Metsäjoogasta ja villiyrteistä voimaa hyvinvointimatkailuun

Tiittalan kartanossa pohdittiin hyvinvointimatkailun kehittämistä Rajupusu Leaderin ja Sulkavan, Juvan, Rantasalmen sekä Joroisten kuntien järjestämässä tilaisuudessa.

 

Teksti ja kuvat: Tiina Judén

Sulkavalla arvostetaan etätyötä. Sillä on selkeä yhteys hyvinvointiin.

Sulkavalla toimii etätyöpisteenä vaikkapa laavu Vilkaharjulla. Siellä mobiilinetti toimii hyvin. Eikä tässä vielä kaikki, sillä Sulkavalla sijaitsevassa Tiittalan kartanossa myydään Sulkavan omaa juomaa nimeltä SulCava.

Tiittalan kartanossa kokoonnuttiin keskiviikkona Rajupusu Leaderin ja alueen kuntien aktivoimina pohtimaan hyvinvointimatkailua, joka on yksi kansainvälisen matkailun nopeimmin kasvavista alueista. Hyvinvointimatkailu kasvaa 9 prosentin vuosivauhtia. Tämä on kaksinkertainen luku koko matkailun kasvumäärästä.

Maaseutumatkailijoista jopa 85 prosenttia on kiinnostunut hyvinvointipalveluista osana matkailua. Tämä ei ole yllätys, sillä useiden tutkimusten mukaan jo pelkkä oleskelu metsässä saa ihmisessä aikaan rentoutumisreaktion. Stressihormonitaso laskee, sydämen syke hidastuu, verenpaine laskee ja lihakset rentoutuvat.

Luonto on ihmeellinen. Sen voima auttaa jaksamaan. Kuva Tiittalan kartanon rannasta.

Hyvinvointimatkailija kuluttaa enemmän rahaa

Tiittalan kartanossa puhunut Xamkin Activ Life Labin projektipäällikkö Viljo Kuuluvainen kertoi, että kansainvälinen hyvinvointimatkailija kuluttaa rahaa 53 prosenttia enemmän, kuin keskimääräinen kv-matkailija. Kotimainen hyvinvointimatkaaja taas käyttää 178 prosenttia enemmän verrattuna tavalliseen kotimaanmatkailijaan.

FinRelax on Visit Finlandin ohjelma, jonka tavoitteena on tehdä Suomesta hyvinvointimatkailun kärkimaa Pohjoismaissa mm. sparraamalla alueellista kehittämistyötä ja tukemalla teemaan liittyvien hankkeiden syntymistä ja toimeenpanoa. 

Ohjelma perustuu supisuomalaisiin asioihin, kuten saunaelämyksiin, hoitoihin, luonnossa liikkumiseen, hiljaisuuteen, hyvinvointimökkeihin ja puhtaaseen veteen hyvinvointielementteinä.

-Myös teknologia nähdään hyvinvoitipalvelun uutuusarvona. Esimerkiksi Moodmetric-sormus mittaa ihon sähkönjohtavuutta, joka indikoi stressitasoa ja mielialan muutosta. Tuloksia voidaan hyödyntää markkinointiviestinnässä, sanoo Viljo Kuuluvainen.

Teknologian avulla saadaan välitön palaute asiakkaalle. Jopa miehet voivat kiinnostua hyvinvointimatkailusta juuri teknologian osoittamien tulosten kautta.

Metsäjoogaa testattiin hyvinvointimatkailuseminaarin lopuksi. Vasemmalla ohjaaja Sanna Eerikäinen, Sulkavan kunnan kehittämispäällikkö Susanna Issakainen, Leena Purhonen Rajupusu Leaderista, Katriina Pietiläinen Siola-palveluista, Kirsi Blomberg Rajupusu Leaderista ja kaksi muuta seminaariin osallistunutta.

Villiyrtit  ja ”metsäkylpy” kiinnostavat

Tiittalan kartanossa mietittiin työpajoissa Etelä-Savon vahvuuksia hyvinvointimatkailun saralla. Pajatehtävät oli innovoinut Leena Purhonen Rajupusu Leaderista. Mukana oli muun muassa Katriina Pietiläinen Rantasalmelta, Siola-palveluista.

-Sydäntäni lähellä ovat villiyrtit, sillä ne ovat superfoodia, villiyrttiohjaajaksi kouluttautunut Pietiläinen sanoo.

Hän järjestää villiyrttikursseja, villiyrttikävelyitä ja villiyrttiluentoja. Lisäksi hän valmistaa pyykki- ja siivousetikkaa. Tuotteiden myyntiä varten on myös oma verkkokauppa.

Matkailuväki pääsi kokeilemaan myös mindfulness-tyyppistä metsäjoogaa. Luontojoogaohjaajaksi ja aromaterapeutiksi valmistunut Sanna Eerikäinen vei seminaariväen Tiittalan kartanon kauniiseen rantaan ja näytti mistä metsäjoogassa on kyse.

-”Metsäkylpy” trendi nousee yhtä hyvällä vauhdilla, kuin jooga joskus 30 vuotta sitten, Eerikäinen kertoi.

Mindfulness on otettu jopa terveydenhuollon käypähoitosuositukseksi. Siinä kyse on lyhyesti sanottuna läsnäolosta ja tietoisuustaidoista, kyvystä huomioida pienetkin tekemisensä ja tuntemuksensa, jotta saavuttaisi onnellisemman arjen – ja elämän.

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja