Mohairia ja koirankarvalankaa

Ohto-koira nuuhkii omista karvoistaan kehrättyä lankaa.

 

”Maaseutukuriiri työstää parhaillaan lehtijuttuja Etelä-Savon kaikkiin koteihin jaettavaan lehteen. Juttukeikat vievät kesällä usein yllättäviin kokemuksiin. Meillä on Etelä-Savossa harvinaisia asioita, kuten tryffeliä, angoravuohia ja erikoisia yrityksiä.

Eilen matkustin yhdellä katoavalla kulkuvälineellä, eli lossilla, Saimaan Niinisaareen. Ollessani juttukeikalla sepän pajan kädentaitoja ja luontoelämyksiä tarjoavassa perheyrityksessä, Hanhiniityssä, sain yrittäjä Sanna Korhoselta vihjeen käydä katsomassa myös pientä käsityöalan erikoisyritystä, jossa valmistetaan koirankarvalankaa sekä kehrätään aitoa mohairlankaa angoravuohista.

Kuulostaa aidolta elämältä, ”Saimailulta” eikö vain? Saimailusta ja Hanhiniitystä voit lukea lisää syyskuun alussa ilmestyvästä Maaseutukuriiri-lehdestä, mutta nyt katse koirankarvoihin!” – Tiina Judén

 

Koirankarvalangan teko on käsityötä alusta asti

Nyt on koiraa karvoihin katsominen. Vihavalahden emäntä, artesaani Sanski Matikainen pyörittää Saimaan rannalla, Puumalassa, yritystä nimeltä Sanski. Verkkokauppa tunnetaan nimellä Rukki ja rautapata. Sanskin kehräämä koirankarvalanka on 100-prosenttista koirankarvaa.

Koiran pohjavilla eli harjattu karva on koirankarvalaaduista parasta vaatetukseen käytettäväksi. Pohjavillan jokainen karva on sisältä ontto, ja tämän vuoksi pohjavilla varastoi itseensä ilmaa tehokkaimmin kaikista eläinkuiduista. Tästä syystä koiran pohjavillan lämpöarvo on huikea, noin 30 prosenttia parempi kuin lampaan villan.

-Enimmäkseen kehrään kaikki asiakastilaukset itse ja koirankarvalangat asiakkaiden lemmikkien omista karvoista, siksi tämä on hyvin eettistä langan tuottamista, Matikainen kertoo.

Saimaan rannalla sijaitsevan kodin ja työpajan tiloissa on kaikessa mukana myös hyvä työkaveri Ohto. Ohto on kuusivuotias tiibetinmastiffi ja sen karvoista on kehrätty myös lankaa.

 

Sinni on angoravuohi, harvinainen laatuaan Suomessa.

 

Harvinaisista angoravuohista saa allergiavapaata lankaa

Sanski Matikainen kasvattaa tilallaan myös ihastuttavia angoravuohia. Ne ovat harvinaisia, sillä niitä löytyy Suomesta vain muutamia kymmeniä. Matikaisella niitä on Suomen suurin lauma eli 11, kuttuja ja pukkeja.

-Nämä ovat hauskoja tyyppejä ja erityisesti tämä keväällä syntynyt Sinni seuraa minua aina.

-Mohairlangat kehräytän Norjassa, sillä Suomessa ei ole tähän sopivaa erikoiskehräämöä eikä osaamista. Koska villa ja mohair ovat eläinperäisiä sivutuotteita sen vienti Suomen ulkopuolelle on tarkoin säänneltyä. Siksi pesen mohairin itse ja osan näistä langoista värjään itse luonnonväreillä.

Koirankarvalankaa ei yleensä värjätä, mutta mohairista saa ihastuttavan kauniita sävyjä.

Angoravuohi tuottaa mohairkuitua, joka on yksi maailman ylellisimmistä kuiduista. Mohair ei sisällä lanolinia. Kuituna se on kestävää ja sillä on parannettu muiden kuitujen ominaisuuksia jo vuosisatoja.

 

Käsinvärjättyä ja kehrättyä Mohairlankaa Puumalasta.

Matikainen myy tuotteitaan verkkokaupasta ja on mukana isoilla markkinoilla, kuten Tuomaan markkinoilla Helsingissä ja seuraavaksi heinäkuun alussa pidettävillä kansainvälisillä neulefestareilla Jyväskylässä. Neulefestareilla ohjelmassa on myös kansainvälisesti tunnettujen neulemaailman ”supertähtien” vetämiä kursseja. 

Verkkokauppa ja Facebook-sivusto on tuonut Matikaisen erikoistuotteille lisää kiinnostusta myös ulkomailta. Kansainväliset asiakkaat ovat tärkeä osa yritystoimintaa, kun kyseessä on näin ainutlaatuinen tuote.

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja