Pieni tyttö poimii luonnonkukkia niityllä.

Vuoden maisemateon teemana niityt, kilpailu avoinna 30.9. saakka

Maa- ja kotitalousnaiset järjestää vuoden maisematekokilpailun tänä vuonna kuudetta kertaa. Kilpailun teemana on Niityn lumo. 

Kilpailu kannustaa hoitamaan ja edistämään erilaisten niittyjen monimuotoisuutta. Suomen eliölajeista joka kymmenes on uhattuna. Jotta luonnon köyhtymiskehitys saadaan pysäytettyä, tarvitaan luonnon monimuotoisuutta tukevia tekoja. Joka neljäs kaikista Suomessa elävistä uhanalaisista lajeista elää niityllä tai muualla perinnebiotoopilla. 

Kohde voi olla pieni tai suuri

Niityn lumo -teemaa voi toteuttaa vapaasti. Hoidettava niitty voi olla esimerkiksi pitkän laidun- tai niittohistorian aikaansaama perinnebiotooppi, pihanurmesta kehitetty tai luontaisesti kehittynyt pihaniity kuin vaikkapa monimuotoiseksi kehittynyt entinen pelto. 

Keskeisintä on, että niityn lajikirjo on monipuolinen sekä se, että aluetta hoidetaan ja kehitetään aktiivisesti. 

Kaikki niityt kelpaavat

Maisemateko on teko, joka nostaa esille paikallisia lumo- ja kulttuuriympäristöarvoja sekä lisää yhteisöllisyyttä ja edistää kohteen säilymistä tuleville sukupolville kestävällä tavalla.

Kailpailuaika päättyy 30.9.2020. Kilpailun suojelijana toimii kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius. Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee vuoden maisemateon valintaa. 

Lisätietoja kilpailusta sekä sähköisen osallistumisen lomakkeet löydät osoitteesta maajakotitalousnaiset.fi/vuodenmaisemateko >>.

Tutustu kilpailuvideoon >>.

Pieni tyttö poimii luonnonkukkia niityllä.
Maa- ja kotitalousnaisten Vuoden maisemateko -kilpailun teemana on tänä vuonna Niityn lumo.

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja