Sote kaatui, mutta maakuntamalli on saanut vahvan tukensa

Pääministeri Juha Sipilä pyysi hallituksen eroa tasavallan presidentiltä 8.3.2019. Sen jälkeen pääministeri piti tiedotustilaisuuden Kesärannassa. Kuva: © Lauri Heikkinen/Valtioneuvoston kanslia

 

Teksti: Tiina Judén

Jo toistakymmentä vuotta kestänyt sote-uudistuksen suunnittelu on kaatunut tänään perjantaina, 8. maaliskuuta, naistenpäivänä.

Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti, että hallitus erosi. Uusi hallitus voi olla koossa vaalien jälkeen jo touko-kesäkuussa tai pitkien hallitusneuvottelujen jälkeen juhannukseen mennessä. Pitkän kaavan mukaan uusi hallitus hyppäisi vauhdista hoitamaan Suomen EU-puheenjohtajuuskauden vetämistä kesälomien jälkeen.

Maakuntamalli on saanut vahvan tukensa sote- ja maakuntauudistuksen kaatumisesta huolimatta. Valmistelutyöstä tulee olemaan valtavasti hyötyä. Suurten puolueiden pitää nyt esittää oma sosiaalipalvelu-uudistusmallinsa. Sipilä odottaa seuraavaa mallia jo ensi viikolla.

Suurimpana esteenä soten kaatumiselle Sipilä näkee perustuslailliset esteet ja niiden tulkinnan.

-Puolustamme edelleen alueiden elinvoimaa ja lähipalveluiden kehittämistä ja jatkumista, sanoi Juha Sipilä puheessaan juuri äsken päättyneessä tiedotustilaisuudessa Kesärannassa.

Sipilän mukaan uudistus viivästyy, kuntien ulkoistukset lisääntyvät ja tietojärjestelmien epäyhtenäisyys jatkuu. Kuntien kyky palveluista selviytymiseen heikkenee.

Se, ettei uudistuksella ollut merkittäviä edellytyksiä edetä tällä hallituskaudella, oli pääministeri Sipilälle valtava pettymys.

-Pyrimme etsimään ratkaisuja ja laittamaan Suomen kuntoon. Osassa tästä tavoitteesta olemme onnistuneetkin. Työllisyyden parantuminen ja talouden taittuminen parempaan on ollut nähtävissä. 80 % tavoitteista saatiin päätökseen, mutta yksi tärkeimmistä ei kuitenkaan tullut valmiiksi, Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa.

Sipilän mukaan hallitus yritti tosissaan ja hän kiitti kaikkia tahoja valmistelutyöstä tähän mennessä.

-Uudistuksen tarve ei ole kadonnut minnekään ja uudistuksia pitää pystyä tekemään, Sipilä sanoi.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus ja maakuntauudistus ovat tarpeellisia yhdenvertaisten palveluiden säilymiseksi ja talouden näkökulmasta.

Hallitus jatkaa toimitusministeriönä hallituskauden loppuun saakka. Työ muiden lakiuudistusten kimpussa eduskunnassa jatkuu.

 

Miksi sote kaatui?

 

Professori Lasse Lehtinen Helsingin yliopistosta ei ole yllättynyt soten kaatumisesta. Hallituksen ero sen sijaan tuli hänelle yllätyksenä. Lehtisen mielestä soten kaatuminen johtui riittämättömästä yhteisymmärryksestä opposition ja hallituksen välillä.

-Hallitus runnoi läpi uudistusta. Syynä olivat valuviat eli rakenteelliset ratkaisut, jotka eivät olleet terveydenhoitojärjestelmässä toimivia ja sitten vastaan tulivat vahvasti nämä perustuslailliset asiat, Lehtinen sanoi YLE:n puhelinhaastattelussa.

Lehtisen mielestä valmistelussa ei kuunneltu riittävästi asiantuntijoita. Uudistuksessa pitäisi pystyä vastaamaan paremmin saatavuus- ja yhdenvertaisuuskysymyksiin. Lehtinen väläytteli myös lakien vaikuttavuusarviointia, jota on pidetty Suomessa puutteellisena.

-Vaikuttavauusarviointiin joudutaan kiinnittämään nyt huomioita paljon enemmän. Kokonaisratkaisujen sijaan tulisi siirtyä vaiheittaiseen ratkaisuun maakuntaa tai kuntayhtymää alustana käyttäen.

Professori Lehtisen mukaan edellisten hallitusten kausilla on leikattu voimakkaasti kuntien valtion apua ja yritetty edesauttaa maakuntauudistuksen valmistumista.

-Nyt tarvitaan asianmukainen rahoitus ja taso. Rahoituksen uudelleenjako ei pelkästään auta. Resursseja pitää myös aidosti lisätä, Lehtinen kommentoi.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio sanoi myös YLE:n haastattelussa, että suurin ongelma on terveydenhuollon rahoitus. Maan eri alueet eivät ole samanlaisia. Kuntaliitto toivoo, että tulevassa uudistuksessa kuntia todella kuunnellaan.

Asiantuntijoiden mukaan hallituksen erossa näkyi vaalien läheisyys ja ero nähdään osana vaalistrategiaa. Keskusta haluaa asemoitua vastuunkantajapuolueena. Asiantuntijoiden kritiikkiin vastaaminen olisi voitu myös nähdä vastuun kantamisena.

Nähtäväksi siis jää, miten hallituksen ero tulkitaan. Tulkitaanko se epäluottamusta herättävänä vai vastuun kantamisena.

 

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja