Eräruokapalvelut pakettiin

Juvalaisen Hiismäen tilan Kyytönlihasta tehty salaatti Cumberlandin kastikkeella on autenttinen makuelämys laavulla.

 

Teksti ja kuvat: Tiina Judén

Juvalainen Jukka Ahonen on tehnyt kartoituksen eräruokapalveluiden kysynnästä ja tarpeesta Juvan, Sulkavan, Puumalan, Rantasalmen ja Joroisten kuntien alueella.

Tulokset ovat lupaavia ja tutkimuksen vastausprosentti on ollut hyvä. Kyselylomake lähetettiin 250:lle ja siihen vastasi 48 henkilöä.

Puolet vastaajista oli matkailualan yrittäjiä, 33 prosenttia yhdistysten tai yhteisöjen edustajia ja 17 prosenttia kuntien edustajia. Kartoitus on osa Ahosen opintokokonaisuutta Koillis-Suomen Aikuiskoulutus Oy:n järjestämässä alan koulutuksessa. Se julkaistiin Juvan Hasamäellä tällä viikolla.

-Tulokset olivat rohkaisevia, kertoo Ahonen, joka on kiinnostunut lähiruuasta ja retkeilystä.

Kodalla pääsi maistelemaan Ahosen tekemää retkievästä, joka koostui hänen itse tekemästään Hiismäen tilan kyytönlihasalaatista ja Cumberlandin kastikkeesta sekä padassa keitetyistä Puruveden muikuista. Jälkiruuaksi oli vielä nokipannukahvit ja mustikkapiirakkaa.

Eniten kyselyyn vastanneet toivoivat ruokailuja laavuilla, eräruokakursseja, ohjattua eräkokkailua ja eväspaketteja. Elämyspalveluiden puolella puolestaan haluttiin eniten opastettuja sieniretkiä, järvikalan käsittelykursseja, tulisteluja laavuilla sekä opastettuja kalastusretkiä. Näitä toivoi yli puolet vastaajista.

43 prosenttia vastaajista kaipasi myös riistan käsittelykursseja ja opastettuja marjaretkiä. Hiihto- ja laturetket sekä metsästysretket paikallisen oppaan kanssa olisivat haluttuja.

Nousevana trendinä on jo jonkin aikaa ollut myös pyöräily- ja maastopyöräradat. Yhtä lailla matkailijoita kiinnostaa melontakurssit, kanoottien vuokrausmahdollisuus ja merkityt retkipolut.

Jukka Ahonen kokkaili eräruokapalveluiden kartoitusta kuulemaan tulleille herkullisen retkiaterian Hasamäen kodalla.

 

Puhtaan luonnon ja rauhan maakunta

Etelä-Savo haluttaisiin profiloida ”puhtaan luonnon ja rauhan maakunnaksi”. Eräruokapalveluiden osalta villiyrttien ja muiden luonnosta löytyvien syötävien kasvien hyödyntämiseen liittyvää koulutusta ja ohjausta toivottiin myös. Osaamista tältä alueelta löytyykin, mutta villiyrtit ovat oma maailmansa. Ne pitää oikeasti tietää ja tuntea. ”Musta tuntuu” ei ihan riitä.

Villiyrtit ovat kuitenkin erittäin hyviä terveystuotteita ja niillä on ihan oma makumaailmansa. Villit ja suuret mahdollisuudet siis odottavat, kunhan vain opitaan hyödyntämään niitä.

Vastaajista peräti 71 prosenttia osoitti kiinnostustaan yhteistyöhön paikallisen eräruokapalveluita tarjoavan kaupallisen toimijan tai toimijoiden kanssa. Elämys- ja matkailupalvelupaketeista kiinnostuneita oli jopa 76 prosenttia.

 

Kotitekoinen mustikkapiirakka maistuu nokipannukahvin kyytipoikana.

 

Treffeillä eteenpäin?

Nyt pallo heitettiinkin kevyesti Juvan kunnalle ja eräruokapalvelukartoituksessa vahvasti mukana olleelle Juvan matkailuassistentille Rauli Koistiselle. Tarvittaisiin aktivointitilaisuus ja eräruokapalveluiden tuottajien ja matkailuyrittäjien treffit, jossa todellinen kysyntä ja tarve saataisiin kohtaamaan.

-Tämä on hyvä pohja jatkotyöskentelylle, Koistinen sanoo.

Matkailijathan eivät voi ostaa palveluita, joita ei ole. Niitä pitää ryhtyä paketoimaan, tuotteistamaan ja markkinoimaan. Rohkeat rokan syövät. Tällä alalla voi nyt työllistää itsensä. Ensin sivutoimisesti ja sitten päätoimisesti.

Helppojen pakettien kehittäminen on tärkeää. Hinnoittelu ja palvelunsisältö pitää näkyä. Peruspaketteja voi aina muokata jälkeenpäin, mutta jostakin pitää aloittaa.

Ihmiset hakevat elämyksiä. Pelkkä mökki ei enää riitä, vaan yritysten välinen ristiin myyminen ja suosittelutyö tarjoavat isoimmat mahdollisuudet tulevaisuudessa. Matkailija pitää saada palaamaan. Se on tavoite.

Etelä-Savosta ei tekeminen lopu. Nähtävää, koettavaa ja tehtävää riittää niin, ettei viikko tai kaksi siihen riitä. Näistä pitää kuitenkin kertoa ja viestiä. Mitä enemmän palveluita saadaan myytyä, sitä enemmän turisti jättää rahaa Etelä-Savoon.

Nyt haastetaan eteläsavolaiset miettimään palvelukokonaisuuksia. Meillä on jo muutamia hyviä esimerkkejä palvelukokonaisuuksia tarjoavista yrityksistä Etelä-Savossa. Kyselyssä näistä hyvistä esimerkeistä parhaiten tunnettiin Järvi-Sydän Rantasalmelta, Vanamola Joroisista sekä Opas-Tiina Mikkelin Anttolasta. Myös Sahanlahti, Oravanpesät, Kuus-Hukkala, Saimaa Holiday Oravi mainittiin.

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja