Siiriäisten luomutila on Maistuvin maaseutuyritys

Emäntä Anna ja isäntä Eerik sekä 6-vuotias Veikko Siiriäinen ovat heinäkuisessa kuvassa saaneet juuri heinät paalille ja rehut tehtyä. Kuva: Luomutila Siiriäinen.

Teksti: Tiina Judén

Facebook-sivuillaankin aktiivisesti eteläsavolaisen luomukarjatilan arkea esiin tuova Siiriäisten tila Hirvensalmelta on valittu vuoden 2018 Etelä-Savon maistuvimmaksi maaseutuyritykseksi.

Tilan pellot ovat olleet luomuviljelyssä jo vuodesta 2000 lähtien ja eläimet vuodesta 2004.

Maistuvimman maaseutuyrityksen valitsivat yhteistyössä nyt jo toista kertaa Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria Etelä-Savo ja MTK Etelä-Savo. Valinnalla halutaan nostaa esiin maaseudun upeita makuja, raaka-aineita ja ruokayrityksiä. Yleisöltä saatuja ehdotuksia tuli asiantuntijaraadin tietoon noin 30.

– Maistuvin maaseutuyritys-palkinto tuntuu todella upealta. Arvostamme sitä kovasti. On hienoa saada tällä tavoin kiitosta tekemästään työstä, kommentoi tilan emäntä Anna Siiriäinen.

 

Charolais on Ranskasta kotoisin oleva hyvin lihaksikas pihvirotu. Etualalta Ponteva, Pasha ja Pahis. Kuva: Luomutila Siiriäinen.

 

Charolais-rotukarjaa perinnemaisemissa

Siiriäisen luomutilalla kasvatetaan Charolais -rotuista pihvikarjaa puhtaassa eteläsavolaisessa perinnemaisemassa. Tila myy tuottamaansa naudanlihaa suoramyyntinä kuluttajille ja ravintoloille. Charolais on Ranskasta kotoisin oleva hyvin lihaksikas pihvirotu, josta saatavien arvopalojen osuus on verrattain suuri. Lihaksen sisäinen rasva tekee Charolais-lihasta erityisen mehevää.

Karja ulkoilee ympäri vuoden laiduntaen tilan peltoja ja perinnebiotooppien piiriin kuuluvia metsälaitumia. Kylmän vuodenajan naudat viettävät tilan pihapiirin pihatossa ja lähilaitumilla.

Emolehmäkarja tarjoaa näkymän elävään ja toimivaan maaseutuun myös Hirvensalmentien ohikulkijoille. Lisäksi Anna ja Eerik Siiriäinen ovat avanneet tilansa ovet tilavierailuille. Niin koululaiset kuin kuluttajat, asiantuntijat ja tiedotusvälineiden edustajatkin ovat saaneet vierailla tilalla erilaisilla retkillä tai avoimilla päivillä.

-Luomu merkitsee meille puhtautta, eläinten hyvinvointia, ympäristönäkökulmia ja ajatusmaailmaa. Se merkitsee myös ehkä hieman enemmän työtä, niin kasvinviljelynäkökulmasta, kuin byrokraattisestikin. Siitä huolimatta se on meille itsestäänselvyys, sanoo tilan emäntä Anna Siiriäinen.

 

Luomutila Siiriäinen myy rotukarjan lihaa suoraan tilalta kuluttajille ja ravintoloille. Lisätietoa syksyn toimituksista saa yrityksen Facebook-sivuilta. Kuva: Terhi Korhonen.

 

Rotukarja maistuu ja luomutila on elämyksellinen

Valinnassa painotettiin erityisesti tuotteiden ja palveluiden maistuvuutta, kuten nimikin sen sanoo. Lisäksi arvoja olivat elämyksellisyys ja innovatiivisuus. Tärkeänä pidettiin myös yrityksen halua kehittyä ja uudistua sekä verkostoitua ja tehdä yhteistyötä. Pisteenä i:n päälle mitattiin myös yrityksen toiminnan vaikutuksia maaseudun ja sen yhteisön elinvoimaisuudelle ja näkyvyydelle.

Asiantuntijaraatiin kuuluivat: Mirja Haavikko Etelä-Savon Yrittäjistä, Outi Kaihola Etelä-Savon ELY-keskuksesta, Jukka-Pekka Keronen ProAgria Etelä-Savosta, Vesa Kallio MTK Etelä-Savosta ja Kirsi Mutka-Paintola Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaisista.

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja