Järvikylän kasvihuoneelta vihreämpää kotikeittiöön

Järvikylän salaatit ja yrtit kasvavat Joroisissa kattokasvihuoneella ja 5,5 hehtaarin kasvihuoneella. Kuva: Tiina Judén

 

Teksti: Tiina Judén

Kattokasvihuoneista on tullut suosittuja niin Suomessa, kuin maailmallakin. Viidessä vuodessa niistä on tullut suorastaan ilmiö. Katolle istutettuja puutarhoja löytyy niin suurkaupungeista, kuin maaseudulta.

Suomen kattavin salaattitarjonta tulee osittain myös kattokasvihuoneelta, Joroisten maaseudulta. Järvikylän salaatteja ja yrttejä viljellään Järvikylän kartanon mailla. Yrittäjinä siellä toimivat Albert Grotenfelt ja Caroline Grotenfelt-Fyhr.

Kasvihuonetoiminta on syntynyt alun perin maatalouden rinnakkaistuotteena, mutta ryöstäytyi pian isoksi osakeyhtiöksi nimeltä Famifarm Oy. Peltoa viljellään silti yhä 240 hehtaarin verran, mutta kasvihuonealaakin on 5,5 hehtaaria. Tästä osa viheriöi vanhan navettarakennuksen katolla.

Järvikylän kasvihuoneiden lähettämöltä lähtee noin 9-10 salaattirekkaa päivässä. Kauppojen hyllyille ja siitä kuluttajien keittiöhin päätyy 15 erilaista salaattilajiketta ja 32 erilaista yrttiä.

-Voimakkaat maut ja yrtit ovat nostaneet päätään kuluttajien suosiossa, sillä matkailu ja kokkiohjelmat ruokkivat kokeilunhalua, sanoo toimitusjohtaja Jukka Pehkonen.

Haluaisitko sinä säväyttää juhannuspöydässä kanelibasilikalla vai aasianmintulla? Ehkä valitsetkin auringonkukanversoa tai kynteliä. Juhannus on kasvihuonetuotannon sesonkiaikaa, samoin kuin muut juhlapyhät. Juhannukseen pitää varautua lisäämällä tuotantoa, sillä suomalaiset eivät syö enää pelkkää lihaa ja makkaraa.

 

Yrteistä saa myös herkullisia smootheja ja kesäjuomia. Kuva: Järvikylä.

 

Inspiroiva yritys huolehtii tuotteiden esillepanosta myös kaupan hyllyllä

Ruukkusalaatit ovat tulleet ideana Famifarmin tuotantovalikoimaan Ruotsista. Yhteistyö Svegro AB:n kanssa jatkuu yhä.

Vuonna 1987 salaattia alkoi saada Suomessakin kaupoista ympärivuotisesti ja ruukkusalaatti sivuutti kiinankaalin. Nykyään Famifarm on Euroopan tuhannen inspiroivimman yrityksen joukossa. Lontoon pörssin omistajayrityksen valintaperusteena oli, että yritys on avainasemassa talouskasvun siivittämisessä ja työpaikkojen luomisessa. (LSEG 2016).

Lisäksi Järvikylä -tuotemerkki on 20. arvostetuin elintarvikebrändi Suomessa. Tässä Markkinointi & Mainonta -lehden teettämässä tutkimuksessa oli vuonna 2016 mukana myös Suomessa myynnissä olevat ulkomaiset elintarvikebrändit.

Yritys huolehtii tuotteidensa esillepanosta loppuun saakka. Myymälöissä saattaakin nähdä Järvikylän salaatit ja yrtit aseteltuna kauniiksi yrttitarhaksi.

 

Romaine-salaatti kasvaa komeasti Järvikylän kasvihuoneessa. Kuva: Järvikylä.

 

100 000 ruukkua päivässä

Yritys on monikansallinen ja työllistää noin 120 henkeä kylvöstä lähettämöön. Yli puolet työvoimasta on suomalaisia, mutta joskus puutarhalla on laskettu olevan työssä jopa 18 eri kansallisuutta. Puutarha-alalla on haasteellista saada pysyvää työvoimaa. Siksi automaatiota lisätään koko ajan.

Järvikylän kasvihuoneilla kylvetään noin 100 000 ruukkua päivässä. Ruukkuun tarvitaan myös turvetta, joka laitetaan sinne turpeentäyttökoneella. Kylvökone kylvää siemenet alipaineella ruukkuun. Tämän jälkeen ruukut siirtyvät kasteluun ja sieltä idätykseen. Idätyshuoneesta taimet siirtyvät taimialueelle alumiinisille taimipöydille kasvamaan.

Kasteluvesi kiertää kasvatuskouruissa eikä ravinteita näin ollen pääsee ympäröivään luontoon. Kasvatuskourut höyrytetään kasvitautien välttämiseksi. Kylvöstä sadonkorjuuseen menee kolmesta viikosta seitsemään, riippuen tuotteesta ja vuodenajasta.

-Taimipöydät pestään jokaisen käyttökerran jälkeen. Taimikennot taas kuivataan kuumassa uunissa. Lisäksi käytämme biologista tuholaistorjuntaa, kertoo tuotantopäällikkö Nina Mustonen.

Mustosen mukaan kasvihuoneen hybridi- ja ledivalaistus sekä kastelu ja lannoitus voidaan ohjelmoida automaatiojärjestelmään. Kasvihuoneen lämmitystä helpottaa oma lämpölaitos, jossa poltetaan haketta ja turvetta. Yrityksellä on ISO 9001 -sertifikaatti ruukkuvihannestuottajana sekä Puutarhaliiton myöntämä IP-sertifiointi.

Järvikylässä on viljelty myös siirtonurmea Finnurmi ®-tuotemerkillä jo 70-luvulta saakka. Nykyään siirtonurmea tilataan mökeille ja kotipihoille, mutta sitä voi nähdä muun muassa Helsingin Esplanadinpuistossa tai eduskuntatalon edessä. Ajatus siirtonurmen viljelystä tuli aikanaan amerikan tuliaisina.

 

Katso tästä vinkki minttusitruunamelissa-marjasemifreddosta.

 

Maatalouden rakennetukien kesäpäivät ovat meneillään Mikkelissä. Noin 120 ELY-keskusten asiantuntijaa ympäri Suomen vieraili eri maatalouskohteissa Etelä-Savossa eilen keskiviikkona. Järvikylän puutarhatuotanto oli ensimmäinen retkikohde.

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja