Osta tilalta ja Makumatka maalle -päivä tulee taas!

Tiisanmäen lammastilalla pääsee ihastelemaan erilaisia lammasrotuja Osta tilalta -päivän kunniaksi lauantaina 15.9. klo 12-16. Maaseutukuriirin arkistokuvassa on Kainuunharmaita Pertunmaalta, Porttikustan tilalta.

 

Monet maatilat ja maaseutumatkailuyritykset ympäri Suomea toivottavat  kävijät tervetulleeksi tutustumaan ja kokemaan maaseutuelämyksiä tulevana lauantaina 15.9.2018 .

Voit maistella satokauden herkkuja paikan päällä tai ostaa tuoreita raaka-aineita mukaan kotiin suoraan tuottajilta.

Etelä-Savosta tapahtumat kasvavat kasvamistaan ja mukana on jo yli 30 yritystä. Ruoan alkuperä herättää nyt entistä laajemmin kiinnostusta.

Jotta tietää lautaselle päätyvän ruuan alkuperän, tuottajan ja tarinan, yhä useampi meistä on myös valmis näkemään vaivaa mieleisten paikallistuotteiden löytämiseksi.

Tutustuminen tiloihin ja ruoan tuottajiin antaa tuotteille kasvot. Läpinäkyvä ja lyhyt ruokaketju herättää luottamusta ruuan turvallisuuteen ja laatuun. Kävijät löytävät Osta tilalta -tapahtumassa mukana olevat tilat, kotipuutarhat ja maatilamatkailuyritykset sivustolta ostatilalta.fi.

 

Maaseutukuriirin arkistokuvaa Vavesaaren tilalta.

 

Vinkkejä makumatkasta alueella Savonlinna:

Maatilamatkailu Höökin pihapiirissä (Pölläskyläntie 408, Savonlinna) tarjolla sadonkorjuulounas noutopöydästä 15 €/hlö. Myös kahvipannu on kuumana herkullisten leivonnaisten kera. Makumatka maalle –tapahtuma on avoinna klo 11-15. Lähiruokatuottajat ja kädentaitajat ja lähialueen yrittäjät myyvät mukaan tuotteitaan ja esittelevät palvelujaan:  Jukka Kemppaisen kaaleja, Salmelan tilalta monenlaisia satokauden vihanneksia, Hukkasen lammastilan karitsanlihatuotteita, taljoja  ja lankoja, Juvan hapankaalin uuden sadon hapankaalia ja hapankurkkuja, Marjatila Teittisen marjamehuja, glögiä, kuohujuomaa ja marjajalosteita, Rapion Myllyn jauhoja ja viljatuotteita,  Ruuskasen ruisleipää, Kostiaisen Markun lämpimiä savumuikkuja, ym. maistuvaa eri lähiruokatuottajilta ja kotileipureilta. Myynnissä myös paikallisia käsitöitä. Lisätietoja: www.hook.fi

Putkisalon Kartanon puodista (Putkisalontie 172, Rantasalmi) löytyy laaja valikoima lammastuotteita: karitsanlihaa, jauhelihaa, makkaroita, lankoja ja taljoja. Tarjolla myös Salmelan tilan ja Vihannestila Jukka Kemppaisen kasviksia grillimaissista perunaan. Läheisellä laitumella vilistää sata elokuussa syntynyttä karitsaa emoineen. Lapset pääsevät ihailemaan paimenkoiran pentuja ja rapsuttelemaan shetlanninponia. Työkoiratkin saattavat innostua esittelemään taitojaan lammaspaimennuksessa. Putkisalon tallin kahvilassa voit nauttia herkullisista lammashodareista ja maukkaista vohveleista. Tila on avoinna klo 11-15. Lisätietoja www.putkisalo.fi

Tiisanmäen lammastilalla (Juvolantie 1504, Savonlinna) tilamyymälä on auki klo 12-16, tarjolla on runsas kattaus sekä tuoretta että pakastettua karitsanlihaa. Päivän aikana pääset ihastelemaan paimenkoiria töissään ja tutustumaan kaikkiin tilalla oleviin lammasrotuihin. Lampolaan on rakennettu kahvio ja grilli, tarjolla on farmarin itsetekemään suolaista ja makeaa. Tapahtumassa on mukana myös muita lähialueen tuottajia, voit ostaa niin kananmunia kuin perunaakin.

Lisätietoja: www.tiisanmaenlammastila.fi

Maaseutukuriirin arkistokuvaa Vavesaaren tilalta.

 

Vinkkejä makumatkasta alueella Pertunmaa:

Vierulan tilan perinteinen Sadonkorjuupäivä Kuortissa järjestetään jo 14. kertaa lauantaina 15.9 kello 9-14. Tapahtuma on viime vuonna hyväksi havaitussa paikassa Puodin pihassa osoitteessa Oravatie 2, 19410 Kuortti, ABC Kuorttia vastapäätä (seuraa opasteita).  Sadonkorjuupäivänä voi ostaa Vierulan tuotteita isoissa tai pienissä erissä, omiin astioihin tai valmiiksi pakattuina. Tarjolla on perunaa, kaalia, sipulia, kesäkurpitsaa, multaporkkanaa, syyskurpitsaa, avomaankurkkua sekä mansikoita ja vadelmia kuivattuina ja pakasteina (kylmälaukku mukaan!!). Lisäksi myynnissä on hunajaa, mehuja, Vierulan Kuohua, paholaisenhilloa, marjahilloja ja muita herkkuja. Tuotteita voi ostaa myös isommissa erissä, joita voi tilata etukäteen numerosta 0440 680804.

Mukana myös muita lähiruuan tuottajia mm. Aliinin tila, Hinkkuri Highland, Kuvalan maatila, Iso-Mikkasen tila, Latvasen ruokapajan leivonnaiset, Lammastila Villakko, Heilukankaan tyrni, Niittypellon tila, Taitavat tekijät, Puoti, Veijo Lahdelman puutyöt, Heidi Seppälän leivät, Pirjo-tädin leivonnaiset, Liisan herkut, ynnä muita lähialueen pientuottajia. Kuvalan ja Mikkasen emännillä on grilli ja Latvasella kahvipannu kuumana! Lisätietoja: www.latvasenruokapaja.fi

 

Vinkkejä makumatkasta alueella Mikkeli:

Tuukkalan tilalta (Mäntyharjuntie 61, Mikkeli) voit ostaa tilan omaa hunajaa ja raparperimehua. Sään salliessa pihapiirissä voi nautiskella muurikkaletuista sekä ruokkia tilan kanoja. Tila avoinna klo 11-13 Lisätietoja: www.tuukkalantila.com

Mäkiharjun luomulypsykarjatila (Sahinjoentie 2, Mikkeli) myy tuotteitaan yhdessä Mäenkoikkalan lammastilan kanssa. Tarjolla on tuoretta karitsaa, palvilammasta, lammasmakkaroita, luomuruisjauhoja, taljoja, lankoja ja hunajaa. Samalla vietetään Mäkiharjun tilalla avoimia ovia. Tilalla pääsee tutustumaan viime syksynä rakennettuun kestokuivikepohjaiseen pihattoon, vilkaisemaan lypsyrobotin toimintaa, seuraamaan paimenkoiranäytöksiä ja rapsuttamaan lampaita. Pihakahvilassa on myynnissä suolaisia ja makeita herkkuja. Lisätietoja: www.maenkoikkala.fi

Etelä-Savossa Osta tilalta –päivän tiedotuksessa on mukana Unelmakauppa – elintarvikkeesta euroja –hanke.

 

Lisätietoja Osta tilalta ja Makumatka maalle -päivän tapahtumista Etelä-Savossa:

Kirsi Mutka-Paintola, erityisasiantuntija elintarvikkeet ja yrityspalvelut, Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaiset, puh. 043 826 7882, kirsi.mutka-paintola@maajakotitalousnaiset.fi

Osta tilalta! -päivän järjestelyissä ovat valtakunnallisesti mukana Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 ja Maaseutuverkosto, Turun yliopiston Brahea-keskuksen Lähiruoan koordinaatiohanke, Aitojamakuja.fi, MTK Etelä-Savo, Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund SLC, Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaiset, Martat, Marthaförbundet, Suomen 4H-liitto ja Finlands svenska 4H, Lomalaidun ry ja Suomen Maaseutumatkailu.

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja