Maatilamajoituksen kirkkainta kärkeä

 

Tertin kartanon maatilamajoitus vastaa hotellimajoituksen tasoa.

Teksti ja kuva: Tiina Judén

Etelä-Savo näyttäytyy kultamitalin arvoisesti, kun verrataan maakuntien maatilamatkailutilastoja. Etelä-Savossa oli vuonna 2016 Suomen maakunnista eniten majoitustuloja ilmoittaneita tiloja. Maatilamajoitukseksi lasketaan bed & breakfast, aittamajoitus ja mökkimajoitus, jota harjoitetaan tilan yhteydessä.

Etelä-Savon maatilamajoituksen myyntitulot olivat myös valtakunnan korkeimmat, yhteensä 4,18 miljoonaa euroa.

Ne ylittivät niukasti jopa Uudenmaan myyntilukemat, jotka olivat 4,15 miljoonaa euroa.

Verottajalle maatilamajoituksen harjoittamista ilmoittaneiden tilojen määrä Etelä-Savossa oli myös Suomen kärkitasoa. Tiloja oli yhteensä 261. Näistä 50 oli Savonlinnassa, 46 Mikkelissä ja 21 Kangasniemellä.

Maatilaverotuksen piirissä olevien, majoitustoimintaa harjoittavien maatilojen lukumäärät ja tulot eivät muun majoitustoiminnan tavoin käy ilmi Tilastokeskuksen majoitustilastoista. Tilastokeskuksen tilastoinnin piiriin kuuluvat majoitusliikkeet, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa tai sähköpistokkeella varustettua matkailuvaunupaikkaa sekä retkeilymajat. Maatilojen majoitustoiminnan myyntitulot ilmoitetaan omana tulonlähteenään maatilaverotuksessa.

 

Ennakointiverkko –hanke on selvitellyt maakunnan maatilamatkailua. Lue lisätietoa tästä

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja