SunSpeltin luomumuro on vuoden luomutuote

Spelttimurot ovat paluu yksinkertaisuuden ja luonnollisuuden alkujuurille.

 

Teksti: Tiina Judén   Kuvat: SunSpelt

SunSpeltin luomumuro valittiin Vuoden 2018 luomutuotteeksi Luomuelintarvikepäivässä Helsingissä.

Valinnan tehneen asiantuntijaraadin mukaan Sunspelt on tuonut terveellisen, luonnonmukaisen ja kotimaisen vaihtoehdon hyvin kilpailluille muromarkkinoille. Tuotteessa on vain kaksi raaka-ainetta: luomuspeltti ja suola.

-Tuotteemme on paluu yksinkertaisuuteen, ja se on luonnollinen vaihtoehto keinotekoisille ja lisätyllä sokerilla maustetuille murovaihtoehdoille, sanoo Juvalta kotoisin oleva yrittäjä Kari Kaipainen.

Kaipaisen mukaan pienet lapset eivät ole luonnostaan totutettuja teolliseen sokeriin, joten speltin maku on heille luonnollinen. Haasteita voi tulla sokerimaailmaan tottuneiden varttuneempien lasten kohdalla.

Vuoden luomutuotteen valitsijaraadissa olivat mukana Luomuliiton puheenjohtaja Pauli Talvitie, S-ryhmän kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu, elintarvikealan luomuneuvoja Jaana Elo ja keittiömestari Ilari Paananen.

 

Mukana myös yritysryhmähankkeessa

Kaipainen on lähtenyt ideoimaan myös neljän yrityksen yhteistä yritysryhmähanketta, josta on tulossa artikkeli Maaseutukuriirin verkkosivuille myöhemmin. Verkostoituminen, tuotekehitys ja kohdemarkkinoiden tuntemus ovat tärkeitä käytännönläheisen vientikaupan kartoituksessa.

 

SunSpeltin yrittäjä Kari Kaipainen on kotoisin Juvalta.

Onko speltin viljely ilmastoystävällisempää, kuin tavallisen viljan viljely?

Speltin jyvä itsessään on paremmin suojattu ilmansaasteita vastaan kuin tavallinen vehnän jyvä, sillä speltin jyvää peittää kova ja tiivis kuori. Speltin jyvä on seitsemänkerroksinen. Jyvä on ydintä myöten erinomaista, maukasta ja arvokasta ravintoa. Speltin viljelijät ovat Suomessa joko biodynaamisia tai luomuviljelijöitä.

-Alkuperäiskasveilla on syvempi juuristo ja parempi yhteys maaperään. Jalostetut viljat taas ovat riippuvaisempia ihmisen toiminnasta. Kun luonto muuttuu ja tulee haastavia olosuhteita, niin speltti selviytyy, eikä se tarvitse lannoitteita, Kaipainen kertoo.

Kari Kaipainen ei itse keskity viljelyyn, vaan pääpaino on nyt tuotemarkkinoinnissa ja vientikaupan suunnittelussa. SunSpelt ostaa speltin alihankkijoilta.

Vaikka speltti onkin maailman vanhimpia viljeltyjä viljoja, ei sen viljely ole vielä lähtenyt lentoon Etelä-Savossa. Erikoiskasvien kysyntä on kuitenkin kasvanut viime vuosien aikana. Kuluttajat ovat löytäneet kotimaiset, terveelliset erikoiskasvituotteet.

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja