Ruokapiiri arvostaa lähituottajien tuotteita

Vanhan Sotkun tiloihin Mikkeliin kokoontuu kerran kuukaudessa lähituottajien tuottamista kananmunista, juureksista, vihanneksista, viljatuotteista ja monista muista raaka-aineista kiinnostuneiden joukko täyttämään korinsa tilatuotteilla. Ruokapiiri Lipstikka tuo lähituottajien tuotteet jäsentensä ulottuville. Yhdistys perustettiin 2014. Ruokapiiri toimi jo ennen sitä rekisteröitymättömänä.

– Tuotevalikoima muodostuu saatavuuden ja vuodenaikojen mukaan, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Miia Kuisma.

– Viljajalosteita ja palkokasveja kävisi enemmänkin kaupaksi. Samoin tuoreet kasvikset kiinnostavat jäseniämme.

Pääsääntöisesti tuotteet tulevat lähitiloilta. Eteläisemmästä Suomesta on satunnaisesti tilattu muun muassa luomuhernettä ja -härkäpapua sekä luomurypsiöljyä.

– Kesällä on ostettu erä luomumansikkaa. Satokaudella saamme myyntiin myös muun muassa luomukirsikkatomaatteja. 

Ruokapiiri Lipstikan tuotteet vaihtelevat kauden mukaan. Kesäisin on ollut myynnissä muun muassa mansikkaa. Kuva: Pixabay.

Joulukuisessa ruokien jakotilaisuudessa myynnissä oli sesonkiin kuuluvasti kinkkuja.

Jäseniä yhdistyksellä on tällä hetkellä 25.

– Pyrimme lisäämään jäsenmäärää. Toki nämä Vanhan Sotkun tilat tuovat siihen oman rajoitteensa. Tuottajat pystyisivät toimittamaan paikalle suurempiakin eriä, joten se ei ole rajoitteena.

Jäsenmaksu on 25 euroa per vuosi. Jäsenmaksu kattaa kaikki toiminnan juoksevat kulut kuten tilavuokran, pankki-, domain- ja verkkopalvelukulut.

– Kaupan kate puuttuu hinnoista, koska ostamme tuotteet suoraan tuottajilta.

Tuotteiden hinta ei kuitenkaan ole yhdistyksen jäsenillä päällimmäisenä mielessä. Yhdistävänä tekijänä on ruoan alkuperä.

– Tilaamalla tuotteet suoraan tuottajilta olemme selvillä tuotteiden alkuperästä ja tuotantotavasta. Pyrimme suosimaan luomutuotteita mahdollisimman paljon.

Tuottajat tuovat ennakkoon tilatut tuotteet paikalle, mistä jäsenet käyvät noutamassa ne tilaustensa mukaisesti. Jakeluilloilla on selkeä aikataulu. Tuotteita hakiessaan jäsen saa samalla oman laskun mukaansa. Maksu suoritetaan yhdistyksen tilille. Yhdistys tilittää maksut eteenpäin tuottajille.

– Pyrimme toiminnassa yksinkertaisuuteen, sillä toimimme vapaaehtoisvoimin.

Tuotteita jaettaessa jäsenet ovat kukin vuorollaan jakoapulaisina ottamassa tuotteet vastaan, tarkistamassa määrät ja avustamassa tuotteiden jakelussa jäsenille.

Yhdistyksen jäsenet ovat jakaneet keskenään tilaajavastuun eli yhteydenpidon tuottajiin. Tuottajavastuuhenkilö tarkistaa aina ennen kuuluvan kuukauden tilausajankohtaa, paljonko tuotteita on saatavilla ja mihin hintaan. Tilausjärjestelmä netissä on auki muutaman päivän ajan. Jäsenille lähtee siitä tieto sähköpostitse.

– Tulevaisuuden tavoitteena on kehittää yhdistyksen viestintää. Suunnitelmissa on muun muassa verkkosivujen avaaminen, jotta tietoa ruokapiiristä ja sen kautta tilattavista lähituotteista saataisiin paremmin välitettyä toiminnasta kiinnostuneille. Tällä hetkellä ruokapiiristä saa tietoa sähköpostitse: mikkelin.ruokapiiri@gmail.com.

Teksti ja kuvat: Sofia Flygare

Ruokapiiriläiset ovat kiinnostuneita lähituottajien tuotteista kuten vihanneksista, juureksista, viljasta ja lihasta. Lähileipomon tuotteita on myös myynnissä.
Ruokapiiri ottaa mielellään myyntiin luomutuotteita.
Myynnissä on myös erikoistuotteita kuten appelsiinishampoo.

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja