Avointa puhetta rahasta
Teksti ja kuvat: Tiina Judén
Kaikkihan siitä puhuvat -rahasta. Mutta miten sitä voisi saada yrityksen kehittämiseen tai investointeihin?
ELY-keskuksen rakennerahastoyksikössä on alettu puhua siitä ihan avoimesti – Puhetta rahasta -nimisessä blogissa ja Facebook-sivuilla.
Puolitoista vuotta sitten rakennerahoitusyksikössä aloitti lisävahvistuksena nuori viestintäsuunnittelija Suvi Rautava, joka sai haasteekseen markkinoida ja lisätä tietoisuutta yritysrahoituksesta Itä-Suomen alueella sosiaalista mediaa hyödyntäen.
-Mietimme yhdessä, miten asiantuntijaorganisaatio voi viestiä ja jakaa tietoa ja sisältöjä sosiaalisissa medioissa, Rautava muistelee.
Tiimissä heräsi keskustelua melko virallisista artikkeleista, joita pitäisi vähän ravistella. Päätettiin raottaa rahoituksen kulisseja ja taustoja ja tuoda rakennerahaston työntekijöiden arkea tutummaksi yritysasiakkaille.
-Mietimme, että monet asiantuntijat osaavat kirjoittaa, joten miksi emme kirjoittaisi blogia yhdessä?
Jotta voitiin perustaa blogi, tarvittiin sille myös hyvä nimi.
-Keksimme kahvikeskusteluissa, että järjestämme silloin olemassa olevilla Facebook-sivuilla nimikilpailun. Ja sieltä se sitten tuli -asiakkailta. PR eli Puhetta rahasta, konkreettinen nimi sille, mistä tässä on kyse, sanoo Rautava.
Nyt Puhetta rahasta -Facebook-sivun kävijämäärä on tuplaantunut ja Puhetta rahasta -blogin lukijamäärä kasvaa tasaisesti koko ajan. Koko rakennerahaston palveluyksikkö tekee viestintää yhdessä. Viestintä ei ole vain tiedottajan tai ulkopuolisen viestijän työtä. Se on koko yrityksen tai yhteisön tehtävä. Paras tulos saadaan, kun kaikki viestivät, tai ainakin osallistuvat artikkeleiden jakamiseen tai ideoimiseen.
-Meillä osa tiimistä kirjoittaa blogeja, osa käy tilaisuuksissa ja osa antaa aiheita. Panostamme laadukkaaseen sisältöön.
Jaossa 10 miljoonan jättipotti
Nyt jos koskaan yritysten kannattaa aktivoitua, sillä tällä hetkellä meneillään oleva Euroopan Unionin rakennerahastojen ohjelmakausi päättyy vuoden 2020 loppuun mennessä.
– Tänä keväänä käynnistämme haun, jonka aikana tulleisiin yritysten kasvuun ja kansainvälistymiseen tähtääviin hankkeisiin olemme varautuneet sijoittamaan 10 miljoonaa euroa, Rautava iloitsee.
-Tarvitaan vain loppuun asti mietitty ja vakuuttava hankesuunnitelma, joka kertoo selkeästi, mitä toimenpiteitä tehdään, jotta liikevaihto ja tulos kasvavat.
Perusyritystoimintaan ei rakennerahastosta siis euroja heru. Tavoitteiden pitää olla vähän suurempia. Pitää kehittää uutta tuotetta tai yritystä ja sen palveluita niin, että tulosta syntyy.
Erityisesti uusille yrityksille ja aloille rakennerahastolla on siis Rautavan mukaan hieno rahoitusinstrumentti.
-Minua motivoi työssäni se, että yritykset saavat tietoa näistä mahdollisuuksista.
Menestyneet yritykset innostavat
Rautavan mielestä loistavia esimerkkejä rahoitusinstrumentin hyödyntämisestä löytyy Itä-Suomesta useita, mutta ensimmäisenä hänen mieleensä nousee savonlinnalainen yritys eLive Ecosystem Oy, joka kehittää uuden sukupolven ratkaisuja useiden pitkäaikaissairauksien ja niiden haittojen torjuntaan.
-Yritys testaa muun muassa ihmisen unen aikana laitetta, joka voisi ennalta ehkäistä sairauksia, Rautava kertoo.
eLive.care yhdistää innovatiivisellä tavalla lääketiedettä, genomiikkaa, tekoälyä ja korkeaa teknologiaa.
Innovaatio on ainutlaatuinen maailmassa. Yritys tähtää tuotteellaan merkittäväksi globaaliksi toimijaksi ennaltaehkäisevän terveydenhoidon kentällä.
-Toisena ihailen pieksämäkeläisen Go Sleep Oy:n unimunainnovaatiota. Törmäsin äskettäin unimuniin suositun tubettajan, LeBlancin, videossa Dubai Mallista.
Unimunia on siis kansainvälisten lentokenttien lisäksi Yhdistyneiden arabiemiirikuntien suurimmassa ostoskeskuksessa.
-Kannattaa olla rohkea ja kysyä! Tavoitteenamme on alentaa kynnystä lähestyä asiantuntijaorganisaatiota. Uskon, että uudistunut sähköinen asiointipalvelumme on helpottanut asiointia.
Aina kannattaa olla hyvissä ajoin yhteydessä myös ELY:n asiantuntijaan, joka voi tarvittaessa antaa vinkkejä esimerkiksi hyvän hankesuunnitelman tekoon. Etukäteen pitää olla hankittuna myös tarvittavat liitteet.
Suomi saa EU:lta tukea kahdesta rakennerahastosta:
- Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR)
- Euroopan sosiaalirahastosta (ESR)
Linkki yritysasiantuntija Outi Kaiholan blogikirjoitukseen: Yrittäjä näillä vinkeillä hyvä hankesuunnitelma
Linkki tubettajan videoon: Unimunat Dubaissa