Elonkerjuu-yhtye elävöittää rempseästi Elävä maaseutu -messuja Joroisissa


Lehdistökuva: Teppo Kangas. Keskellä edessä Elonkerjuu-yhtyeen solisti Osku Ketola. Muut yhtyeen jäsenet ovat vasemmalta basisti Antero Naali, rumpali Lenni Paarma, ja kitaristi Simo Ralli (oikealla).

 

Teksti: Tiina Judén  

Elävä maaseutu -messut kokoaa tänä vuonna yli sadan näytteilleasettajan voimin koko seutukunnan asukkaat ja kesäasukkaat Joroisten lentokentälle lauantaina 17. päivä elokuuta.

Joroisten ja lähikuntien lisäksi näytteilleasettajia tulee myös Kuopiosta, Jyväskylästä, Lahdesta ja Pieksämäeltä.

Päävastuu tapahtumasta on MTK Joroisella, mutta vahvoja yhteistyökumppaneita ovat myös Joroisten Yrittäjät ry. ja Joroisten 4H-yhdistys ry.

MTK Joroisten puheenjohtaja ja Rajupusu Leader ry:n puheenjohtaja Kimmo Ihalainen sanoo, että tapahtuma on kuin hiukkaskiihdyttämö, jonka tarkoituksena on ”törmäyttää” paikallisia toimijoita, yrittäjiä, yrityksiä ja päättäjiä alueen kuluttajien kanssa sekä keskenään.

-Minä odotan tänä vuonna Elävä maaseutu -messuille noin 3000 kävijää, sillä lähimatkailuteema ja lähiruoka kiinnostavat ihmisiä nyt, Kimmo Ihalainen toteaa.

Kimmo Ihalainen on itsekin maatalousyrittäjä. Selfie: Kimmo Ihalainen.

 

Vuoropuhelua ja pitovoimaa

Kimmo Ihalaisen mielestä Suomessa on kasvettu eroon perusasioista eli siitä, miten ruoka syntyy ja miten se tuotetaan.

-Osasyy tähän saattaa olla se, että maaseudulla toimivat yrittäjät eivät pidä itsestään liiaksi meteliä. Nyt tapahtuman toivotaan synnyttävän vuoropuhelua matkailusta, ruuasta, yhdessä tekemisestä ja maaseudun pitovoiman ylläpitämisestä, Kimmo Ihalainen perustelee.

Maaseudulla on hyvä muistaa talkootyön voima, kuten näidenkin messujen valmisteluissa on tehty.

Messujen myynnistä ja markkinoinnista vastaava Päivi Anias iloitsee siitä, että messuille on saatu mukaan ilahduttavan paljon lähituottajia ja matkailuyrittäjiä.

-Messuilla pääsee maistelemaan paikallisia liha- ja kasvisherkkuja, Anias kertoo.

Joroisiin on tänä vuonna perustettu kunnan ja Omaosuuskunnan rahoituksella matkailusektorin kehittämiseen keskittyvä Visit Joroinen ry. Se on rahoittajista huolimatta yrittäjävetoinen.

Matkailuteema näkyy tänä vuonna myös messujen paneelikeskustelussa, jota vetää MTK:n matkailupuolen johtava asiantuntia Kimmo Aalto. Hänellä on paljon myös maatilamatkailunäkemystä.

Kimmo Ihalainen itse toimii valtakunnallisesti jo viidettä vuotta MTK:n Keskusliiton elinkeinopolitiikka- ja yrittäjyysvaliokunnan varapuheenjohtajana.

-Se on kyllä ollut suora linkki maaseudun kehittämiseen, yhtä lailla kuin Leader-ryhmän puheenjohtajuuskin, Ihalainen iloitsee.

Uudet ja vanhat maatalouskoneet kiinnostavat aina messuyleisöä. Kuva: Elävä maaseutu -messut 2017.

 

Elonkerjuun kitaristi mukana paneelissa

Tänä vuonna messuilla esiintyy ajankohtaan ja maaseutuun hyvin sopiva Elonkerjuu-yhtye, jonka kitaristi Simo Ralli on mukana myös matkailuteemaisessa paneelissa.

Messuvieraiden on mahdollista osallistua myös bussilla järjestettävälle kartanokierrokselle, yrityskierrokselle tai vapaa-ajan kierrokselle.

Mukana on 4H Maaseudun nuorten start-up yrittäjyysyhteistyöhanke ja sen neljä nuorta yrittäjää esittelemässä toimintaansa. Joroisten yrittäjät ovat olleet koko kesän esillä myös kampanjallaan ”Meillä osataan”. Kampanja jatkuu nyt messuilla, joilla lapsilta kysellään, mikä heistä tulee isona. Kampanjan herkkupalana lapsille jaetaan yrittäjätikkareita ja koko kampanjan arpajaisten pääpalkintona on hulju. Sosiaalisessa mediassa on meneillään myös kisa, jossa voi voittaa purjelentomatkan. Messut järjestetään tänä vuonna kolmatta kertaa. Perjantai-iltana saadun tiedon mukaan myös maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä on tulossa tapahtumaan.

 

Viikon päästä Joroisten lentokenttä täyttyy vilskeestä ja vilinästä, kun alueen valloittaa Elävää maaseutua -messut ja Elonkerjuu-yhtye. Kuva Kimmo Ihalainen.

 

 

Joroisten Yrittäjät ry. järjestää myös Venetsialaiset kesäkauden päättäjäisiksi lauantaina 31.8. klo 18 Joronjäljillä, koivikossa. Ohjelmassa yhteislaulua ja tulien polttoa.

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja