Isot vonkaleet ja kiehtovat kalavedet

Teemu Hiltuselle on tärkeintä, että asiakkaat saavat kalastusmatkallaan hyviä saaliita. Monia ennätyksiä onkin laitettu uusiksi hänen kalastusreissuillaan! 

 

Teksti ja kuvat: Tiina Judén (yläkuva: Lohimaa Fishing Services)

Itä-Suomen kalatalousryhmä keskittyy strategiassaan luomaan uusia ja tukikelpoisia hankkeita, etsii potentiaalisia uusia yrittäjiä sekä hyödyntää kiehtovia kalavesiä, joilla työskentelee yli 100 ensimmäisen luokan kaupallista kalastajaa ja 30 kalastusmatkailuyrittäjää.

Kalatalousryhmässä on aloittanut jo kymmenen vuotta aktivaattorina toimineen Pekka Sahaman rinnalla osa-aikaisena myös uusi aktivaattori Teemu Hiltunen, joka tuntee Savon kalavedet, kuin omat taskunsa, tai voisiko sanoa jopa hieman paremmin, kuin omat taskunsa.

Mies on kartoittanut Savon alueen vesistöjä 20 vuoden ajan ja löytää järvien isot vonkaleet varmasti. Laadukkaat luotaimet ovat kalojen etsinnässä ensiarvoisen tärkeässä roolissa. Kalastettavat järvet ja alueet ovat löytyneet isolla työllä, siksi Hiltunen viettääkin suuren osan kesästä asiakkaiden kanssa vesillä.

Jos veneen kyydissä ei ole asiakkaita, hän etsii potentiaalisia uusia alueita palvelun tarjoamiselle. Tuotekehityksen on oltava jatkuvaa.

Hiltusen Intohimo kalastukseen on saanut kipinän jo pikkupoikana. Sitä on siivittänyt uteliaisuus ahdin valtakuntaan.

-Minut vietiin jo kantokopassa verkoille Ukin kanssa. Siitä sitten annettiin onki käteen ja umpikela 5- vuotiaana. Haspelin (avokelan) käytön opettelin hauen kalastukseen 6-vuotiaana. Heittokalastusta on takana siis noin 25-vuotta ja ikää minulla on vasta 30 vuotta, Hiltunen naureskelee.

Kalatalousryhmän aktivaattorilla ja kalastusmatkailuyrittäjällä on myös luontainen arvostus luontoa ja kaloja kohtaan.

– Isot petokalat, kuten kuha ja hauki ovat kaikkein tärkeimpiä ja arvokkaimpia saaliita kalastusmatkailua ajatellen, siksi uskon itse kestävään kalastukseen ja välimittojen noudattamiseen Hiltunen kertoo.

Aktivaattorin mielestä ei kannata poistaa vesistöistä niitä suurimpia ja kaikista hienoimpia yksilöitä. Isojen kalojen vapauttamiseen liittyy tärkeitä indikaattoreita vesistöjen hoitoon ja hyvinvointiin liittyen.

-Suuret petokalat ovat tehokkaita lisääntyjiä, ja pitävät esimerkiksi särkikalakannat kurissa ehkäisten omalta osaltaan rehevöitymistä, Hiltunen opastaa.

Teemu Hiltunen ja Seppo Reponen ovat molemmat iktyonomeja eli kala- ja ympäristötalouden ammattilaisia. 

 

Ensimmäinen ja viimeinen iktyonomi

Hiltusella on hallussaan Turun Ammattikorkeakoulun viimeisinä iktyonomeina valmistuneiden kala- ja ympäristötalouden ammattikorkeakoulututkinto neljän vuoden takaa. Etelä-Savon ELY:n kalatalousasiantuntija Seppo Reponen on puolestaan valmistunut aikanaan tämän koulutuksen ensimmäisestä ryhmästä. Hiltunen ja Reponen kohtasivat eilen Savonlinnassa kalatalousryhmän tilaisuudessa ja ovat kohdanneet aiemminkin kala-asioihin liittyen erinäisissä tilaisuuksissa.

Omistautuneen tiedon ja kokemuksen lisäksi Hiltunen on siis kartoittanut määrätietoisesti myös teoriatietoa ja opiskelu jatkuu edelleen molemmilla saroilla.

Aktivaattorin tehtävänä on luoda nostetta myös kalatalouden koulutukselle. Tarve etenkin kalanjalostuspuolen työntekijöistä on huutava. Mukavasti tuntuu olevan kysyntää myös hyville kalastusoppaille ja kalastusmatkailuyrittäjille. Hiltunen työllisti itsensä viime kesänäkin täysipäiväisesti Lohimaa Fishing Services -nimisen yrityksensä kautta. Maine kiirii kauas eikä turhaan, sillä Hiltunen on ollut muun muassa jigiguru Peter Lahden opissa.

-Verkostoituminen ja syventävä koulutus on aina tärkeää jo olemassa olevan ammattitaidon lisäksi.

Itä-Suomessa on suunnitteilla kouluvierailuja eri tavoin toteutettuna. Etelä-Savossa lähdetään kontaktoimaan yläkoulujen opinto-ohjaajia, jotta kalastuksesta elinkeinona kiinnostuneet nuoret pääsisivät tutustumaan ammattikalastajan ja kalastusmatkailuyrittäjän kalustoon ja toimenkuvaan.

 

Opastettu kalastusmatka on elämys

Nyt puhutaan täsmäkalastuksesta. Yritysten tyky-päivien ohjelmoidut kalastuspäivät lisääntyvät. Myös kalastusmatkailuyritättäjien laitteet ja varusteet käyvät raskaammiksi.

-Kalastusmatkailussa käyttämäni vene on varustettu 100 hevosvoiman moottorilla ja siihen on asennettu Lowrancen kaikuluotaimet ja plotterit unohtamatta huippulaadukkaita antureita.

Kalastusmatkailutuotteen pitää lunastaa odotukset. Yritykset ja kansainväliset matkailijat ovat valmiita maksamaan elämyksestä. Hiltusen asiakkaista suuri osa haluaa aktiivikalastusta eli heittokalastusta. Tällöin on tiedettävä täsmällisesti paikat, joista asiakas saa varmasti itse heittämällä vonkaleen koukkuun ja veneeseen. Saalis myös kuvataan yleensä aina asianmukaisesti ja asiakas saa ruokakalat käsiteltyinä mukaansa.

Itä-Suomen järvissä on kalaa. ”Kiehtovat kalavedet” ovat kehittyneet ja isot kalat lisääntyneet juuri hyvän neuvonnan vuoksi. Ammattikalastajien verkkojen vaihto rysiin on yksi kestävän kehityksen toimenpide, sillä rysä mahdollistaa liian pienten tai liian suurten kalojen vapautuksen.

Maaliskuun puolessa välissä Suomeen tulee noin 40 henkilön ryhmä ruotsalaisia kalastajia tutustumaan Kerimäen Kalataloon ja Lähiapaja-toimintaan sekä Järvisydämen kalastusmatkailuun. Lähiapajan kontti Juvalla edistää järvikalan saamista liikkeelle nykyaikaisia digitaalisia keinoja käyttämällä.

Kerimäen Kalatalo Oy on kuuden Puruvedellä pyytävän ammattikalastajan ja yhden kalanjalostajan perustama yhtiö, joka tuottaa kalankäsittelypalveluita osakkailleen. Uudet ja nykyaikaiset kalankäsittelytilat valmistuivat keväällä 2014 Kerimäelle.

 

Pekka Sahama on toiminut Itä-Suomen kalatalousryhmän aktivaattorina jo 10 vuotta. Nyt rinnalle on saatu myös toinen osa-aikainen aktivaattori; Teemu Hiltunen.

 

Visiona maailman parasta kalaa kestävästi

Itä-Suomen kalatalousryhmän visio vuoteen 2020 mennessä on, että Itä-Suomen alueella on osaava kaupallisten kalastajien ja kalastusmatkailuyrittäjien verkosto, joka tekee kiinteää yhteistyötä alan tutkimus- ja kehittämislaitosten kanssa, hyödyntää uusinta tutkimustietoa ja pyydystekniikkaa, käyttää järviä kestävästi, tuottaa nykyistä enemmän järvikalaa ja rapuja kalaruokaketjuun sekä järjestää laadukkaita kalastusmatkailupalveluita.

Kalatalousryhmä täyttää tänä vuonna 10 vuotta ja sen kunniaksi ensi syksynä järjestään juhlaseminaari. Itä-Suomen kalatalouden kehittämisellä on 1 300 000 euron rahoituskehys, joka tulee suurimmaksi osaksi EMKR:ltä ja osa (300 000 euroa) kuntarahasta.

 

FAKTA

Teemu Hiltunen, Itä-Suomen Kalatalousryhmän aktivaattori, kalastusopas, kalastusmatkailuyrittäjä

-Iktyonomi 2015, Kala- ja ympäristötalouden AMK-tutkinto. (Nimitys tulee antiikin kreikankielen sanasta iktys eli kala)

-Kalastusoppaan kaikki pätevyydet, Turku, Parainen

-Kalantutkimuksesta kokemusta, vaelluskalojen lisääntymisalueiden ja poikastiheyksien kartoitus ja mädinhaudontakokeet, sekä vesiviljely ja kalanjalostus

-Vuokraveneenkuljettajan tutkinto

-Ensiapukurssit ja hygieniapassi

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja