Porrastreenillä koko kylä kuntoon!

Lakeaharjun 400 metriä pitkät kuntoportaat ovat Vimpelin ylpeydenaihe. Kuva Lokaali-tapahtuman tutustumisretkeltä. Kuva: Kristiina Asikainen.

 

Teksti: Tiina Judén / Kuva: Kristiina Asikainen

 

Kuntoportaita on rakennettu eri puolille Suomea ahkerasti.

Porrasharjoittelusta on tullut yksi viime vuosien kuntoilutrendeistä. Myös Leader-rahoitusta on käytetty tällaisiin maaseudun hyvinvointia lisääviin hankkeisiin.

Porrastreenin hyödyt ovat moninaiset. Isoimmat ja näkyvimmät vaikutukset ovat kestävyyskunnon parantuminen ja alaraajojen lihasten vahvistuminen. Myös hengitys- ja verenkiertoelimistön kunto paranee. Tämä taas suojaa valtimosairauksilta, kun leposyke on pienempi, sydämen iskutilavuus suurempi ja valtimot elastisia.

 

Lokaalissa tutustuttiin Leader-rahoitettuihin kohteisiin

Viime viikonloppuna vietetty Suomen Kylien vuosittainen Lokaali-tapahtuma kokosi tänä vuonna kylä- ja Leader-toimijat Kauhavalle. Tapahtuman järjestämisestä vastasi Eteläpohajalaiset Kylät ry ja paikalliset Leader-ryhmät Aisapari, Suupohja, Kuudestaan ja Liiveri. 

Ohjelmassa oli työpajatyöskentelyä maaseudun kehittämiseksi sekä tutustumista Leader-rahoitteisiin kohteisiin. Yksi tutustumiskohteista oli Vimpelin Lakeaharjun 400 metriä pitkät kuntoportaat, koska Pohjanmaalla kaikki on suurta.

Vimpelissä toimiva Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti Kyläseura rakensi portaat Leader-rahoituksella ja talkootyöllä. Kuntoportaat tulivat yleiseen käyttöön ja tukevat Vimpelin, Järviseudun ja koko maakunnan matkailua sekä kylän asukkaiden harrastusmahdollisuuksia ja hyvinvointia. Kuntoportaiden lisäksi kyläseura rakentaa talkoilla myös 16 metriä korkean näkötornin.

 

Talkootyötä ja  15 640 terassiruuvia

1 147 tunnin talkootyöstä, 280 aluspuusta, 2 500 astinlaudasta, 525 kaidetolpasta, 800 metristä kaidelankkua ja 15 640 terassiruuvista, niistä on Vimpelin Lakeaharjun kuntoportaat tehty.

Kuntoportaiden rakentamisen kokonaiskustannusarvio oli noin 47 000 euroa. Kuntoportaiden rakentamista varten tarvittava materiaali ostettiin Leader-yhdistys Aisaparin rahoituksen turvin ja loput 50 prosenttia kustannusarvioista tehtiin kymmenien kyläläisten lahjoittamana talkootyönä.

 

Kuntoportaita kiitettävästi myös Etelä-Savossa.

Etelä-Savon Liikunta ry:n  aluejohtaja Heino Lipsanen vinkkaa, että tuoreimpina kuntoportaina avataan käyttöön Tanhuvaaran Urheiluopiston kuntoportaat tulevana lauantaina klo 10-14. Porrashanketta on rahoittanut Leader-yhdistys Piällysmies ry.

-Haukivuori sai omat portaansa pari viikkoa sitten Rantokankaalle. Ristiinassa portaat ovat rakentuneet tänä kesänä urheilukentän viereen, sanoo Mikkelin kaupungin liikuntapaikkamestari Pekka Turunen.

Turusen mukaan Kalevankankaan kuntoportaista on olemassa suunnitelmat ja kuvat, mutta niille ei ole vielä kohdennettu investointirahaa.

-Kalevankankaan kuntoportaita suunnitellaan nyt tulevana hankkeena vuodelle 2020, mikäli valtuusto hyväksyy esityksen. Niiden käyttö tulee olemaan kovaa, joten niistä halutaan metallirunkoiset ja kestävät, Turunen lisää.

 

Paikallisia kuntoportaita:

  • Haukivuoren kuntoportaat rakennettiin Rantokankaalle elokuussa 2019.
  • Ristiinan kuntoportaat rakentuivat kesällä 2019 urheilukentän viereen.
  • Mäntyharjun Kisalan kuntoportaat rakennettiin vuonna 2016 Kisalan nurkalta alkavaan ja ylhäälle nuotiopaikalle päättyvään mäkeen, pulkkamäen viereen. 
  • Puumalan kuntoportaat rakennettiin vuonna 2018 Hiisivuoren kupeeseen, kirkonkylän pururadan tunnelilenkin varteen. 
  • Suomenniemen juoksuportaat valmistuivat pururadan viereen vuonna 2018
  • Joroisten kuntoportaat Kotkatharjussa valmistuivat syksyllä 2018. Nämä 150 askelman kuntoportaat sijaitsevat Kotkatharjun ulkoilualueella.
  • Pieksämäen kuntoportaat on Veej´jakaja ry:n puoliksi rahoittama Vire-hanke. Portaita on alettu rakentaa vasta tällä viikolla. Ne valmistuvat syyssesongin aikana 2019 Uhomäelle, joka on noin 3 km päässä Pieksämäen keskustasta.
  • Tanhuvaaran urheiluopiston portaat ovat saaneet Leader-rahoitusta Piällysmies ry:ltä. Niiden avajaistilaisuus on tulevana lauantaina 31.8.2019.

Lue myös juuri ilmestynyt hyvinvointiteemainen Maaseutukuriiri-lehti tästä digitaalisena!
Lehti jaetaan koteihin Etelä-Savossa 5.9.2019

 

Yhteistyössä:

Maaseutukuriiri tiedottaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmien rahoitusmahdollisuuksista ja tuloksista.

Maaseutukuriirin vanhojen sivujen arkisto

Design & kotisivut Haaja