KoneAgria 10.-12.10.2019

KoneAgria on maatalouden ammattinäyttely, joka toimii eri maatalouden ammattilaisten kohtaamispaikkana lähes vuosittain. Uusin maatalouden tekniikka ja osaaminen olivat näyttelyissä kattavasti esillä erilaisista maatalouskoneista aina metsätalouskoneisiin. Kattavasta ohjelmatarjonnasta jokainen löysi varmasti itselleen mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. Esillä eivät olleet pelkästään yritykset ja heidän tarjontansa, vaan myös maatalouden keskeisimmistä aiheista käytiin keskustelua. Tänä vuonna yksi erityisesti esille tulleista teemoista oli ilmastonmuutos ja kestävä maatalous. Eri aiheisiin päästiin perehtymään erilaisten tietoiskujen ja seminaarien kautta.

KoneAgria-messut pidettiin Jyväskylän Paviljongilla ja tapahtuma keräsi kolmen päivän aikana noin 12 500 vierailijaa. Näyttelyvieraita oli laidasta laitaan, aina lapsiperheistä nuoriin maatalousyrittäjiin ja kokeneisiin maatalouden ammattilaisiin.

KoneAgriaan vierailijat saapuivat ympäri Suomen. Monet vierailijat eivät tulleet messuille pelkästään koneuutuuksien takia, vaan myös tapaamaan tuttuja sekä irtautumaan arjesta.

KoneAgria-messuilla eri maatalouden ammattilaiset kohtasivat toisensa ja kauppaa käytiin mm. erilaisista maatalouskoneista.
KoneAgria-messuilla tavattiin myös erikoisempia koneita, jotka herättivät ihmetystä messuvierailijoissa.

ELY-keskus osallistui KoneAgriaan

Etelä-Savon, Pirkanmaan, Pohjois-Savon, Keski-Suomen sekä Etelä-Pohjanmaan ELY-keskusten yhteinen infopiste toteutettiin 11 maatalousasiantuntijan voimin. ELY-keskuksen infopiste tarjosi messuvieraille neuvontaa maaseutusektoriin liittyviin kysymyksiin.

”Olemme antaneet neuvoja peltovalvontaan, investointitukiin sekä maaseudun yritystoimintaan liittyen.” kertoi Pirkanmaan ELY-keskuksesta messuille saapunut Anne Värilä. Vierailijat esittivät myös muiden ELY-keskuksen vastuualueisiin liittyviä kysymyksiä. ”Tällöin olemme etsineet ihmisille oikeiden henkilöiden yhteystiedot, jotta kysymyksiin saadaan varmasti oikeat vastaukset.” Värilä jatkaa.

”Itseäni kiinnostaa työnpuolesta KoneAgria-messuilla erityisesti hankeyritystuet sekä sidosryhmien tapaamismahdollisuudet.” Anne Värilä kertoo.

Etelä-Savon ELY-keskuksen maatalousasiantuntija Mikko Ukkonen tavoitettiin ELY-keskuksen pisteeltä torstaista lauantaihin.

Ukkonen sekä Värilä olivat päässeet myös itse tutustumaan messutarjontaan. Ukkosta kiinnosti erityisesti karjatalouteen liittyvät laiteuutuudet, sillä työssään ELY-keskuksella hän käsittelee rahoitusmyöntöjä juurikin tämänkaltaisiin hankkeisiin.

Ukkosen mukaan messutunnelma oli erittäin hyvä, vaikka maatalousalalla meneekin nykyään heikosti.

Maaseutuasiantuntijoiden Mikko Ukkosen ja Anne Värilän luona ELY-keskusten pisteellä vieraili niin nuoria yrittäjiä kuin myös vanhempia ihmisiä, jotka jakoivat tarinoitaan ja kokemuksiaan.

ELY-keskuksen pisteellä kävi messujen aikana paljon ihmisiä. Useimmiten neuvoa tultiin hakemaan erilaisiin maatalouden investointeihin liittyen. Yleensä investoinneista kiinnostuneet olivat nuoria maatalousyrittäjiä, jotka ovat lähiaikoina tehneet tilalla sukupolvenvaihdoksen. Tällaisia messuvierailijoita olivat myös Juvalta KoneAgriaan saapuneet Antti Pulkkinen sekä Lauri Hämäläinen.

Pulkkinen on alkuvuodesta tehnyt sukupolvenvaihdoksen maitotilallaan Juvalla, jossa hänellä on yhden robotin maitotila ja noin 60 lehmää lypsyssä. Lauri Hämäläinen taas omistaa Juvalla Muurahaismäen tilan, jossa tuotetaan vapaan kananmunia.

Molemmille heistä KoneAgriassa vieraileminen on muodostunut jo perinteeksi. Hämäläinen oli käynyt KoneAgria-messuilla vuodesta 2003 lähtien, lähestulkoon joka vuosi. Pulkkinen kertoi myös käyneensä messuilla lapsesta saakka vanhempiensa mukana: ”Olen käynyt lähemmäs kymmenen kertaa KoneAgria-messuilla.” Nyt aikuisiällä messuilla vierailu on jatkunut ystävien kanssa.

Antti Pulkkista kiinnostaa messuilla erityisesti koneuutuudet ja maaseudun uudet tuulet. Hän aikoo myös tutustua rakentamisen eri vaihtoehtoihin. ”Lähivuosina on tarkoitus laajentaa yrityksen toimintaa ja siksi tämän vuoden messuvierailun tarkoituksena on tutustua rakentamisen eri vaihtoehtoihin.” Pulkkinen kertoi.

Nuoret yrittäjät olivat saapuneet KoneAgriaan uusimman tarjonnan, konehankintojen ja arjesta irtautumisen lisäksi tapaamaan tuttuja. Heillä saattoi olla myös samankaltaisia suunnitelmia tulevaisuuden suhteen. ”Tulevaisuudessa tarkoituksena olisi investoida konepuolelle ja juuri siksi tulin messuille tutustumaan uusimpaan tarjontaan”, Hämäläinen kertoi.

KoneAgria-messuilla juvalaiset Lauri Hämäläinen ja Antti Pulkkinen pääsivät tutustumaan uusimpiin maatalouden innovaatioihin.

Lauri Hämäläinen on ollut Etelä-Savon ELY-keskukseen ja sen toimintaan tyytyväinen. ”ELY-keskus on työnantajana mielenkiintoinen ja se on tarjonnut loistavat verkostoitumisen mahdollisuudet.” Hämäläinen oli Etelä-Savon Maaseutupalvelut-yksikössä kesäharjoittelussa vuonna 2015, jonka jälkeen hän oli yhden kesän töissä peltovalvonnoissa. ”ELY-keskuksessa työskentelyn jälkeen olen eritoten huomannut, kuinka helppoa on asiointi ELY:n työntekijöiden kanssa.”

Myös Antti Pulkkinen on ollut tyytyväinen Etelä-Savon ELY-keskuksen toimintaan. ”Kokemukseni ELY:n kanssa toimimisesta ovat positiiviset, aina olen saanut vastaukset kysymyksiini.”

Lauri Hämäläinen keskusteli KoneAgria-messuilla Etelä-Savon ELY-keskuksen maatalousasiantuntija Mikko Ukkosen kanssa tilansa tulevista investoinneista ja niiden rahoitusmahdollisuuksista.

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja