua lajia ja lajiketta saada. Tästä syystä poikkeuslupien kysely nimenomaan tavanomaisten siementen osalta on ollut ennätysvilkasta. Sadan ”pyykin” raja on ylitetty ja joka päivä kysymyksiä riittää. Tässä kohtaa muistutan edelleen tarkastamaan niitä mahdollisia varastossa olevia siemeneriä viime vuodelta ja niiden luvanvaraista käyttöastetta tulevana kasvukautena – ja olemaan tarvittaessa yhteydessä tänne ELY-keskukseen. Eikä liene liikaa, jos puolesta puhun sertifioidun siemenen puolesta. Sertifioidun siemenen käytöllä minimoit monet riskit.

Uusien luomuun siirtyvien yrittäjien osalta puhelin ja sähköposti ovat olleet ahkerassa käytössä. Kysymykset liittyvät usein siirtymävaiheen lyhentämismahdollisuuden käyttöön, lomakkeiden aikatauluihin ja tarkastus ajankohtiin. Kerrataan vielä tässä lyhyesti. Mikäli hallitsemillasi/omistamillasi lohkoilla viljelyhistoria on sellainen, että lohkoilla ei ole käytetty luomussa kiellettyjä tuotantopanoksia (lannoitteet ja torjunta-aineet) viimeisen kolmen vuoden aikana, lohko on mahdollista siirtää suoraan luomuun. Asian todentamiseksi tarvitaan esim. lohkokortit kyseiseltä ajalta tai maaseutusihteerin lausunto.

Kalenterimuistutuksena kerrottakoon, että mikäli haet tilallesi luonnonmukaisen tuotannon sitoumusta, tulee luomun valvontajärjestelmään ilmoittautua viimeistään 30.4 mennessä. Lomakkeet toimitetaan ELY-keskukseen. Hakemus (215) luomusitoumuksesta tulee jättää myös ELY-keskukseen päätukihaun yhteydessä viimeistään 15.6 mennessä. Huomioi, että luomusitoumusta ei voi hakea sähköisesti vaan se haetaan paperilomakkeilla.

Tässä näitä tärkeimpiä esille nousseita asioita tältä kuulta. Ensi kuussa nurmi jo vihertää – toivotaan näin. Mielenkiintoista informoitavaa tulee uusien luomuun siirtyvien tilojen määrän ja tuotantosuuntien osalta. Vielä on ilmoittautumisaikaa jäljellä, joten jos yhtään tunnet hetkesi koittaneen ja valmiudet kaikin puolin tilalla on olemassa, älä suotta siirrä päätöstä myöhempään: Pitkään harkittu ja myöhemmin hyväksi havaittu siirto voi olla tänä vuonna se paras vaihtoehto juuri Sinun tilallasi. Carpe Diem!

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja