Vielä on kesää jäljellä…..

Havaintoja pelloilta

Elokuun viimeinen päivä aloittaa valmistumisen syksyyn. Syksystä ei kuitenkaan hetkeen tarvitse haaveilla mikäli on meteorologi Matti Huutosta uskominen. Virallisesti nimittäin syksyn sanotaan alkavan, kun vuorokauden keskilämpötila jää pysyvästi alle kymmenen celsiusasteen, mutta pysyy kuitenkin nollan yläpuolella. Sääennuste näyttää, että lämpö hellii vielä ainakin syyskuun ensimmäisellä viikolla. Ei ihme, että osa luonnosta on lähtenyt jo toiselle kierrokselle kukintojen suhteen. Juhannusruusu puskee kukkaa innoissaan tietämättä siitä, että kohta pitäisi mennä jo levolle.

Levolle ei etelä-savolainen viljelijä – eikä viljelijä muuallakaan päin Suomea vielä pääse, sillä meneillään olevasta puintikaudesta näyttää tulevan tavallista pidempi. Viljojen jälkiversonta on paikoitellen melko runsasta, mikä tarkoittaa, että sekä määrällisesti että laadullisesti sato vaihtelee, puinti on haastavaa ja hidasta. Isoa kättä vaan kaikille niille, jotka varmistavat meille kotimaista viljaa ruokapöytiin. Kotimaisesta rukiista tehtyä leipää ei voita mikään.

Havaintoja verkosta

Kuluva kuukausi on ollut vauhdikasta aikaa kentällä luomutarkastusten osalta. Tarkastuksia on tehty terveys edellä sekä pöydän äärellä että pöydän ääreltä. Uusi normaali mahdollisen toisen aallon edellä on tehnyt tarkastuksista alku kevään opettelun jälkeen sujuvampia. Toki vielä löytyy parantamisen varaa monessakin suhteessa, mutta olemme oppineet paljon toisiltamme ja olemme opettaneet toinen toisiamme sujuvoittamaan asioita verkossa. Huomaamatonta valmentamista – sanoisi valvojasta valmentajaksi  brändin aikanaan lanseerannut Ruokaviraston maaseutulinjan ylijohtaja Matti Puolimatka.

Havaintoja hallinnon ikkunasta

Kasvukausi on ollut isoissa raameissa suhteellisen vakaa. Satoa tulevalle sisäruokintakaudelle on saatu korjattua hyvin ja laatukin ilmeisen hyvää – ainakin sen perusteella, mitä muutamien viljelijöiden kanssa asiasta on sivuttu. Syysmuokkaukset ovat kovassa käynnissä. Katse uuteen kasvukauteen on jo horisontissa, vaikkei meneillään olevaa ole saatu vielä pakettiin. Se kertoo kehittävästä otteesta tiloilla ja tulevaisuuteen valmistautumisesta. Uusia lajeja ja lajikkeita halutaan kokeilla, kun halutaan hakea varmuutta tuleville kasvukausille. Erilaiset meneillään olevat kehittämishankkeet tarjoavat myös viljelijöille ns. eturivin paikkoja osaamisen vahvistamiseen esimerkiksi maan kasvukunnon ylläpitämisen ja parantamisen sekä hiilensidonnan osalta.

Havainto tienlaidalta

Täällä eteläisessä Savossa Mäntyharjussa vietetään juhlavuotta, kun kunta täyttää 425 vuotta. Paikallinen MTK-Mäntyharju onnittelee kuntaa ja kuntalaisia tienvarsipeltoon istutetulla auringonkukkapellolla, jota saa käydä paitsi ihailemassa myös poimimassa hyvällä omalla tunnolla aurinkoa omaan maljakkoon. Iloinen ja hyväntuulinen ele, joka kantaa kuntalaisia ja kunnassa vierailijoita varmasti pitkään.

Auringonkukat jatkavat kukkimista syysauringon loisteessa– niiden terälehtien voimalla voimaa alkavaan syyskuuhun!

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja