Kala, kala, kala -kiva kaveri!

Aasialainen kalakeitto vie kielen mennessään. Kuva Pro Kala ry.

 

Teksti: Tiina Judén.

Ensi tiistaina on kansallinen Kalakeittopäivä. Kalakeittopäivän ideana on luonnollisesti se, että tiistaina 12. päivä helmikuuta syödään kalakeittoa mahdollisimman monissa Suomen kodeissa, kouluissa ja lounasravintoloissa.

Maaseudun kehittämisen keskiössä olevan Leader-ryhmän, Veej´jakaja ry:n, työntekijät päättivät myös osallistua ja keittää kalakeittonsa itse, työpaikallaan Mikkelin Paukkulassa.

Rantasalmelta kotoisin oleva talouspäällikkö Kristiina Asikainen on luvannut hankkia järvikalat paikalliselta kalastajalta tai lähikaupan kala-altaasta, riippuen päivän annista.

-Ensin käsitellään kalat ja keitetään herkullinen liemi. Sitten lisätään perunat ja porkkanat. Lopuksi laitetaan kiehumaan kalat ja lisätään kuohukerma sekä tuoretta tilliä maun mukaan, sanoo Asikainen.

Kansallista kalapäivää on markkinoitu ensisijaisesti sosiaalisessa mediassa ja verkostojen kautta. Sen taustalla on Pro Kala ry, jonka toiminnanjohtajana häärii Katriina Partanen.

-Se, näkyykö kalakeitto katukuvassa, jää käytännössä paikallisten yrittäjien harteille, vinkkaa Partanen.

Hän kertoo, että soppatykkitempauksia järjestetään useilla paikkakunnilla. Keittoa on tarjolla myös monissa lounasravintoloissa.  Joissakin kaupoissa taas kalakeittoainekset ovat kampanjoissa.

– Kaupunkeja on haastettu mukaan ja jotkut ovat haasteeseen tarttuneet ja tarjoavat kalakeittoa. Osa pitäytyy vakiolistoissaan.

Pikanettigallupin mukaan Mikkelissä koulujen listoilla näyttää olevan kalaa, mutta kalapuikkoina. Pieksämäen kouluissa syödään kirjolohipyöryköitä ja Savonlinnassa siikapihvejä. Mäntyharjulla on keittoa, mutta pinaattikeittoa.  

Kalakeittopäivä ei ole vain yksittäinen tapahtuma, vaan siitä on tavoitteena rakentaa vuosittain toistuva ilmiö, joka ulottuu koko Suomeen. Esimerkkeinä vastaavista vuosittain näkyvyyttä saavista ruokateemapäivistä ja -ilmiöistä ovat korvapuustipäivä, lihaton lokakuu ja osta tilalta -päivä. Kalakeittokuvia voi kukin postata sosiaalisessa mediassa hästägillä: #kalakeittopäivä.

 

Fisupostilla järvikalat liikkeelle -hankkeen projektipäällikkö Esko Helansuo Juvan Lähiapaja-kontin avajaisissa.

 

Fisupostilla järvikalat liikkeelle

Juvan ABC:llä sijaitseva Lähiapaja-kontti on osa Xamkin Fisu-postilla järvikalat liikkeelle -hanketta. Hankkeen tavoitteena on kokeilla ja kehittää uudenlaista digitaalista suoramyyntikanavaa kotimaiselle järvikalalle ja lähiruoalle.

Lähiapaja on avoinna joka päivä, myös ensi tiistaina. Kalakeittoainekset voi siis noutaa suoraan kalastajalta. Kontista saa kalakeittoon muun muassa Kettusen pakastekuhafileitä Rantasalmen Haukivedeltä ja luomuperunoita ja -porkkanoita Väliahon luomutilalta Juvalta.

-Tuorepakastetut kuhat ovatkin olleet Lähiapajan myydyin tuote tähän mennessä, kertoo hankkeen projektipäällikkö Esko Helansuo Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta.

Verkkokaupasta tilaaminen, Lähiapaja-kontin digitaalisen avaimen käyttö ja kontissa asiointi ovat asiakaspalautteen mukaan sujuneet hyvin.

-Verkkokaupan osalta olemme saaneet palautetta helppokäyttöisyydestä ja vinkkejä mobiilikäytön kehittämisestä, sanoo Helansuo.

Palaute on tärkeä osa hanketta. Sen perusteella pyritään luomaan edellytykset Lähiapaja-palvelun jatkumiselle myös hankkeen jälkeen esimerkiksi tuottajien ja asiakkaiden muodostamana osuuskuntana tai jollakin muulla jakamis- ja kiertotalouteen liittyvällä liiketoimintamallilla.

Vireillä on myös valtakunnallista yhteistyötä ja palvelun toivotaan laajenevan koko Suomen kattavaksi konseptiksi, kuten Reko-piirit tällä hetkellä.

 

Fisu-postilla järvikalat liikkeelle -hankkeessa ovat mukana Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja Itä-Suomen kalatalousryhmä. Hanketta rahoittaa Etelä-Savon maakuntaliitto Euroopan aluekehitysrahastosta.

 

Tästä linkistä saat vinkkejä hyvän kalakeiton valmistamiseen

 

Pro Kala ry on yleishyödyllinen yhdistys, jonka jäsenistö edustaa koko kalaelintarvikkeen ketjua. Pro Kalan jäsenistössä ovat edustettuina ammattikalastajat, kalanviljelijät, kalanjalostajat ja -kauppiaat sekä elikeinokalatalouden järjestöt. 

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja