Hyvällä tuulella…….

Olennaista

Päättyvän kuukauden arki on kulkenut lähinnä sen mukaan, miten COVID-19 niminen ilmiö on arkeamme muovannut. On kyllä hienoa olla suomalainen ja asua tunnollisten ihmisten keskellä. Kun meille sanotaan, että käsiä tulee pestä ja turvaväleistä huolehtia, teemme enemmän kuin pyydetään. Ja lopputulemana olemme saaneet ottaa vastaan kesän aavistuksen turvallisin mielin kuin mitä alku keväästä uskallettiin odottaa. Olennaista tässä kuussa on ollut se, että kaikki toiminta on mennyt terveys edellä. Niin myös luomuvalvonnassa. Hallitusti tarkastuskäyntejä on lähdetty toteuttamaan kentällä ja siinä rinnalla osa tarkastuksista tehdään etätarkastuksina eri välineitä käyttäen. Mukavalla vastaanotolla tarkastukset ovat lähteneet etenemään. Kaikki lenkissä olevat tiedostavat toimintatapojen mahdollisuuden ja kaikki myös hyväksyvät ne vähäiset vastoinkäymiset, joita esimerkiksi tekniikka silloin tällöin saattaa aiheuttaa.

Ilmiö

Luomu itsessään on kevään aikana vahvistanut otettaan maakunnassamme. Viime viikolla Kauppalehti julkaisi artikkelin otsikolla ”Luomuliha siivittää matkailua Etelä-Savossa – ulkoilmaelämä maistuu lihassa”. Eipä tuota paremmin voisi ilmaista. Jos vain ennätät arjessasi, käy lukemassa koko juttu. Pääset kiinni siihen ydinasiaan, mikä meitä täällä Etelä-Savossa lämmittää: ”Pienten peltoalojen ja puhtaan luonnon Etelä-Savo on Suomen johtavaa luomutuotantoaluetta”. Aivan kärjessä emme vielä ole, mutta merkkejä siihen asemaan pääsystä on ollut ilmassa jo pitkään. Voimme siis hyvällä kädellä taputtaa täällä ja todeta luomun ilmiönä vahvasti juurtuneen Savoon.

Tyyli

Tapa tai menetelmä, jolla luomu on vahvistanut otettaan meillä, ja varmasti myös valtakunnan tasolla muuallakin, ei aina ole ollut itsestään selvyys tuotannon ja toiminnan eteenpäin viemisessä. Tässä arjessa erilaiset viestintä- ja yhteydenpitovälineet ovat korostuneet ja mikä parasta, toiminnassa ovat kaikki mukana. Siinä on kieltämättä jotain tyyliä, kun pidetään palaveria viljelijöiden kanssa Teamsin välityksellä. Kaikki ovat mukana paikasta riippumatta. Yhtälailla toimintaa varmistetaan siinä hetkessä, kun tarkastaja työstää viljelijän kanssa vuosittaista tarkastusta tilalla tai kotoa käsin tietokoneen ääressä. Kaikki ymmärtävät oman vastuunsa tässä ketjussa ja verkostossa, ja kukaan ei halua olla sen ketjun heikoin lenkki. Hommaan on lähdetty mukaan niin, että kaikki mitä tehdään, tehdään tyylikkäästi, luottamusta vaalien ja arvoja kunnioittaen.

Hyvä Fiilis

Eipä tässä muuta voi todeta kuin, että kaikesta huolimatta tapahtumarikkaan kevään jälkeen tästä kaikesta tulee hallinnossa hyvä fiilis. Eikä sitä vähennä tänään saatu sademäärä, jota saatiin vähintäänkin se, mitä kesäkuussa on toivottu tulevan. Suurin osa on saanut jo ensimmäisen rehusadon korjattua, joten heinänsängelle ropissut vesi oli enemmän kuin tervetullutta. Aamupäivällä toiselta puolen maakuntaa kantautui puhelinsoitto, jossa kyseltiin saderintaman etenemistä eteläisemmässä osin Savoa. Niinpä – on mukava saada näitäkin soittoja, sillä se kertoo siitä, että kynnys ottaa hallintoon yhteyttä on matala ja yhteyttä otetaan monenlaisissa asioissa. Yhdysvaltalainen kirjailija Will Durant on lanseerannut lentävän lauseen: ” Erinomaisuus ei ole yksittäinen teko, se on tapa”. Juurikin näin. Meillä täällä Etelä-Savossa erinomaisuus näkyy monella tapaa. Pidetään siitä kiinni ja jatketaan kesää turvallisin mielin.

Hyvää alkavaa heinäkuuta!

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja