Yhdessä tekemisen meininkiä…

Kesäkuu näyttäytyy kauniina auringon sävyttämissä väreissä. Keltainen ja vihreä vallitsee luonnon värimaailmaa kilvoitellen vuoroin taivaan sinen ja järven kimmellyksen kanssa. Värit ovat voimakkaita ja kasvusto täynnä sisua. Koivikossa lehti väreilee jo täydessä koossa. On kesä!

Kaikkialla on aistittavissa uutta energiaa. Varsinaisen energialatauksen sain itse Suomi-Kanada jääkiekkopelin jälkeen. Niin ilmiömäinen saavutus tuo oli, etten itsekään pelien alkuvaiheessa uskonut joukkueella olevan noinkin vahva, yhteen hitsautunut tahtotila tehdä yhdessä se, mihin harva lopulta uskoi. Yhdellä oli kuitenkin vahva aavistus siitä, mihin hyvä joukkuehenki ja saumaton yhteistyö parhaimmillaan kantaa. Suomen maajoukkueen valmentaja Jukka Jalonen näki nuorissa kiekkoilijoissa sen, mitä me muut emme nähneet. Hän uskoi peli toisensa jälkeen, että ote voittokannuun vahvistuu ja lopulta se ”Poika tuotiin kotiin” ja Mörkö!

Yhdessä onnistuminen vangitsee useimmiten myös lähiympäristön hyvään flow-tilaan. Todellisen Jackpotin koittaessa onnistuneiden joukko kasvaa – hyvää tuulta lähdetään tuulettamaan turuille ja toreille. Maatalouden näkökulmasta tarkasteltuna luonnonmukainen tuotanto on hyvässä flow-tilassa. Ruokaketjussa miltei kaikki ovat heränneet tilanteeseen, että lähellä tuotettu on kaikin verroin parempaa – oli se sitten tavanomaista tai luomua – pääasia, että tuote on kotimaista. Kotimaisuus on leima, joka yhdistää ja vahvistaa meitä. Valitsemalla kotimaista ruokaa vahvistamme siltaa omaan ruokaturvaamme.

Saadaksemme siltaan ja ketjuun lujuutta tarvitsemme Jalosen kaltaisia valmentajia luomaan hyvää tahtotilaa saavuttaaksemme sen, minkä eteen teemme töitä ja mikä palkitsee meitä kaikkia. Valmentaminen yhdistetään perinteisesti urheiluun, mutta siitä on tullut trendikästä myös muilla sektoreilla. Eikä lainkaan huono trendi olekaan. Olen aiemmissa kirjoituksissani nostanut esille hallintomaailmasta tutun Matti Puolimatkan synnyttämän Agrodite 2025- valvojasta valmentajaksi -ajattelumallin. Malli on toimiva ja itseään ruokkiva – myös Etelä-Savossa.

Tykkään rakennella aasinsiltoja ja näen yhdenvertaisuutta Agroditessa ja Jalosen luotsaamassa jääkiekkomaajoukkueessa. Jalonen kiteyttää onnistumisen koodin mieleenpainuvasti: ”Meidän pitäisi ihan kaikkien sisäistää se, että yhdessä tekemällä saadaan enemmän aikaan. Se kaikki mitä annat muille, tulee sulle jossakin kohtaa takaisin.”

Miten Jalosen ajatus toteutuu ruokaketjussa? Tuohon en osaa muuta sanoa kuin että…. se kaikki arvostus ja kunnioitus, jonka me kuluttajina annetaan suomalaiselle maanviljelijälle, tulee se meille takaisin puhtaana ruokana lautaselle.

Hyvää alkavaa kesää kaikille!

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja