Mökkeily on mukavaa vuokramökilläkin

Reposen Lomamökit ovat Puumalan kauneimmilla rannoilla. Vasemmalta nuori yrittäjä Asko Reponen, isä Heikki Reponen ja äiti Maija Ketola. Taustalla uusin lomamökki Länsiranta.

Teksti ja kuvat: Tiina Judén

Sanotaan, että suomalaiset ovat mökkeilijäkansaa. Jos ei ole omaa mökkiä, se vuokrataan.

Vuokraamisessa on etunsa, sillä maisemaa voi vaihtaa joka kesä tai rakastua yhteen ja ruveta vuosivuokralaiseksi.

Puumala on yksi Etelä-Savon vilkkaimmista mökkikunnista. Siellä on yli 4000 kesäasuntoa. Puumalan sataman välimerellinen ilmapiiri tuo kesän kaikkien sydämiin.

Viikon päästä, eli 8. päivä kesäkuuta tuo Saimaan Gibraltar avaa kesän Puumalan satamassa klo 11 alkaen. Kesän avausta juhlistetaan myös Sahanlahdessa. Hurissalon Sale juhlii ja kahvittaa asiakkaitaan jo viikkoa aikaisemmin 80-vuotisjuhlien valokuvanäyttelyllä ja karaokella.

Hurissalon kätköistä löytyy tanssilavan ja kesäteatterin lisäksi myös huikeita omahiekkarantaisia lomamökkejä. Täällä mökkeilee muun muassa Ultra Bran säveltäjä Olli Virtaperko.

Muita oman mökin julkkismökkeilijöitäkin riittää. Tuoreimpana kaikkien mielessä on varmasti jääkiekon MM-kultaa Suomelle valmentanut Jukka Jalonen. Lisäksi voisi mainita vaikka näyttelijät Aku Hirviniemen ja Ville Haapasalon sekä laulaja Matti-Eskon.

Tällaisia laguuneja moni näkee vain unissaan. Tämä ranta on Puumalasta, yhdeltä Reposen vuokramökeiltä.

 

Reposella 11 mökkiä ja upeat hiekkarannat

Puumalan Hurissalossa sijaitsevat Heikki Reposen ja Maija Ketolan mökit on vastikään siirretty sukupolvenvaihdoksen myötä heidän pojalleen Asko Reposelle. Nuori mies jatkaa mökkiyrittäjänä, isä Heikki auttaa edelleen myynnissä ja äiti Maija mökkien huollossa.

Mökkivuokrauksella on pitkät perinteet, sillä mökkilomia on tarjottu asiakkaille jo 40 vuotta. Uusin mökki, Länsiranta, on valmistunut 2016 ja sen rakentamiseen on saatu maaseuturahaston tukea.

Erikoista Reposen mökeissä on se, että ne ovat harvaan rakennettuja ja niillä on upeita hiekkarantoja. Kesäkausi näyttää käyttöasteen osalta hyvältä. Reposten mukaan noin 80 prosenttia mökkiläisistä on kotimaan matkailijoita. Myös keskieurooppalaisten, kuten saksalaisten, ranskalaisten ja sveitsiläisten osalta kysyntä on lisääntynyt jälleen uudestaan.

-Jokaisella mökillä on luonnonkaunis hiekkaranta ja runsaasti omaa rauhaa sekä mukavia mökkipolkuja retkeilyyn. Lisäksi ne ovat kaikki selkävesien rannalla, Heikki Reponen kertoo.

Yhden suosituimman ja luonnonkauniin kallio- ja hiekkarantaisen kohteen ohi menee myös Norppa-kevyenliikenteen lautta. Pyöräilijät suosivatkin mökkejä majoituspaikkoinaan, sillä Hurissalon Kivisalmessa on lautan päätesatama. Puumalan 60 kilometriä pitkä upea pyöräilyreitti läpi saarien, siltojen ja harjujen on todella pala kauneinta Suomea. Puumalan saaristoreitti palkittiin Vuoden 2018 urheilutekona Etelä-Savossa.

 

Jänniemessä on Salpalinjan varustuksia. Linnoitustykkien jalustat ovat paikoillaan. Niitä pääsee katsomaan sekä kävellen, että veneellä.

 

Historiallinen Salpalinja lähellä

Reposen Lomamökit sijaitsevat myös historiallisen Salpalinjan varustusten lähellä. Poteroissaan näkyy edelleen kaksi tykinpohjaa. Niitä pääsee katsomaan sekä kävellen, että veneellä.

-Sotilaat pitivät täällä myös hevostarhaa ja pientä tanssitilaa vuonna 1944, kertoo Heikki Reponen ja näyttää merkkejä maastossa.

Reposen mökeiltä voi luonnollisesti vuokrata kanootteja, moottoriveneitä ja pyöriä. Kalastuslupia myydään myös.

-Juhannuskokko sytytetään joka juhannus kokkoluodolle, sanoo Maija Reponen.

Kokkoa tullaan katsomaan kauempaakin veneillä.

Heikki Reponen kertoo, että heillä on yksi mökki ollut vuosivuokraussopimuksella yhtäjaksoisesti samalla pariskunnalla jo 20 vuotta. Siinä vaiheessa sen täytyy tuntua jo aivan omalta mökiltä.

Puumalan Pistohiekoille suunniteltu uusi sauna- ja kylpylämaailma saa myös vihreää valoa yrittäjäperheeltä.

-Kokonaisuuden kannalta se on hyvä ja kannatettava asia. Kaikki ideat, mitkä tuovat matkailulle uusia tuulia ovat hyviä, Asko Reponen kommentoi.

 

#TeeSeSuomessa

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja