Syksyn Säveltä Soitellessa……

Kesän viimeinen kuukausi on vaihtunut kalenterilehdellä elokuuksi. Toisinaan ilmassa leijuu raikkaan syksyn tuntu, toisinaan paahtava aurinko äkillisen tuulen puuskan jälkeen palauttaa hetkessä takaisin kesään. Pelloilla kasvustot alkavat valmistua. Viljapellot saavat kauniin kultaisen värjäyksen, öljykasvit kertovat kypsyydestään tummemman ruskealla värillä. Jossain päin valtakuntaa puinteja on päästy aloittamaan, meillä täällä Etelä-Savossa saadaan vielä tovi odotella. Sitä ennen korjataan avomaan vihanneksia, puutarhamarjoja ja toista kierrosta nurmirehua. Ollaanko siis loppusuoralla kesän vietossa?

Luomutarkastukset rullaavat ja osa tarkastuksista on jo palautunutkin joko paperilla tai sähköisiä väyliä pitkin takaisin ELY-keskukseen. Kasvituotannon tarkastuksissa käytetään sähköistä Luova-järjestelmää, perinteisen paperilomakkeen sijaan ja käyttökokemuksia sen toimivuudesta otetaan mielellään vastaan ELYssä. Tänä päivänä on trendikästä tuottaa palveluita sähköisessä muodossa, mutta minkälaiseen muotoon palvelu lopulta muovautuu, riippuu paljolti asiakkaiden eli viljelijöiden käyttökokemuksista. Tästä syystä palaute on erittäin tärkeää, jotta toimintaa voidaan kehittää entistä parempaan suuntaan ja juuri siten, että se palvelee sekä hallintoa että viljelijää parhaiten. Kun osa asioista hoituu sähköisesti, vapauttaa se myös hallinnossa aikaa henkilökohtaiseen neuvontaan, jonka tarve ja merkitys tänä päivänä vain korostuu yhä enemmän.

Millaisin tuulin ollaan kohti syksyä menossa?

Kentältä palautuneet tarkastukset ovat pääosin olleet kunnossa ilman suuria poikkeamia. Keväällä myönnettyjen tavanomaisten siementen poikkeuslupien runsas määrä sekä edellis vuoden kehnon rehusadon rinnalle hankitut tavanomaiset karkearehut osana eläinten ruokintaan näkyvät tehdyissä havainnoissa pääsääntöisesti myönteisellä tavalla. Tarvittavat luvat on muistettu hakea joko ELYstä tai Ruokavirastosta. Koskaan ei kuitenkaan liikaa muistuteta siitä, että epävarmuuden vallitessa, rohkene ottaa yhteys ELY-keskukseen tai ProAgrian neuvojaan tai kysy toiselta viljelijältä, kun mietit toimintaa tilallasi luomun tuotantoehtojen linjauksen mukaisesti. Turhia kysymyksiä ei ole ja monesti pelkkä varmistus saattaa pelastaa monelta ”läheltä piti tilanteelta”.

Tarkastuksia on meneillään vielä paljon kentällä. Suurin osa tarkastuksista tehdään etukäteen ilmoittamalla, mutta asetettujen säädösten mukaan tehdään myös niitä ennalta ilmoittamattomia tarkastuksia. Kuten eräs viljelijä sanoi, se vain kuuluu tähän systeemiin ja luomun lisääntyessä on ymmärrettävää, että toimintaan saattaa kohdistua väärinkäytöksiä ja tästä syystä myös valvonnan muoto on toisenlaista. Niin, toisenlaistapa hyvinkin, ja ymmärrettävää sekin, että tarkastuksen tekeminen ilman ennakkovaroitusta nostattaa tunnetason kaikki puolet esiin. Hyvällä yhteisymmärryksellä näistäkin tarkastuksista selvitään.

Joillekin tarkastuksille ennätän lähteä myös itse mukaan, joten nähtäväksi nää, mistä päin maakuntaa tässä kussa saan kasvot käsittelemilleni papereille. Ne ovat oikeastaan tämän työn parhaimpia hetkiä, kun hetkeksi irrottaudun pois toimistopöydän äärestä. Kasvokkain kohtaamista ei korvaa mikään sähköinen palvelumuoto ja mikä parasta – tiloilla vierailu opettaa kaikille aina jotakin ja mikä käynneissä on parhainta – maaseudun arki näyttäytyy kussakin hetkessä puhtaan sinivalkoiselta.

Hyvää viljantuoksuista elokuuta!

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja